بلیط هواپیما فلای تودی
میزیتو
سلامت و زیبایی

خواص والک (سیر کوهی) گیاه بهاری با فواید شگفت‌انگیز

اگر در فصل بهار در جنگل‌های شمالی و مناطق مرطوب قدم بزنید با گیاهی شبیه به تره و گل‌های ظریف به اسم والک یا سیر کوهی مواجه شد

کرمان موتور

اگر در فصل بهار در جنگل‌های شمالی و مناطق مرطوب قدم بزنید با گیاهی شبیه به تره و گل‌های ظریف به اسم والک یا سیر کوهی مواجه شد. این گیاه طعمی شبیه به سیر و پیازچه دارد و می‌توان در تهیه غذاهای مختلف از آن استفاده کرد. از مهم‌ترین خواص والک می‌توان به تقویت سیستم ایمنی بدن و کنترل فشار خون اشاره کرد.

والک چیست؟
به گزارش دیجی کالا مگ، والک یا سیر کوهی گیاه بومی اوراسیا و ویژه مناطق مرطوب و جنگلی است که در فصل بهار برداشت می‌شود. ظاهر برگ‌های این گیاه بیضی‌شکل و گل سفیدرنگ آن شبیه شکوفه است. والک شبیه به سوسن سمی است اما طعمی شبیه به تره یا برگ سیر دارد. هنگام برداشت گیاه کمی از برگ‌های آن را تست کنید.

ولک

ارزش غذایی و طبع والک
طبع والک گرم و خشک است و مصرف آن به افرادی که مشکلاتی در هضم غذا دارند توصیه می‌شود. در جدول زیر به ارزش غذایی هر ۱۰۰ گرم والک اشاره کرده‌ایم.

عنوانمقدار
کالری ۲۳ کیلوکالری
پروتئین۳.۸ گرم
چربی۰.۵ گرم
کربوهیدرات۰.۵ گرم
فیبر۳.۵ گرم

خواص والک یا سیر کوهی
والک سرشار از خواص ضدباکتریایی، ضد فشار خون و آنتی‌بیوتیک است. استفاده از این گیاه خطر بروز سکته مغزی وقلبی را کاهش می‌دهد. استفاده از خمیر والک باعث کاهش اثر گزیدگی حشره‌ها و درمان زگیل می‌شود. والک ادرارآور است و مصرف آن به درمان بیماری‌هایی مانند عفونت مثانه کمک می‌کند.

والک در بارداری
مصرف والک مانع از تشکیل لخته خون و بسته شدن زخم‌ها می‌شود. به همین توصیه می‌شود خانم‌های باردار یا شیرده از مصرف این گیاه خودداری کنند. این گیاه سم‌زدای قوی است و مصرف آن در دوران بارداری باعث تحریک کبد، کلیه‌ها و روده‌ها می‌شود. زنان باردار در صورت استفاده از والک ممکن است با علائمی مانند سرگیجه، تهوع، سردرد یا آلرژی مواجه شوند.

والک برای معده و روده
مصرف منظم والک باعث تحریک سلول‌های دستگاه گوارش و معده و در نتیجه هضم بهتر غذا می‌شود. این گیاه سرشار از خواص ضدباکتریایی و آنتی‌اکسیدانی است که از مخاط معده در برابر استرس‌های اکسیداتیو و رفلکس آن جلوگیری می‌کند. استفاده از والک در رژیم غذایی باکتری‌های مضر روده را از بین می‌برد و باکتری‌های مفید آن را تقویت می‌کند. روده‌ها با مصرف این گیاه تحریک می‌شوند و در نتیجه دچار یبوست نخواهید شد. آنتی‌اکسیدان‌های موجود در والک به کنترل و درمان سندرم روده تحریک‌پذیر (IBS) و از بین بردن نفخ جلوگیری می‌کنند.

والک0

والک برای پوست و مو
خواص والک کوهی برای پوست مشابه خواص دنبلان کوهی است. ویتامین C، روغن‌های گوگردی، منگنز و ترکیبات موجود در این گیاه از ریزش مو در فصل بهار جلوگیری می‌کند. مصرف والک به تسکین خارش پوست سر و بدن و درمان بیماری‌هایی مانند پسوریازیس کمک می‌کند. برای جلوگیری از پیری زودرس و چروک شدن پوست و بهبود خاصیت ارتجاعی بافت پوست مصرف منظم والک توصیه می‌شود.

والک و فشار خون
استفاده از والک مانع از رسوب کلسترول در رگ‌های قلبی می‌شود و احتمال ابتلا به فشار خون را کاهش می‌دهد. آلیسین موجود در والک با از بین بردن رادیکال‌های آزاد موجود در بدن باعث درمان استرس اکسیداتیو و فشار خون ناشی از آن می‌شود. کاهش فشار خون و جلوگیری از بسته شدن عروق قلبی از خواص چای کوهی نیز به شمار می‌رود.

فرق والک با سیر معمولی
خواص والک یا سیر کوهی شبیه خواص سیر معمولی است. اما این دو گیاه در طعم، بو و ظاهر با یکدیگر متفاوت هستند. طعم والک نسبت به سیر معمولی تندتر است و پس از پخت طعم آن کمتر می‌شود. برگ‌های این گیاه پهن‌تر و کوتاه‌تر از برگ‌های سیر معمولی هستند. هر بوته سیر معمولی چند حبه درون خود دارد اما والک به‌صورت تک‌پیازی است و حبه ندارد.

روش استفاده از والک
طعم و عطر والک شبیه به ترکیبی از سیر معمولی، پیازچه و تره است. از این گیاه می‌توان در غذاها و دسرهای مختلف و حتی به جای سیر، تره‌فرنگی یا پیازچه استفاده کرد. ترکیب والک با سیر معمولی برای تهیه غذا علاوه‌بر خوش‌عطر شدن به خوش‌رنگ‌تر شدن آن نیز کمک می‌کند. روش‌های استفاده از والک عبارت‌اند از:

انواع سوپ و خورشت: برای مقوی‌تر شدن انواع سوپ و خورشت مقداری والک را خرد و به جای سیر معمولی استفاده کنید.
انواع پاستا: والک را در دقایق پایانی پخت پاستا به غذای خود اضافه کنید.
سس پستو: والک جایگزین مناسبی برای ریحان در سس پستو است. برگ‌های والک را با دانه کاج یا مغز گردو، پنیر پارمزان، روغن زیتون، نمک و فلفل مخلوط کنید تا سسی خوش‌رنگ و خوشمزه داشته باشید. این سس را می‌توان با نان تست یا گوشت نیز مصرف کرد.
انواع سالاد: از برگ‌های والک می‌توانید برای تهیه سالاد فصل و … استفاده کنید. برای آن‌که تندی این گیاه کمتر شود مقداری سرکه سیب به سالاد خود اضافه کنید.
تهیه ترشی والک: برای تهیه این ترشی کافی است والک‌ها را همراه با مقداری سرکه، نمک و سبزی معطر درون شیشه‌ای بریزید و پس از دو الی سه هفته آن را مصرف کنید.
دمنوش والک: مقداری از برگ‌های والک را در آب جوش دم کنید. استفاده از این دمنوش به تسکین دردهای معده کمک می‌کند.
تهیه والک‌پلو: طرز تهیه والک‌پلو شبیه به سبزی‌پلو است و می‌توانید این غذا را در کمتر از ۲ ساعت تهیه کنید.
تهیه کوکو والک: فصل بهار بهترین فرصت برای تهیه کوکو والک باگیاه تازه است. تهیه این غذا به ۱ ساعت زمان نیاز دارد.
والک

عوارض مصرف والک
والک برای افرادی که سابقه حساسیت به گیاهانی مانند سیر دارند مناسب نیست. برخی از افراد با مصرف والک دچار خارش، تورم و قرمزی پوست می‌شوند. ناراحتی خفیف در دستگاه گوارش مانند حالت تهوع، استفراغ یا اسهال نیز از دیگر عوارض استفاده از این گیاه است. در صورت تجربه هر یک از این علائم پس از مصرف والک باید با پزشک در ارتباط باشید. استفاده از والک به گروه‌های زیر توصیه نمی‌شود:

کودکان و سالمندان: پوست و دستگاه تنفسی کودکان نسبت به والک حساس است. استفاده از این گیاه باعث بثورات پوستی و مشکلات تنفسی در این افراد می‌شود.
افرادی با سیستم ایمنی بدنی ضعیف: استفاده از مقدار کمی والک در رژیم غذایی این افراد باعث تشدید بیماری آن‌ها خواهد شد.

عضویت در تلگرام عصر ترکیه عضویت در اینستاگرام عصر ترکیه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا