طرز تهیه آش جو با کشک
زمستان، فصل لذت بردن از طعمهای گرم و دلچسب است. یکی از این غذاهای خوشمزه و مقوی برای این فصل، آش جو با کشک است.
این آش سنتی ایرانی با طعمی بینظیر و خاص، همواره در سفرههای زمستانی جایگاه ویژهای دارد.
به گزارش کاله، در این مطلب، شما را با طرز تهیه آش جو با کشک آشنا میکنیم تا بتوانید این غذای لذیذ را در منزل خود تهیه کرده و از طعم اصیل آن لذت ببرید.
مواد لازم برای تهیه آش جو با کشک
- جو پوست کنده۲ پیمانه
- نخود۱ پیمانه
- لوبیا چیتی۱ پیمانه
- پیاز۲-۳ عدد
- سیر۶ حبه
- سبزی آش۵۰۰ گرم
- نمک، فلفل و زردچوبهبه مقدار لازم
- کشک۵۰۰ گرم
- زیره سبزبه مقدار لازم
آش جو با کشک
۱. خیساندن حبوبات آش
اولین مرحله از طرز تهیه آش جو با کشک درست مثل طرز تهیه آش رشته این است که حبوبات را در آب بخیسانید تا نفخ آنها گرفته شود. بنابراین نخود و لوبیا چیتی را از شب قبل از تهیه آش در آب خیس کنید. جو را هم حداقل یک ساعت در آب بخیسانید.
۲. پخت حبوبات
اکنون که حبوبات خوب خیس خوردهاند زمان آن رسیده که تهیه آش جو را با پخت حبوبات شروع کنید. برای این کار حبوبات خیس خورده را همراه با جو در قابلمهای مناسب بریزید و به قدری آب اضافه کنید که روی مواد را بگیرد. قابلمه را روی حرارت قرار دهید تا ابتدا به جوش آید بعد حرارت را کم کنید و اجازه دهید حبوبات حداقل یکساعتونیم یا ۲ ساعت بپزد.
۳. تفت دادن پیاز و سیر و آماده کردن سبزی
در این مرحله و همزمان که حبوبات میپزند، سیر و پیاز مورد نیاز برای آش را خرد کرده و در روغن تفت دهید تا طلایی شوند. بعد سبزی آش را پاک کرده و خرد کنید. اگر دوست دارید بهترین روش تهیه پیاز داغ برای آش را یاد بگیرید حتما به مطلب طرز تهیه پیاز داغ برای آش در کتاب کاله مراجعه کنید.
۴. اضافه کردن سبزی و باقی مواد
حالا که حبوبات تقریبا پخته، بخشی از سیر و پیاز تفت داده شده را به همراه سبزی آش به قابلمه حبوبات اضافه کنید و هم بزنید. سپس زردچوبه، نمک و فلفل سیاه را هم اضافه کرده و هم بزنید و اجازه دهید آش به مدت یک ساعت دیگر با حرارت ملایم بپزد تا جا بیفتد.
۵. اضافه کردن کشک
در آخرین مرحله زمان آن رسیده که کشک آش جو را اضافه کنید. برای این کار ابتدا کشک را در مقداری آب حل کنید و به تدریج به آش اضافه کنید و مرتب هم بزنید تا کشک گلوله نشود بعد اجازه دهید آش نیم ساعت دیگر بپزد. در نهایت آش جو آماده را در ظرف مورد نظر ریخته و با پیاز داغ، نعنا داغ، سیر داغ و کشک تازه تزیین کنید. نوش جان!
نکات تکمیلی برای تهیه آش جو با کشک
تهیه آش جو با کشک درست مثل تهیه آش رشته است بنابراین دانستن و رعایت نکات و فوتوفنهای آن از هر چیزی مهمتر است.
استفاده از جو کامل یا جو پرک برای تهیه آش
برای تهیه آش جو، هم میتوانید از جو کامل استفاده کنید که البته برای پخت کامل به زمان بیشتری نیاز دارید هم از جوی پرک استفاده کنید.
استفاده از گوشت در تهیه آش جو
در برخی از روشهای تهیه آش جو میتوانید از گوشت هم به شکل تکهای هم به شکل قلقلی هم استفاده کنید. این کار باعث میشود طعم آش شما متفاوت و البته لعابدار شود.
سبزی مناسب آش جو
انتخاب سبزی برای آش جو، گامی مهم در تهیه این غذای خوشمزه است. ترکیبات مختلف سبزی، طعم و رنگ متفاوتی به آش میدهند. ترکیب سنتی و رایج برای آش جو، تلفیقی از اسفناج، تره، جعفری و گشنیز است که طعمی کلاسیک و رنگ سبز زیبایی به آش میبخشد. هر چند اکثرا این روزها سبزی آش رشته استفاده میکنند. بنابراین اگر دسترسی به ترکیب مناسب سبزی آش جو برایتان سخت است، میتوانید سبزی آش رشته را جایگزین کنید.
همچنین میتوانید از سبزیهایی مانند شوید، شنبلیله یا کمی ریحان نیز استفاده کنید. با این حال، به خاطر داشته باشید که این سبزیها طعم غالبتری دارند و بهتر است به مقدار کم به کار روند.
ادویه مناسب برای آش جو
انتخاب ادویه مناسب برای تهیه آش جو با کشک، کلید رسیدن به طعم دلپذیر و دلنشین در آش جو است. هر یک از ادویهها، نقش ویژهای در ایجاد طعم و عطر خاص این آش دارند. اما ادویههای اصلی این غذا همان ادویههای رایج یعنی زردچوبه، فلفل سیاه و نعنا خشک و البته کمی زیره سبز است.
استفاده از ادویهها به مقدار مناسب بسیار مهم است. زیادهروی در استفاده از هر یک از ادویهها میتواند باعث تغییر طعم اصلی آش شود بنابراین، بهتر است از ادویهها با احتیاط و به مقدار لازم استفاده کنید.
روشهای مختلف تهیه آش جو در ایران
آش جو، یکی از غذاهای محبوب و سنتی ایرانی است که مردمان هر منطقه از ایران آن را به شکل تهیه میکنند. این تنوع در مواد و روش پخت باعث شده تا هر منطقه از ایران، آش جوی مخصوص به خود را داشته باشد. در ادامه به برخی از روشهای تهیه آش جو در مناطق مختلف ایران میپردازیم:
آش جو اصفهانی: در اصفهان، آش جو معمولا با ترکیبی از جو و گندم یا بلغور گندم تهیه میشود. افزودن گندم به آش، به آن طعم و بافتی متفاوت و غنیتر میبخشد.
آش جو یزدی: در این روش از تهیه آش جو، سیرابی و عدس هم بخشی از مواد اولیه هستند و البته رب انار جایگزین کشک میشود.
آش جو اراکی: برای تهیه آش جو اراکی هم درست مثل آش جوی یزدی از سیرابی استفاده میشود البته عدس ندارد.
آش جو همدانی: یکی دیگر از روشهای متفاوت تهیه آش جو مربوط به همدان است که در آن در کنار تمام مواد این آش از هویج هم استفاده میشود.
همانطور که مشاهده میکنید، هر منطقه از ایران، با توجه به ذائقه و فرهنگ غذایی خود، روش خاصی برای تهیه آش جو دارد. این تنوع در روشهای پخت، باعث شده تا آش جو، یکی از غذاهای بسیار متنوع و جذاب ایرانی باشد.