6 دلیل برای گنجاندن پروتئین در رژیم غذایی
پروتئینها، ترکیباتی مهم در رژیم غذایی متعادل هستند و در بسیاری از عملکردهای بدن از جمله متابولیسم، ترمیم سلولهای بدن و ساخت سلولهای عضلانی نقش دارند. منابع مختلف پروتئینها برای تامین نیاز بدن ضروری هستند و گنجاندن آنها در رژیم غذایی متناسب با نیاز بدن در سنین مختلف اهمیت دارد.
در ادامه این مطلب به 6 دلیل برای گنجاندن منابع غذایی پروتیینی اشاره کرده ایم که به ترتیب عبارتند از:
1. کنترل اشتها
یکی از مهمترین نکات در مورد تناسب اندام، کنترل اشتهاست که مصرف پروتئینها در این زمینه موثر خواهد بود. پروتئینها در احساس سیری موثر هستند و مانع از گرسنگی شدید بین وعدههای غذایی میشوند. مطالعهای در این زمینه نشان میدهد خانمهایی که دچار چاقی هستند پس از افزایش مقدار پروتئین از 15 به 30 درصد، مقدار 440 کیلوکالری در روز کمتر انرژی دریافت میکنند.
2. افزایش توده عضلانی
پروتئینها برای تشکیل توده عضلانی لازم است و هرچه ذخیره پروتئین در بدن بیشتر باشد، عضلات بدن حجم بیشتری پیدا میکنند. رشتههای ماهیچهای به پروتئینها نیاز دارند و مصرف کافی پروتئینها برای تسهیل این روند ضروری است. حتی در دوران ورزش حرفهای برای کاهش تودههای چربی، توصیه میشود که پروتئین کافی به مصرف برسد و عضلات بدن حفظ شوند.
3. تقویت استخوانها
با افزایش سن، استخوانها بهتدریج ضعیف میشوند و به همیندلیل لازم است مصرف کافی پروتئین در دوران سالمندی رعایت شود. یکی از باورهای اشتباه این است که رژیم با پروتئین بالا موجب تشدید دفع کلسیم از ادرار و در نتیجه ضعیفشدن استخوانها میشود در حالیکه مطالعات نشان میدهد دریافت کافی پروتئین میتواند به حفظ توده استخوانی در سالمندی کمک کند و هرگونه کمبود پروتئین میتواند منجر به تحلیل توده استخوانی و کاهش استحکام اسکلت بدن شود که زمینهساز پوکی استخوان خواهد بود.
4. تقویت سیستم ایمنی بدن
پروتئینها در تقویت سیستم ایمنی بدن نقش دارند. سیستم ایمنی آنتیکورهایی در پاسخ به عفونتهای ویروسی و باکتریایی در بدن آزاد میکند که این آنتیکورها پروتئین بوده و در صورت عدمدریافت پروتئین کافی، سیستم ایمنی نمیتواند بهخوبی با ویروسها و باکتریها مقابله کند. بهعلاوه، اکثر منابع پروتئینی حاوی ریزمغذیهای دیگری مانند منیزیوم و روی است که این ترکیبات نیز در بهبود عملکرد ایمنی بدن نقش دارند.
5. کاهش استرس
استرس زمینهساز بیماریهای جسمی و روانی مختلف است. گنجاندن پروتئین کافی در وعده صبحانه به حفظ انرژی، کاهش تحریکپذیری و بیحوصلگی همراه با استرس مزمن کمک میکند. افرادی که استرس زیادی دارند، در خوابیدن نیز دچار مشکل هستند اما مصرف پروتئینها میتواند به بهبود کیفیت خواب نیز کمک کند. استرس یکی از عوامل تحلیل بافتهای بدن است که گنجاندن پروتئینها در رژیم غذایی در جلوگیری از ساییدگی و پارگی بافتها نیز تاثیر دارد.
6. بهبود عملکرد مغز
بدون مصرف کافی پروتئینها، بدن قادر به تولید بسیاری از هورمونها، آنزیمها و ناقلهای عصبی ضروری در عملکرد مطلوب مغز نمیشود. بههمین دلیل، توصیه میشود در وعده صبحانه خوراکیهای سرشار از پروتئین میل شود تا توانایی برای فعالیتهای فکری در ساعات صبح حفظ شود. بعضی از مطالعات نشان میدهد که مصرف پروتئین به بهبود توانایی مغز و تسهیل به یادآوری اطلاعات کمک میکند.