والدین باید بدانند که برخی مواد غذایی روی رفتار و خلق و خوی کودکان تاثیر میگذارند. بهعنوان مثال غذاها و خوراکیهایی با قند بالا میتوانند باعث بروز فازهایی از بیشفعالی شوند. البته نوسانات خلقی کودکان صرفا به مصرف مواد غذایی شیرین خلاصه نمیشود و انواع دیگری از خوراکیها وجود دارند که روی رفتار و اخلاق کودکان تاثیر میگذارند.
1. قند
قند باعث بروز فازهایی از بیشفعالی در کودکان میشود. قند در اکثر غذاها و خوراکیهایی که کودکان صرف میکنند وجود دارد. محققان به این نتیجه رسیدهاند که مصرف قند در طولانیمدت به سلامتی بدن آسیب میزند.
علاوهبراین، داشتن برنامه غذایی سرشار از مواد غذایی فرآوریشده و صنعتی بهطور مستقیم با مشکلات خواب، افسردگی و تاخیر رشد (تاخیر در رسیدن به نقاط عطف زبان، تفکر و مهارتهای حرکتی) ارتباط دارد.
2. محصولات لبنی
ما آنقدر در خصوص فواید شیر و محصولات لبنی شنیدهایم که تصور میکنیم اینها بهترین مواد غذایی روی زمین برای سلامتی کودکان هستند اما لزوما اینگونه نیست. بدون شک محصولات لبنی برای سلامتی مفید هستند اما اگر کودکی دچار مشکل عدم تحمل لاکتوز باشد یا به پروتئینهای شیر و محصولات لبنی حساسیت داشته باشد مصرف آنها باعث بروز تغییراتی در خلقوخو و رفتار کودکان خواهد شد.
برخی از کودکان با مصرف محصولات لبنی پرخاشگر یا تحریکپذیر میشوند. علاوهبراین، کودکان آلرژیک یا کودکانی که مشکل عدم تحمل لاکتوز دارند بهطور مکرر دچار سرماخوردگی و عفونت گوش میشوند. نوزادان نیز علائم کولیک بروز میدهند.
3. رنگهای مصنوعی
آیا میدانستید که استفاده از رنگهای مصنوعی در بسیاری از کشورها ممنوع است؟ به خاطر اینکه این ترکیبات شیمیایی اثرات منفی روی سلامت کودکان دارند.
رنگهای خوراکی بر علائم ADHD(اختلال بیشفعالی و نقض توجه) تاثیر میگذارند و میتوانند باعث بروز اضطراب، بیشفعالی و سردرد در بین کودکان شوند اما مشکل به همینجا ختم نمیشود.
رنگهای خوراکی ممکن است باعث بروز تغییراتی در رفتارهای کودکان شوند. مشکل این است که این ترکیبات شیمیایی در اکثر خوراکیهای شیرین محبوب کودکان وجود دارند و والدین صرفا قند را مسئول کجخلقی فرزندانشان میدانند و از مضرات رنگهای مصنوعی غافل هستند. متاسفانه این مواد در غذاهای پرمصرفی مانند برخی نانها و ماستها نیز وجود دارند.
4. مواد نگهدارنده
اکثر ترکیباتی که به عنوان مواد نگهدارنده به خوراکیها اضافه میشوند باعث بروز مشکلات رفتاری در کودکان میشوند. برخی از این نگهدارندهها شامل نیتراتها، نیتریتها و بنزوات سدیم هستند.
نیتریتها و نیتراتها به میزان زیادی در نگهداری مواد گوشتی و ماهی استفاده میشوند. بنزوات سدیم نیز در نوشیدنیهای مخصوص کودکان وجود دارد. این گروه همچنین شامل مونوسدیم گلوتامات است. یک تقویتکننده طعم که باعث تغییر خلقوخو و رفتار کودکان شده و سردرد و بیشفعالی ایجاد میکند.
تنقلات نمکی، سسها و مواد غذایی پیشپخت بخشی از محصولاتی هستند که معمولا حاوی مونوسدیم گلوتامات هستند.
5. آلرژنهای غذایی
از شایعترین آلرژنهای غذایی علاوه بر محصولات لبنی میتوان به آجیلها، تخممرغ، سویا و ذرت اشاره کرد. زمانی که کودکی دچار مشکل عدم تحمل یا آلرژی نسبت به یک ماده غذایی خاص باشد ممکن است مشکلات قابل توجهی در سلامتی و رفتار خود بروز دهد.
درواقع، تشخیص اینکه کدام ماده غذایی باعث ایجاد این تغییرات میشود بسیار سخت و گیجکننده است. مواردی از کودکان بوده که بهعنوان کودکان مبتلا به بیشفعالی و نقض توجه تشخیص داده شده بودند در حالی که مشکل اصلی آنها عدم تحمل یا آلرژی نسبت به یک ماده غذایی خاص بوده است.
مواد غذایی و اثرات رفتاری آنها
اگر متوجه تغییرات رفتاری و نوسانات خلقی در فرزندتان شدهاید بهتر است یک دفتر یادداشت غذایی دقیق تنظیم کنید. لیستی از هر آنچه کودک خورده و زمان مصرف آن و همچنین وضعیت رفتاری او را یادداشت کنید.
این مسئله به شما کمک میکند که تاثیر احتمالی خوراکی بر رفتار فرزندتان و همچنین وضعیت سلامتی عمومی او را بهتر رصد کنید. برای اینکه تاثیر یک ماده غذایی را روی رفتار و سلامتی کودک خود بررسی کنید لازم است که مواد غذایی مشکوک را یکی یکی حذف و تاثیر آن را روی تغییرات رفتاری او بررسی کنید.
در نهایت با توجه به اینکه مواد غذایی عامل اصلی تمام مشکلات رفتاری کودکان نیستند لازم است مطمئن شوید که فرزندتان از مشکل خاصی رنج نمیبرد.