فال حافظ : دو بیت + دو سطر تفسیر ساده (7 فروردین 1402)

ای روی ماه منظر تو نوبهار حُسن
خال و خط تو مرکز حُسن و مدار حُسن
در چشم پرخمار تو پنهان فسون سحر
در زلف بیقرار تو پیدا قرار حُسن
تفسیر:
صحبت از “حُسن” است به معنای نیکی؛ بدان که نیکی و گشایش به زندگی ات سرازیر می شود مشروط بر این که خمار غرور نشوی و از نعمت هایی که دریافت خواهی کرد در راه صحیح (حُسن) استفاده کنی و الا نعمت برایت نقمت می شود.
***
درباره فال حافظ
ایرانیان طبق آداب و رسوم قدیمی خود، با کتاب حافظ، فال حافظ میگیرند. برای این کار، فردی از بزرگان خانواده یا کسی که بتواند شعر را به خوبی بخواند یا فردی که دیگران معتقدند به اصطلاح خوب فال میگیرد، ابتدا نیت میکند، یعنی در دل آرزویی میکند.
سپس بهطور تصادفی صفحهای را از کتاب حافظ میگشاید و با صدای بلند شروع به خواندن میکند. کسانی که ایمان مذهبی داشته باشند، هنگام فال گرفتن فاتحهای میخوانند و سپس کتاب حافظ را میبوسند، آنگاه با ذکر اورادی آن را میگشایند و فال خود را میخوانند.
برخی حافظ را لسانالغیب میگویند یعنی کسی که از غیب سخن میگوید و بر اساس بیتی از شعر حافظ او معتقد است که هیچکس زبان غیب نیست: ز سر غیب کس آگاه نیست قصه مخوان کدام محرم دل ره در این حرم دارد از فال حافظ یک کلمه معانی متفاوتی برداشت میشود. ایهام در اشعار حافظ به صورت گسترده مورد استفاده قرار گرفته. همچنین از مهمترین خصوصیات شعر حافظ، گستردگی مطالب ذکر شده در یک غزل اوست؛ به گونهای که در یک غزل از موضوعهای فراوانی حرف میزند. از طرفی هر بیت شعر حافظ نیز بهطور مستقل قابل تفسیراست.
این ویژگیهای شعر حافظ باعث شده که هر کس با هر نیتی که دیوان حافظ را بگشاید و غزلی از آن را بخواند در مورد نیت خود کلمه یا جملهای در آن مییابد و فرد فکر میکند که حافظ نیت او را خوانده و به وی جواب دادهاست. حال آن که این ویژگی شعر حافظ است و در بقیه غزلیات او نیز کلمات یا جملاتی همخوان با نیت صاحب فال وجود دارد.
در اردبیل ایران هم ماهیهایی کبابی چوبی است که از ترکیه صدها بار خوشمزه تر هستنند