اگر سابقه سرطان در خانواده دارید، دور این ۱۲ ماده غذایی را خط بکشید
از آنجا که انواع غذاها ممکن است با ایجاد سرطان یا افزایش خطر ابتلا به سرطان ارتباط مستقیمی داشته باشد، نظارت بر رژیم غذایی بسیار مهم است.
به خصوص اگر اعضای خانوادهتان مبتلا به سرطان هستند یا سابقه ابتلا به سرطان در خانواده شما وجود داشته است، لازم است حداقل با مدیریت برنامه غذایی، شانس ابتلا به این بیماری را کاهش دهید.
در شرایطی که سابقه سرطان در خانواده وجود داشته باشد، طبیعی است که بسیار محافظهکار باشید و هر اقدامی که لازم است، برای کاهش خطر انجام دهید. به عبارت دیگر نیاز است که تمام تلاش خود را صرف داشتن یک سبک زندگی سالم کنید و به طور جدی از مصرف خوراکیهایی که ریسک ابتلا به سرطان را افزایش میدهند، بپرهیزید. پیروی از یک رژیم غذایی سالم و متعادل، ریسک ابتلا به انواع بیماریها، بخصوص سرطان، را تا حد زیادی کاهش میدهد.
میوهها، سبزیجات، غلات کامل و چربیهای مفید از مواردی هستند که باید در برنامه غذایی وجود داشته باشند. در مقابل، برخی مواد غذایی هم هستند که با در نظر گرفتن سابقه سرطان در خانواده، بهتر است هرگز آنها را مصرف نکنید چرا که میتوانند در ابتلا به سرطان دخیل باشند. در ادامه به برخی از این غذاهای ممنوعه اشاره میشود:
۱) نمک
واضح است که خوردن زیاد نمک میتواند خطر ابتلا به بیماری های قلبی را افزایش دهد؛ علاوه بر آن، نمک در ابتلا به سرطان هم نقش دارد. یافتهها حاکی از این است که نمک و غذاهای پرنمک عامل سرطان معده هستند.
۲) سوپ آماده
سوپهای بستهبندیشده که گزینه مناسبی برای آشپزی در زمان کوتاه هستند، سطوح بالایی از سدیم را دارند. از آنجا که مصرف سدیم با ایجاد سرطان معده ارتباط مستقیم دارد، باید از مصرف سوپهای پر سدیم خودداری کرد.
۳) گوشت گاو
همبرگر، کبابهای پرچرب و غذاهای مشابه، همگی از گوشت قرمز تهیه میشوند. مصرف زیاد گوشت قرمز به طور قطعی با افزایش خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ مرتبط است. بهتر است مصرف گوشت گاو و سایر گوشتهای قرمز را به کمتر از ۵۰۰ گرم در هفته محدود کنید.
۴) کنسرو ماهی
در صورت امکان، تن ماهی و سایر کنسروهای ماهی را از سبد غذایی خود حذف کنید، چرا که معمولاً در تهیه و فرآوری این محصولات، نمک زیادی به کار برده میشود تا تازگی اولیه را داشته باشند.
ماهی سالمون و قزلآلای تازه، انتخاب بهتری هستند؛ سدیم کمتری دارند و جزو منابع عالی پروتئین در میان غذاهای دریایی محسوب میشوند. این ماهیها در کاهش فشار خون، کلسترول و در نهایت کاهش خطر سرطان نقش مفیدی دارند.
۵) شیر
از کودکی به ما گفتهاند که وجود کلسیم در یک رژیم غذایی سالم و متعادل مهم است، اما امروزه مطالعات نشان میدهد که رژیم غذایی سرشار از کلسیم میتواند در افزایش خطر ابتلا به سرطان پروستات نقش داشته باشد. همچنین شواهدی هم از تأثیر لبنیات در افزایش خطر ابتلا به سرطان تخمدان وجود دارد و این موضوع به تحریک هورمونی و رشد سلول های سرطانی برمیگردد.
به طور کلی، لبنیات سرشار از کلسیم هستند و بهتر است افرادی که سابقه سرطان در خانواده دارند، مصرف پنیر و شیر گاو را محدود کنند.
۶) شیرینیجات
قند و کربوهیدراتهای تصفیهشده نیز میتوانند باعث سرطان شوند. مواد غذایی سرشار از کربوهیدراتهای تصفیهشده باعث التهاب در بدن، همراه با دیسبیوز (به هم ریختگی – dysbiosis) روده میشوند، که هر دو با افزایش خطر ابتلا به سرطان مرتبط هستند.
آبنبات و انواع شیرینی و دوناتها سرشار از قند و کربوهیدراتهای تصفیهشده هستند و مصرف آنها به طور بالقوه میتواند باعث ایجاد سرطان شود.
۷) هات داگ
اگر سابقه ابتلا به سرطان در اعضای خانواده دارید، باید خوردن هاتداگ را ترک کنید. هات داگ نوعی گوشت فرآوریشده است که هم چربی و هم نمک بالایی دارد؛ این دو ماده خطر ابتلا به سرطان را افزایش میدهند.
۸) سوسیس، کالباس و ژامبون
این موارد انواع دیگری از گوشت فرآوریشده هستند که در بالا بردن خطر ابتلا به سرطان روده نقش پررنگی دارند.
۹) قهوه
مطالعات متعددی سخن از اثر محافظتی قهوه در برابر سرطانهای روده بزرگ، دهان، کبد، سینه، پوست، اندومتر، پروستات و تخمدان به میان آوردهاند، اما در این میان شواهدی وجود دارد که خلاف این را نشان میدهد. اگر سابقه خانوادگی در ابتلا به سرطان دارید، بهتر است اعتدال را در مصرف قهوه رعایت کنید و در صورت امکان، قهوه ارگانیک، کافئیندار و بدون قند بنوشید.
۱۰) غذاهای فرآوریشده
مواد غذایی فرآوریشده و بستهبندیشده باعث ایجاد یک ترکیب شیمیایی به نام PCP میشوند که یک عامل سرطانزاست.
۱۱) ژله
برخی از ژلهها با نمک زیاد فرآوری میشوند تا ماندگاری بیشتری داشته باشند. همیشه قبل ازخرید، برچسب مواد تشکیلدهنده خوراکیها چک کنید تا از میزان قند، چربی و نمک آنها آگاه شوید. سدیم (نمک) میتواند خطر سرطان معده را افزایش دهد.
۱۲) سس سویا
سس سویا شاید خوشمزه باشد، اما توجه داشته باشید که این ماده غذایی حاوی سدیم بالایی است و هر یک قاشق غذاخوری از آن ۱۰۰۰ میلیگرم سدیم دارد. این میزان، دو برابر مقدار سدیمی است که یک فرد معمولی باید روزانه مصرف کند.