چرا میتوانید بفهمید که کودک شما چه چیزی میخواهد بگوید؟
مهارتهای ما در درک گفتار به طور مداوم در زندگی روزمره مان تقویت میشود. وقتی در یک پیاده رو پر سر و صدا هستید و با یک دوست تلفنی صحبت میکنید ممکن است کیفیت صدا خیلی خوب نباشد، اما زمینه و بستر مکالمه به شما کمک میکند بفهمید دوست تان چه میگوید.
اگر همکار جدید شما لهجه خارجی قوی داشته باشد با عادت کردن به لهجه او درک تان از صحبت هایش آسانتر میشود. همین عوامل به ما کمک میکنند تا بفهمیم کودکان خردسال چه میگویند به خصوص زمانی که در تعامل با آنان تجربه کسب میکنیم.
دانشمندان دریافته که بزرگسالان میتوانند حرفهای بی معنای کودکان کم سن و سال را درک کنند. نتیجه یک مطالعه جدید در نشریه Nature Human Behavior نشان میدهد که این توانایی بزرگسالان در تجزیه و تحلیل تلاشهای اولیه کودکان برای صحبت ممکن است به کودکان کمک کند سریعتر صحبت کنند. هنگامی که کودکان شروع به یادگیری زبان میکنند کار را با استفاده از هجاهای منفرد مانند da” یا “ba” آغاز مینمایند که بسته به زمینه و بستر محیط زندگی آنان میتواند به معنای چیزهای مختلفی تفسیر شود.
مقاله مذکور اشاره میکند که بزرگسالان حاضر در زندگی آن کودک که تجربه زیادی در گوش دادن به حرف او دارند در درک معنای واقعی این کلمات اولیه بسیار موثر عمل میکنند.
نویسندگان این مقاله مدلهای محاسباتی را با استفاده از هزاران ساعت صدای کودکان ۱ تا ۳ ساله و مراقبت کنندگان در تعامل با انان ایجاد کردند که از دادههای دانشگاه براون در اوایل دهه ۲۰۰۰ میلادی گرفته شده است. مدلهایی که در آن زمان فقط از صدای کودکان استفاده میکردند در پیش بینی نحوه تفسیر بزرگسالان از کودک در مقایسه با مدلهایی که براساس مکالمات قبلی بین بزرگسال و کودک پیش بینی میکردند موفقیت بسیار کم تری داشتند.
اساسا مدلها در پیش بینی چگونگی واکنش بزرگسالان در صورتی که زمینه و بستر مکالمات پیشین آنان در نظر گرفته میشد موفقتر بودند.
“الیکا برگلسون” دانشیار روانشناسی در هاروارد و یکی از نویسندگان آن مقاله میگوید:” ما از آنچه که یک انسان بالغ با تجربه در گوش دادن به این کودک فکر میکند به عنوان “حقیقت پایه” برای آن چه کودک گفته استفاده میکنیم و سپس میپرسیم که یک مدل برای رسیدن به همان تفسیر از گفتار کودک باید به چه اطلاعاتی تکیه کند”.
او میافزاید:”ما متوجه شدیم که مدلها به اطلاعاتی در مورد مکالمه اخیر، آگاهی از انواع چیزهایی که بچهها دوست دارند درباره آنها صحبت کنند و آگاهی از این که چگونه کودکان تمایل دارند کلمات را اشتباه تلفظ کنند نیاز دارند. با تمام این موارد بهترین مدل ما ۹۰ درصد از کلمات به همان شکلی که شنونده انسانی میگوید تفسیر میکند.
برای مقایسه مدلی که فقط میداند چگونه کودکان احتمالا کلمات را اشتباه تلفظ میکنند تنها ۴۲ درصد از کلمات را به یک شکل تفسیر میکند بنابراین به نظر میرسد انسانهای بالغ مجموعهای غنیتر از مفروضات مفید را اصطلاحا روی میز میگذارند تا بتوانیم بفهمیم کودکان چه میگویند. این نشان میدهد که بزرگسالان در انجام این تفاسیر وابسته به زمینه و بستر مهارت دارند و ممکن است به نوزادان در یادگیری زبان کمک کند”. بزرگسالان میتوانند معنای واقعی کودک را علیرغم تلفظهای نادرست یا تفسیرهای نادرست تفسیر کنند. Weed ممکن است به معنای read و یا Da به معنای Dog باشد اگر پیشتر در همان مکالمه Dog ذکر شده باشد.
“راجر لوی” استاد علوم مغز و علوم شناختی در موسسه فناوری ماساچوست (امای تی) میگوید:”مهارتهای ما در درک گفتار به طور مداوم در زندگی روزمره مان تقویت میشود. وقتی در یک پیاده رو پر سر و صدا هستید و با یک دوست تلفنی صحبت میکنید ممکن است کیفیت صدا خیلی خوب نباشد، اما زمینه و بستر مکالمه به شما کمک میکند بفهمید دوست تان چه میگوید. اگر همکار جدید شما لهجه خارجی قوی داشته باشد با عادت کردن به لهجه او درک تان از صحبت هایش آسانتر میشود. همین عوامل به ما کمک میکنند تا بفهمیم کودکان خردسال چه میگویند به خصوص زمانی که در تعامل با آنان تجربه کسب میکنیم”.
محققان اشاره میکنند که این توانایی بزرگسالان برای درک آن چه کودک علیرغم اشتباهات اش میگوید و پاسخهای مشابه به کودک کمک میکند تا نحوه صحیح صحبت کردن را یاد بگیرد، اما این موضوع به انجام تحقیقات بیش تری نیاز دارد.
“استفان میلان” دانشمند محاسبات شناختی موسسه فناوری ماساچوست و نویسنده اصلی مقاله میگوید:”این مطالعه خاص به کشف چگونگی درک بزرگسالان از گفتار کودکان محدود میشود. با این وجود، ما علاقمندیم در کارهای آینده به این موضوع نگاه کنیم”.
او میافزاید: “تواناییهای گوش دادن بزرگسالان ممکن است به کودکان کمک کند خیلی زود ارتباط برقرار کنند و متوجه شوند که گفتار راه خوبی برای به اشتراک گذاشتن اطلاعات با دیگران است. تنوع زیادی در نحوه تعامل بزرگسالان و کودکان در سراسر جهان چه در درون و چه در زمینه و بسترهای مختلف اجتماعی و فرهنگی وجود دارد. این بدان معناست که به احتمال زیاد راههای زیادی برای درک زبان وجود دارد. “