علائم پنهانی دیابت را بشناسید
علائم بیماری دیابت بر حسب نوع آن و پیشرفت بیماری میتواند خفیف تا شدید باشد، اما در بسیاری از موارد علائم بیمار به کندی و به سکلی بیسروصدا بروز میکنند و به همین علت است که ممکن است بیماری در بسیاری از افراد برای ساله تشخیصداده نشده باقی بماند.
دیابت نوع یک (که ناشی از فقدان تولید انسولین است) و دیابت نوع ۲ (که ناشی از مقاومت به انسولین است و ۹۵ درصد موارد بیماری را تشکیل میدهد)، هنگامی که کاملا آشکار میشوند، دارای علائم مشابهی هستند، از جمله:
پرادراری یا پلیاوری: ادرار کردن مکرر
پرنوشی یا پلیدیپسی: احساس تشنگی مداوم و نیاز به نوشیدن آب.
خستگی شدید
اما دیابت نوع یک معمولا به طور ناگهانیتر و معمول در سنین پایینتر بروز میکند. شروع دیایت نوع یک ممکن است آنقدر ناگهانی باشد که برخی بیمار در همان ابتدا پیش از آنکه حتی بیمار بداند که دچار دیابت است، دچار «کتواسیدوز دیابتی»- یک عارضه وخیم دیابت»- شود.
این بیماران با تهوع، استفراغ و در موارد شدید در حالت اغما که میتواند به مرگ منتهی شود، کارشاان به اورژانس بیمارستان کشیده میشود.
دیابت نوع ۲ پیشرفت بسیار آهستهتری دارد و ممکن است سالها طول بکشد تا علائم واضحی در بیمار ایجاد کند.
افراد دچار دیابت نوع ۲ نسبت به دیابت نوع یک با احتمال بیشتری ممکن است دچار تاری دید و عفونتهای پوستی شوند. دیابتیهای نوع ۲ همچنین با احتمال بیشتری دچار عوارضی مانند کلسترول بالا یا فشار خون بالا و چاقی میشوند.
نشانههای زودرس و اولیه دیابت
علاوه بر نشانههای پرادراری، پرنوشی و خستگی دیابت چه نوع یک و چه نوع دو ممکن است نشانههای زودرس کمسروصداتری داشته باشند، از جمله از دست دادن وزن بدون اینکه فرد اقدامی در این باره کرده باشد، احساس گرسنگی بیش از حد معمول و دچار شدن به تاری دید.
همچنین اگر قند خون فرد دیابتی به شدت بالا رود، ممکن است نشانههای پوستی هم در او ظاهر شود:
لکهها یزد، قرمز یا قهوهای پوستی
مناطق تیرهتر پوستی که قوامی مخملمانند دارند.
ضخیم و سفت شدن پوست
تاول زدن پوست
عفونتها یپوستی
زخمهای باز
لکههای قهوهای وتیره در ساق پای بیمارن که Shin spots نامیده میشوند.
برآمدگیهای پوستی کوچک زرد مایل به قرمز.
برآمدگیهای برجسته قرمز رنگ یا به رنگ پوست
خشکی یا خارش پوست
لکههای پوستهریز زردرنگ در اطراف چشمها
زائدههای پوستی
پیشدیابت علامتی ندارد
پیشدیابت (هنگامی که قند خون در حد ۱۰۰ تا ۱۲۵ میلیگرم در دسیلیتر است و به حد تشخیص دیابت یعنی بالای ۱۲۵ میلیگرم در دسیلیتر نرسیده است) عارضهای بسیار شایعی است که معمولا بیعلامت است یا علائم خفیفی دارد.
از آنجایی که پیشدیابت علائم واضحی ندارد، باید به خصوص اگر این عوامل زمینهساز دارید باید به پزشکتان مراجعه کنید تا برایتان اندازهگیری قند خون را تجویز کند:
اضافه وزن داشتن
۴۵ ساله یا بالاتر بودن
داشتن پدر و مادر یا خواهر و برادری دچار دیابت نوع ۲
داشتن سابقه دیابت بارداری
به دنیا آوردن نوزادی با وزن بالاتر از ۴ کیلوگرم
دچار بودن به نشانگان تخمدان پلیکیستیک (PCO)