تفاوت های زیره سبز و زیره سیاه
زیره در دو نوع زیره سبز و زیره سیاه موجود است، که اگرچه ویژگی های تغذیه ای نسبتا مشابهی دارند، اما دارای تفاوت هایی هم می باشند.
زیره از تیره گیاهان Apiaceae به عمل آمده و به عنوان یک چاشنی غذایی مفید به کار می رود. زیره به طور کلی یک ادویه محبوب است که در آمریکای لاتین، خاورمیانه، آسیای جنوب شرقی و هند برای بسیاری از غذاهای سنتی منطقه ای استفاده می شود.
به گزارش اینوگیاهی، زیره در دو نوع زیره سبز و زیره سیاه موجود است، که اگرچه ویژگی های تغذیه ای نسبتا مشابهی دارند، اما دارای تفاوت هایی هم می باشند. زیره سبز را کراویه و زیره سیاه را زیره کرمانی هم می نامند. در این مقاله به بررسی خواص و تفاوت های زیره سبز و سیاه از لحاظ دارویی و درمانی می پردازیم.
تفاوت های زیره سبز و زیره سیاه
شاید عمده ترین تفاوت زیره سبز و سیاه اختلاف طعم آنها است. دلیل این اختلاف وجود اسانس های متفاوت در آنها که باعث شده از زیره سیاه بیشتر درغذاها استفاده شود، اما زیره سبز با داشتن عطر و طعمی ملایم در محصولات تجاری مانند کرم ها و لوسیون ها به کار رود. زیره سبز از نظر طعم قوی تر از زیره سیاه است.
زیره سیاه طعم و مزه ای مانند شیرین بیان دارد و از نظر ظاهری بیشتر با انیسون و رازیانه مقایسه می شود، در حالیکه زیره سبز طعم تلخ و زمینی دارد و مزه ی آن تند تر است.
زیره سبز را با رنگ سبز روشن و زیره سیاه را با رنگ سیاه می شناسند.
دانه های زیره سبز از نظر اندازه بزرگ تر از دانه های زیره سیاه هستند.
زیره سیاه دانه های کوچک هلال شکل و چند وجهی دارد.
زیره سیاه ترکیباتی متفاوت از زیره سبز دارد. ترکیباتی مانند کاروتن و لیمونن در اسانس حاصل از آن، عامل اصلی تفکیک این دو نوع زیره می باشد، بنابراین خاصیت آنها نیز متفاوت است.
دانه های زیره سیاه را بیشتر برای تهیه غذاهای آلمانی، نان چاودار، نان تست فرانسوی، کیک و کلوچه و سوسیس خانگی استفاده می کنند. در حالی که زیره سبز را بیشتر برای تهیه غذاهای مکزیکی و هندی به کار می برند زیره سبز یکی از اجزای اصلی ادویه های گرام ماسالا و پودر کاری است.
زیره سیاه، یک گیاه دو ساله است در حالی که زیره سبز یک گیاه یک ساله می باشد.
خواص مشترک زیره سبز و زیره سیاه
هردو نوع زیره حاوی پتاسیم، فسفر، منیزیم، کلسیم و سدیم هستند و مقدار قابل توجهی آهن و کمی هم روی، سرب، منگنز و سلنیوم می باشند. زیره سبز و سیاه سرشار از ویتامین 6 A، C، E، B و ریبوفلاوین است. خیلی از افراد ترجیح می دهند برای لاغری و کاهش وزن از گیاهان دارویی استفاده کنند که یکی از این گیاهان دارویی زیره سبز و زیره سیاه است.
طبع زیره
هر دو نوع زیره سبز و سیاه با داشتن طبعی گرم و خشک، برطرف کننده ی نفخ گوارشی و ضد اسپاسم محسوب می شوند.
خواص زیره سبز
کومینالدهید، ماده ای طبیعی و موجود در دانه های زیره سبز است که طعمی متمایز نزدیک به لیمو فلفلی و کمی تلخ به آن می بخشد. این ماده حاوی آنتی اکسیدان های بسیار قوی است که آن نیز به خودی خود خواص بی شماری دارد. زیره سبز اسپاسم را تسکین می دهد و گازها را از روده خارج می کند. زیره سبز از نظر آرامش بخشی، نسبت به خصوصیات رازیانه یا تره فرنگی برتری دارد. از دیگر خواص زیره سبز عبارتند از:
تقویت و بهبود هضم
منبع غنی از آهن
کمک به کنترل دیابت
بهبود کلسترول خون
کمک به کاهش وزن و حذف چربی ها
پیشگیری از ابتلای به بیماری های غذایی
کمک به عدم وابستگی به مواد مخدر
مبارزه با التهاب
خواص زیره سیاه
زیره سیاه دارای خواصی همچون باد شکن، افزایش دهنده شیر مادر، کمک به هضم بهتر، ضد تشنج، برطرف کردن سوء هاضمه، سکسکه، دفع انگل معده و روده، کاهش التهاب، کمک به سلامتی، بالا بردن متابولیسم و کاهش وزن، بهبود سلامت قلب، افزایش اشتها، بهبود خواب و غیره می باشد. از دیگر خواص زیره سیاه عبارتند از:
بهبود آکنه
رفع علائم تب یونجه
درمان سرفه و آسم
بهبود عملکرد ریه در مبتلایان به بیماری انسداد مزمن ریوی (COPD)
کمک به بهبود زخم های گوارشی ناشی از هلیکوباکترپیلوری
کمک به کاهش فشار خون بالا
کمک به کاهش درد سینه در قاعدگی