انسان های ساکن این غار 15 هزار سال قبل از «گیاهان دارویی» استفاده میکردند
در یکی از غارهای مراکش که قدمت سکونت در آن به 15 هزار سال قبل میرسد، شواهدی از استفادۀ انسانهای ماقبل تاریخ از گیاهان دارویی یافت شده است.
موسسه ملی باستانشناسی و میراث مراکش اعلام کرد کشف مهمی در این کشور انجام شده که به درک بهتر ما از روشهای درمانی باستانی و تاریخ پزشکی بشری کمک میکند.
به گزارش فرادید؛ طبق این اعلامیه، محققان شواهدی از استفاده از گیاهان دارویی را در غار کبوتران در تافوغالت پیدا کردهاند که قدمت آن به ۱۵ هزار سال پیش بازمیگردد.
برخی از دانهها و بقایای 15 هزارسالۀ گیاه افدرا که در غار کشف شده است
از زمان کشف غار تافوغالت در سال ۱۹۰۸، کاوشها و پژوهشهای مستمری در این منطقه انجام شده که به باستانشناسان چشماندازهای جدیدی از زندگی در شمال آفریقای ماقبل تاریخ ارائه داده است. این غار، که به عنوان قدیمیترین گورستان شمال آفریقا شناخته میشود، حداقل ۳۴ اسکلت از عصر سنگ را در خود جای داده است (تقریباً مربوط به ۱۵ هزار سال پیش).
این کشف جدید نشان میدهد که اجداد ما از منابع طبیعی به شکلی خلاقانه استفاده میکردند. نتایج این پژوهش مهم در مجله نیچر منتشر شده است. گیاهان کشفشده، به ویژه گیاه «افدرا» (Ephedra) اساس این تحقیق را تشکیل میدهند.
در این پژوهش، محققان با بررسی بقایای حفظشدۀ این گیاه از حدود ۱۵ هزار سال پیش، به حضور و کاربردهای احتمالی افدرا در دوران پلیستوسن پسین پرداختند. افدرا یک گیاه دارویی معروف است و بقایای این گیاه که با فعالیت انسانی در این غار مرتبط بوده، قدیمیترین نمونه شناختهشده از این نوع محسوب میشود.
میوههای گیاه افدرا در ناحیه خاصی از غار پیدا شد که بر اساس آیینهای خاصی برای دفن استفاده میشده است. تاریخگذاری رادیوکربنی مستقیم هم روی گیاه افدرا و هم روی بقایای انسانی نشان میدهد که این دو همزمان بودهاند.
محل قرارگیری دانهها (به رنگ قرمز) در اطراف جسد 15 هزارساله
محققان حضور افدرا و قرار دادن آن در محل دفن را به عنوان مدرکی دال بر نقش مهم این گیاه در مراسم تدفین تفسیر کردهاند. مطالعات نشان میدهد که جوامع انسانی در آن زمان از این گیاهان برای اهداف درمانی مانند درمان سرماخوردگی و کاهش خونریزی استفاده میکردهاند.
این یافته باورهای رایج درباره مهارتهای پزشکی انسانهای ماقبل تاریخ را به چالش میکشد و ثابت میکند که انسانها ۱۵ هزار سال پیش از دانش گستردهای برای بهرهبرداری از گیاهان برخوردار بودهاند.
شواهد قدیمیترین عمل جراحی شناختهشده نیز در همین غار توسط تحقیقات پیشین کشف شده است که آثار جراحی بر روی جمجمه انسانی را نشان میدهد. این مسئله نشان میدهد که فردی که این عمل را تحمل کرده، به احتمال زیاد با استفاده از گیاهان دارویی بهبودی یافته است. تحقیقات حاکی از آن است که این عمل با روشهای پیشرفتهای انجام شده که نشاندهنده سطح بالای دانش پزشکی آن دوران است.
این کشف فراتر از یک یافته باستانشناسی است؛ بلکه درک ما از تواناییهای انسانی در استفاده از گیاهان برای درمان را بهبود میبخشد و دیدگاههای ما را درباره سنتهای اجدادمان تغییر میدهد.