مرجانهای سخت محافظتشده در تنگه چاناک قلعه زیر سایه تهدید موسیلاژ(عکس)
موسیلاژ با نشستن روی این جانداران بیحرکت که وابسته به بستر دریاست، میتواند موجب مرگ آنها شود.

مرجانهای سخت محافظتشده در تنگه چاناک قلعه با تهدید فزایندهای از سوی پدیده موسوم به “موسیلاژ” یا “لعاب دریایی” مواجه شدهاند. این پدیده مخاطرهآمیز، بهویژه مرجانهای کهنسال گونه نادر “Cladocora caespitosa” را در معرض خطر قرار داده است.
به گزارش عصرترکیه به نقل از آناتولی، در سال ۲۰۲۱ و با تلاشهای علمی متخصصان دانشگاه چاناک قلعه (ÇOMÜ)، منطقهای به وسعت ۲ هزار متر مربع در نزدیکی ساحل داردانوس بهعنوان نخستین منطقه حفاظتشده مرجانهای سخت در ترکیه معرفی شد. این زیستگاه دریایی که میزبان حدود ۸۰۰ کلونی مرجانی است که برخی از آنها بیش از ۱۰۰ سال عمر دارند و تنها زیستگاه بزرگ مرجانی در سیستم تنگههای ترکیه بهشمار میرود. در این منطقه، فعالیتهای ماهیگیری و غواصی بهطور کامل ممنوع شده است.
با این حال، اگرچه فشار صید طی چهار سال اخیر کاهش یافته، اما همچنان برخی ماهیگیران با انداختن لنگر و شکار هشتپا با قایق، اکوسیستم این منطقه را تهدید میکنند. افزون بر این، گسترش دوباره موسیلاژ به دلیل گرمایش جهانی و آلودگی محیط زیست، تهدیدی مستقیم برای این مرجانهای ارزشمند به شمار میآید.
گروه خبری آناتولی با همراهی دکتر بارış Özalp، استاد دانشگاه و متخصص علوم دریایی، در یک غواصی میدانی آثار تخریبی موسیلاژ بر کلونیهای مرجانی را مستند کردهاند. به گفته او، این گونه مرجانی که تنها خویشاوند مرجانهای سخت آبهای استرالیاست، نقش حیاتی در ایجاد زیستگاههای زیرآبی ایفا میکند.
او هشدار داد که موسیلاژ با نشستن روی این جانداران بیحرکت که وابسته به بستر دریاست، میتواند موجب مرگ آنها شود. به گفته دکتر اوزالپ، کلونیهای جدیدی که از سال ۲۰۱۶ در قالب پروژهای بهمنظور بازیابی مرجانهای شکستهشده کاشته شدهاند، اکنون در شرایط مطلوبی به زندگی ادامه میدهند.
وی افزود: “در آخرین پژوهشها، ۱۶ کلونی با سن بیش از ۱۰۰ سال تحت بررسی قرار گرفتهاند. به دلیل پوسیدگی اسکلتهای کربناتی، تعیین دقیق سن آنها دشوار است و به روشهای جدید نیاز دارد.”
دکتر اوزالپ همچنین به برنامههای آینده برای انجام مطالعات دیرینهشناسی اشاره کرد و گفت با شناسایی کلونیهای شکلگرفته در دهه ۱۹۲۰، میتوان اطلاعات زیستمحیطی ارزشمندی از گذشته منطقه به دست آورد.
او در پایان گفت: “در سال ۲۰۲۱ با یک بحران جدی موسیلاژ مواجه بودیم و اکنون نیز نشانههایی از شکلگیری مجدد آن دیده میشود. اگر این شرایط ادامه یابد و موسیلاژ از روی مرجانها پاک نشود، ممکن است آنها را به سوی مرگ بکشاند. گرمایش جهانی هم تهدیدی دیگر است؛ افزایش بیش از ۱.۵ درجه دمای آب در تنگه چاناققلعه میتواند بهویژه برای مرجانهای سخت بسیار خطرناک باشد.”