بلیط هواپیما فلای تودی
میزیتو
خبرهای ویژه

نیوزویک: اردوغان یکی از قدرتمندترین مردان جهان است

این مقاله را «تام اوکانر»، نویسنده باسابقه حوزه سیاست خارجی و امنیت ملی در نیوزویک نوشته و در آن تأکید کرده است که با آغاز ریاست‌جمهوری دونالد ترامپ در آمریکا، وی به‌دنبال متحدانی در سطح جهانی بود و اردوغان در این فرآیند به یکی از قدرتمندترین چهره‌های منطقه تبدیل شد.

کرمان موتور

مجله آمریکایی «نیوزویک» در تازه‌ترین شماره خود با تیتر «رئیس‌جمهور اردوغان، یکی از قدرتمندترین مردان جهان و متحد ترامپ شده است»، تحلیلی درباره جایگاه جهانی رجب طیب اردوغان منتشر کرده و نوشته است که رئیس‌جمهور ترکیه با گام‌های مؤثر در عرصه بین‌المللی و دیپلماسی جهانی، به‌تدریج به یک «رهبر جهانی» تبدیل شده است.

به گزارش عصرترکیه به نقل از آناتولی، این مقاله را «تام اوکانر»، نویسنده باسابقه حوزه سیاست خارجی و امنیت ملی در نیوزویک نوشته و در آن تأکید کرده است که با آغاز ریاست‌جمهوری دونالد ترامپ در آمریکا، وی به‌دنبال متحدانی در سطح جهانی بود و اردوغان در این فرآیند به یکی از قدرتمندترین چهره‌های منطقه تبدیل شد.

در مقاله آمده است که اردوغان در تنها یک هفته گذشته، در زمینه خلع سلاح و پایان دادن به فعالیت‌های پ.ک.ک و نیز متقاعد ساختن ترامپ برای لغو تحریم‌های سوریه، نقش جدی ایفا کرده است. همچنین گفته شده که رئیس‌جمهور ترکیه موفق شده ترامپ را برای گفت‌وگو با «احمد الشرع»، رئیس‌جمهور سوریه، قانع کند.

این گزارش همچنین به نقش آنکارا در میزبانی مذاکرات روسیه و اوکراین اشاره کرده و نوشته است که ترکیه به‌وضوح نشان داده که چگونه به یک بازیگر برجسته در سطح دیپلماسی جهانی تبدیل شده است.

در بخش دیگری از مقاله، دیدگاه‌های پروفسور دکتر چاغری ارحان «Çağrı Erhan»، سفیر و مشاور ارشد رئیس‌جمهور ترکیه نیز بازتاب یافته است. او روند روابط ترکیه و آمریکا را چنین توصیف کرده است: «آقای ترامپ او را دوست خود می‌نامد و می‌خواهد که ترکیه در دوره زمامداری او، به عنوان یک بازیگر کلیدی در سطح منطقه‌ای و جهانی با آمریکا همکاری کند. من فکر می‌کنم این دوره جدید، به سود هر دو کشور خواهد بود.»

ارحان در ادامه گفته است که موفقیت رهبری اردوغان در سطح جهانی، به چهار عامل اصلی وابسته است و افزوده: «اول اینکه او بیش از ۲۳ سال است که رهبری یکی از قوی‌ترین کشورهای ناتو و یکی از ۲۰ اقتصاد برتر جهان را در دست دارد.»

وی همچنین تأکید کرده است که اردوغان سال‌هاست با رئیس‌جمهور آمریکا و بسیاری از دیگر رهبران جهانی در تماس مستقیم بوده و «از تمام دینامیک‌های منطقه‌ای و جهانی آگاه است.» به گفته ارحان، «او طی یک‌چهارم قرن گذشته، بخشی از روندها و گرایش‌هایی بوده که ما با آن‌ها مواجه بوده‌ایم.»

ارحان با اشاره به اینکه اردوغان یک رهبر «بسیار قابل اعتماد» است، گفته: «او همیشه به وعده‌هایی که به کشورهای دوست و متحد داده، عمل کرده است. حتی در میان برخی کشورهای دشمن، برای میزان اعتمادپذیری اردوغان احترام زیادی قائل‌اند.»

وی افزوده است که نفوذ اردوغان به او «حق اظهار نظر در سطح منطقه‌ای» داده و او را به یکی از رهبرانی تبدیل کرده که در برخی از سخت‌ترین بحران‌های جهانی توانسته راه‌حل ارائه دهد.

در ادامه مقاله، به شعار معروف اردوغان در زمینه اصلاح ساختار سازمان ملل با عنوان «جهان بزرگ‌تر از پنج کشور است» (Dünya 5’ten Büyüktür) اشاره شده و آمده است که وی با ارائه چشم‌اندازی فراتر از ساختار پنج عضو دائم شورای امنیت، خواستار نظامی بین‌المللی عادلانه‌تر شده است. ارحان در این‌باره گفته است: «به همین دلیل است که این چهار ویژگی، اردوغان را نه‌فقط در مقیاس منطقه‌ای، بلکه در مقیاس جهانی به رهبری بی‌همتا تبدیل می‌کند. و به نظر من آقای ترامپ هم به این موضوع آگاه است.»

نیوزویک همچنین به نقش منحصر به فرد ترکیه در گردهم‌آوردن دو طرف جنگ در اروپا پس از جنگ جهانی دوم اشاره کرده و نوشته است: «ترکیه تنها کشوری بود که توانست در جریان خونین‌ترین درگیری‌های اروپا، روسیه و اوکراین را به میز مذاکره بکشاند.» در ادامه، به نقش اردوغان در بهار سال ۲۰۲۲ برای میانجی‌گری در مذاکرات میان نمایندگان روسیه و اوکراین و تحقق توافقنامه غلات دریای سیاه اشاره شده است.

مقاله همچنین به این موضوع پرداخته که دونالد ترامپ پس از سقوط رژیم بشار اسد در سوریه، اعتبار این تحول را به اردوغان داد و رئیس‌جمهور ترکیه را «مردی بسیار باهوش و بسیار قدرتمند» توصیف کرد.

ترامپ در جریان سفر بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل به کاخ سفید نیز درباره اردوغان گفت: «من رابطه فوق‌العاده‌ای با مردی به نام اردوغان دارم. از او خوشم می‌آید و او هم از من خوشش می‌آید. فکر می‌کنم تا زمانی که معقول باشید، می‌توانم هر مشکلی را که با ترکیه دارید حل کنم. ما هم باید معقول باشیم.»

در بخش دیگری از مقاله، جیمز جفری، سفیر پیشین آمریکا در آنکارا، دلایل افزایش اهمیت ترکیه در سطح بین‌المللی طی دو دهه اخیر را چنین بیان کرده است: «از اوایل دهه ۲۰۰۰، دوران سلطه تک‌قطبی آمریکا به پایان خود نزدیک شد. همزمان، تولید اقتصادی غرب کاهش یافت و کشورهایی مانند چین و روسیه به قدرت رسیدند. در چنین شرایطی، کشورهایی مانند ترکیه، اهمیت بسیار بیشتری پیدا کردند.»

سرهنگ بازنشسته «ریچ اوتزن»، که سابقه مشاوره در وزارت خارجه آمریکا و همچنین نمایندگی ویژه در امور سوریه در دولت نخست ترامپ را داشته، نیز در این مقاله، رشد ژئوپلیتیکی ترکیه را «یکی از مهم‌ترین تحولات راهبردی قرن بیست‌و‌یکم» توصیف کرده و گفته است: «لیبرالیزاسیون اقتصادی چند دهه‌ای، اصلاحات نظامی، توانمندی‌های فزاینده در صنایع دفاعی و اطلاعاتی، و ظرفیت بالای ترکیه در دیپلماسی جهانی، این کشور را از بسیاری جهات برجسته کرده است.»

در پایان این مقاله، دیدگاه «سینان اولگن»، رئیس مرکز پژوهشی اقتصاد و سیاست خارجی EDAM که در استانبول مستقر است، نیز منعکس شده است. او با اشاره به بُعد سوری روابط ترکیه و آمریکا، اظهار کرده: «تغییر دولت در آمریکا، زمینه همکاری نزدیک‌تر دیپلماتیک میان واشنگتن و آنکارا را فراهم کرد. واشنگتن به‌درستی تشخیص داده که حمایت آنکارا برای عبور از برخی چالش‌های منطقه‌ای مانند اوکراین و سوریه، حیاتی است.»

عضویت در تلگرام عصر ترکیه عضویت در اینستاگرام عصر ترکیه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا