رعایت بهداشت تختههای برش و اسفنجهای شستوشو را جدی بگیرید!
درباره رعایت کامل بهداشت تختههای برش، این است که این تختهها را یک بار قبل از استفاده اولیه حتما با آب گرم و مایع شوینده بشویید. تختههای برش شیشهای یا مرمری که امکان ایجاد خراش با چاقو روی آنها وجود ندارد، جزو ایمنترین تختهها برای بریدن گوشتهای خام هستند.

آیا میدانید که عدم رعایت بهداشت در استفاده از وسایل آشپزی و تجهیزات آشپزخانه، یکی از اصلیترین دلایل بهخطر افتادن ایمنی غذایی است؟ براساس اعلام وزارت کشاورزی آمریکا، رعایت بهداشت تجهیزات آشپزی به اندازه رعایت بهداشت مواد غذایی در حفظ ایمنی غذایی مهم است.
از اینرو، در ادامه این مطلب به چند مورد از رایجترین اشتباهاتی که درباره تجهیزات آشپزی در آشپزخانههای خانگی اتفاق میافتند و ایمنی غذایی را به خطر میاندازند، اشاره میکنیم.
آلوده بودن تختههای برش
بسیاری از مطالعات و تحقیقات علمی در بحث ایمنی غذایی ثابت کردهاند که تختههای برش میتوانند در گروه آلودهترین تجهیزات آشپزی در آشپزخانههای خانگی قرار بگیرند. متاسفانه، بسیاری از افراد از یک تخته برش بزرگ برای برش سبزیها، انواع گوشتهای خام یا گوشتهای پخته استفاده میکنند. اما درواقع تختههای برش برای برش سبزیهای خام، گوشتهای خام و مواد غذایی پخته باید از یکدیگر جدا باشند. یعنی هر آشپزخانه به 3 تخته برش جداگانه نیاز دارد. براساس توصیه وزارت کشاورزی آمریکا، تختههای برشی که برای سبزیهای خام یا گوشتهای خام استفاده میشوند باید در ماشین ظرفشویی قرار داده شوند یا با آب کاملا داغ و مایع مخصوص شستن ظروف بهخوبی شسته شوند.
بهتر است که از برسهای شستوشو یا مسواکهای شستوشو برای شستن تخته برش گوشتهای خام استفاده کنید تا تمام قسمتهای تخته (مخصوصا درزهایی که در اثر تماس با چاقو شکل گرفتهاند) کاملا شسته شوند. به یاد داشته باشید که عدم رعایت بهداشت تختههای برش میتواند بهسادگی ایمنی غذایی را به خطر بیندازد و احتمال انتقال انواع باکتریها از مواد غذایی خام به مواد غذایی پخته را بهوجود بیاورد.
توصیه مهم دیگر، درباره رعایت کامل بهداشت تختههای برش، این است که این تختهها را یک بار قبل از استفاده اولیه حتما با آب گرم و مایع شوینده بشویید. تختههای برش شیشهای یا مرمری که امکان ایجاد خراش با چاقو روی آنها وجود ندارد، جزو ایمنترین تختهها برای بریدن گوشتهای خام هستند.
آلوده بودن اسفنجهای شستوشو
یکی دیگر از آلودهترین تجهیزات آشپزخانه، اسفنجها یا اسکاجهای شستوشوی ظروف هستند که معمولا به ضدعفونی کردن آنها در آشپزخانههای خانگی اهمیت چندانی نمیدهیم. اسفنجهای شستوشو میتوانند بهسادگی عاملی برای پخش میکروبها به ظروف غذا باشند و از همین طریق هم ایمنی غذایی را به خطر بیاندازند. از اینرو، توصیه میشود که هر شب و در پایان زمان استفاده از اسفنج شستوشو حتما آن را با آب گرم و مایع شوینده کاملا بشویید و حدود یک لیوان آب جوش هم روی اسفنج بریزید. آب اسفنج را کاملا بگیرید و سپس آن را در یک سبد کوچک قرار بدهید که تا صبح کاملا خشک شود. توصیه میشود که بهمنظور حفظ ایمنی غذایی حتما اسفنجهای شستوشو را هر 2 تا 3 هفته یکبار دور بیاندازید و یک اسفنج جدید تهیه کنید.
توصیه دیگر درباره اسفنجهای شستوشو این است که هر زمانی از روز که برایتان امکانپذیر بود، اسفنج را در هوای آزاد یا زیر نور خورشید بگذارید تا کاملا خشک شود. گرم و مرطوب ماندن اسفنج در شرایطی که حتی تکه ریزی از غذا روی آن باقی مانده باشد، به معنای رشد باکتریهای فراوان روی سطح اسفنج خواهد بود.
درنهایت، توصیه میشود که اسفنجهای شستوشو را بلافاصله بعد از شستن تخته، چاقو یا وسایلی که با گوشت خام در تماس بودهاند، دور بیندازید.