چاشنی پرطرفداری که کلیه های شما را نابود می کند
تداوم مصرف زیاد نمک، مواد شور یا اختلال در کارکرد کلیهها یا یکی از سیستمهای مربوط به دفع، نمک اضافی موجب تجمع آب در بدن و ایجاد ورم در تمام یا قسمتهایی از بدن میشود.
مدیر گروه بهبود تغذیه جامعه در معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی گفت: اگر نمک به مقدار مناسب مصرف شود، کلیهها سالم باشند و عملکرد خوبی داشته باشند، نمک مورد نیاز بدن تامین میشود؛ اما با تداوم مصرف زیاد نمک، مواد شور یا اختلال در کارکرد کلیهها یا یکی از سیستمهای مربوط به دفع، نمک اضافی موجب تجمع آب در بدن و ایجاد ورم در تمام یا قسمتهایی از بدن میشود.
نسرین علیزاده اظهار کرد: شعار اجرای پویش ملی اطلاعرسانی تغذیه «نمک کم بخورید، اما نمک مصرفی حتماً تصفیهشده یددار باشد» است و همه وظیفه داریم عوارض مصرف زیاد نمک را تشریح کنیم.
وی با بیان اینکه مصرف زیاد نمک و غذاهای شور از عوامل موثر بر افزایش فشار خون و بروز بیماریهای قلبی – عروقی بهویژه در افرادی میشود که سابقه این بیماریها را در خود یا خانوادهشان دارند، ادامه داد: طبق تحقیقات مشخص شده که خوردن زیاد نمک علاوه بر افزایش فشار خون، اثرهای مضر دیگری مانند سکته قلبی، پوکی استخوان، سرطان معده، آسم و … دارد.
وی بیان کرد: مصرف نمک زیاد سبب افزایش احتباس مایعات در بدن میشود، کاهش مصرف نمک در این شرایط حدود دو لیتر از مایعات بدن (دو کیلوگرم از وزن بدن) را کاهش میدهد. در بسیاری از زنان که دچار ورم قوزک پا و تنگ شدن انگشتر در دست میشوند، با کاهش مصرف نمک در غذا، ورم بسیار کاهش می یابد.
علیزاده با اشاره به اینکه مصرف زیاد نمک از مهمترین عوامل افزایش فشار خون است، ادامه داد: با توجه به شیوع بالای بیماریهای قلبی و عروقی و پرفشاری خون، مصرف زیاد نمک بهعنوان یکی از مهمترین عوامل در بروز این بیماریها شناخته شده است.
وی گفت: خوردن زیاد نمک و سدیم و مصرف غذا و تنقلات شور سبب کاهش بازجذب کلسیم از کلیه میشود و دفع ادرار را افزایش میدهد که خود عامل مهمی در کاهش تراکم استخوانی و پوکی استخوان است.
وی بیان کرد: مطالعات نشان میدهد مصرف مواد غذایی که میزان قابل توجهی از نمک را وارد بدن ما میکنند، میتواند احتمال ابتلا به سرطان معده را افزایش دهد. همچنین مصرف زیاد نمک میتواند مخاط معده را تخریب کند و این اتفاق یکی از راههای افزایش خطر سرطان معده است.
مدیر گروه بهبود تغذیه جامعه در دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی در پاسخ به این پرسش که چرا ید مهم است؟ گفت: کمبود ید در رژیم غذایی انسان موجب بروز عوارض گوناگونی میشود که به مجموعه آنها، اختلالهای ناشی از کمبود ید میگویند. این اختلالها ممکن است از بزرگی غده تیروئید (گواتر) تا عقبماندگی فیزیکی و ذهنی (کرتنیسم) را شامل شود.
وی افزود: قدیمیترین، کمخرجترین و موثرترین روش برای پیشگیری از اختلالهای ناشی از کمبود ید، استفاده از نمک یددار است. مزیت نمک یددار این است که صرف نظر از وضعیت اقتصادی و اجتماعی توسط همه مردم و در تمام فصول سال تقریباً به یک نسبت استفاده میشود.