نشانه های اولیه سرطان پوست(+نحوه پیشگیری)
لابد شنیده اید که این روزها امسال تابش نور خورشید درخطرناک ترین شرایط خود قرار دارد.

لابد شنیده اید که این روزها امسال تابش نور خورشید درخطرناک ترین شرایط خود قرار دارد. از این رو لازم است نکات احتیاطی را برای مراقبت از پوست تان رعایت کنید. در این مقاله تصمیم گرفته ایم نشانه های اولیه سرطان پوست را با شما به اشتراک بگذاریم.
سرطان پوست چیست؟
به گزارش خبرنامه، سرطان پوست سرطانی است که با رشد سلولهای روی پوست شروع میشود. این سلولها میتوانند به بافتهای سالم بدن حمله کرده و آنها را از بین ببرند. گاهی اوقات سلولها جدا شده و به سایر قسمتهای بدن گسترش مییابند.
انواع مختلفی از سرطان پوست وجود دارد. شایعترین سرطانهای پوست، کارسینوم سلول بازال و کارسینوم سلول سنگفرشی هستند. اگرچه این سرطانها شایعترین هستند، اما اغلب قابل درمان هستند. خطرناکترین نوع سرطان پوست، ملانوما است. احتمال گسترش آن بیشتر است و درمان آن را دشوارتر میکند.
صرف نظر از نشانه های اولیه سرطان پوست، این بیماری بیشتر روی پوستی رخ میدهند که نور خورشید زیادی دریافت میکند. تصور میشود نوری که از خورشید ساطع میشود، باعث ایجاد اکثر سرطانهای پوست میشود. میتوانید با پوشاندن پوست خود با لباس یا کرم ضد آفتاب برای محافظت از آن در برابر آفتاب، خطر ابتلا به سرطان پوست را کاهش دهید.
برخی از سرطانهای پوست روی پوستی رخ میدهند که معمولاً در معرض نور خورشید قرار نمیگیرد. این احتمالاً به این معناست که چیز دیگری باعث ایجاد این سرطانها میشود. برای کاهش خطر ابتلا به این نوع سرطانهای پوست، پوست خود را مرتباً از نظر هرگونه تغییری بررسی کنید. این تغییرات را به پزشک تان گزارش دهید.
نشانه های اولیه سرطان پوست: این بیماری چه شکلی است؟
علائم و نشانه های اولیه سرطان پوست عبارتند از:
یک توده جدید روی پوست که ممکن است شبیه خال، برآمدگی یا پوسته پوسته باشد.
یک لکه زبر روی پوست.
زخمی روی پوست که بهبود نمییابد.
تغییرات در یک خال یا کک و مک، مانند بزرگتر شدن یا تغییر رنگ.
خارش پوست در اطراف یک توده پوستی.
درد در اطراف یک توده پوستی. محل وقوع سرطان پوست
بیشتر سرطانهای پوست در قسمتهایی از بدن که زیاد در معرض آفتاب هستند، رخ میدهند. این قسمت ها شامل پوست سر، صورت، لبها و گوشها میشود. سایر قسمتهای بدن که ممکن است در معرض آفتاب قرار گیرند شامل بازوها، پشت دستها، کمر و پاها میشود.
سرطان پوست همچنین میتواند روی پوستی که معمولاً آفتاب نمیگیرد، رخ دهد؛ قسمت هایی چون کف دستها، ناحیه تناسلی و زیر ناخنهای دست و پا. وقتی سرطان پوست در افرادی با پوست سیاه یا قهوهای رخ میدهد، معمولاً در این مکانهایی که معمولاً آفتاب نمیگیرند، اتفاق میافتد.
چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟
اگر متوجه هرگونه تغییری در پوست خود شدید که شما را نگران میکند، با پزشک یا سایر متخصصان مراقبتهای بهداشتی قرار ملاقات بگذارید.
بیشتر سرطانهای پوست در اثر قرار گرفتن در معرض نور خورشید ایجاد میشوند. نوری که از خورشید ساطع میشود نوعی نور فرابنفش است. این نوع نور میتواند از تختهای برنزه کننده و لامپهای برنزه کننده نیز ساطع شود. نور فرابنفش حاوی تابشی است که DNA داخل سلولهای پوست را تغییر میدهد و منجر به سرطان پوست میشود.
همه سرطانهای پوست روی پوستی که معمولاً زیاد در معرض آفتاب قرار میگیرد، اتفاق نمیافتند. این بدان معناست که چیز دیگری نیز باعث سرطان پوست میشود. همیشه مشخص نیست که چه چیزی باعث سرطان پوست میشود. اما پزشکان مواردی را یافتهاند که خطر را افزایش میدهد. این موارد شامل داشتن سیستم ایمنی ضعیف و سابقه خانوادگی سرطان پوست است.
سرطان پوست زمانی شروع میشود که سلولهای پوست تغییراتی در DNA خود ایجاد میکنند. DNA یک سلول دستورالعملهایی را در خود نگه میدارد که به سلول میگوید چه کاری انجام دهد. در سلولهای سالم، DNA به سلولها میگوید که با سرعت مشخصی رشد و تکثیر شوند. DNA همچنین به سلولها میگوید که در زمان مشخصی بمیرند.
در سلولهای سرطانی، تغییرات DNA دستورالعملهای متفاوتی میدهند. این تغییرات به سلولهای سرطانی دستور میدهند که به سرعت رشد و تکثیر شوند. سلولهای سرطانی میتوانند به زندگی خود ادامه دهند در حالی که سلولهای سالم میمیرند. همین باعث ایجاد سلولهای زیادی میشود.
سلولهای سرطانی میتوانند به بافتهای سالم بدن حمله کرده و آنها را از بین ببرند. با گذشت زمان، سلولهای سرطانی میتوانند جدا شده و به سایر قسمتهای بدن گسترش یابند. هنگامی که سرطان گسترش مییابد، به آن سرطان متاستاتیک میگویند.
عوامل خطر سرطان پوست
قبل از شناخت نشانه های اولیه سرطان پوست بد نیست عوامل خطر این بیماری را بشناسید. عواملی که ممکن است خطر ابتلا به سرطان پوست را افزایش دهند عبارتند از:
پوستی که به راحتی آفتابسوخته میشود. هر کسی با هر رنگ پوستی میتواند به سرطان پوست مبتلا شود. اما خطر در افرادی که پوستشان به راحتی آفتابسوخته میشود بیشتر است. خطر ابتلا به سرطان پوست در افرادی که موهای بور یا قرمز، چشمهای روشن یا کک و مک دارند نیز بیشتر است.
نور خورشید. نور ماوراء بنفش خورشید خطر ابتلا به سرطان پوست را افزایش میدهد. پوشاندن پوست با لباس یا کرم ضد آفتاب میتواند به کاهش خطر کمک کند.
نور دستگاه های برنزه کننده. افرادی که از تختهای برنزه کننده داخلی استفاده میکنند، خطر ابتلا به سرطان پوست را افزایش میدهند.
چراغهای مورد استفاده در تختهای برنزه کننده، نور ماوراء بنفش مضر ساطع میکنند.
سابقه آفتاب سوختگی. داشتن یک یا چند آفتاب سوختگی که باعث تاول شده باشد، خطر ابتلا به سرطان پوست را افزایش میدهد. اگر آفتاب سوختگی در دوران کودکی اتفاق افتاده باشد، خطر ابتلا به سرطان پوست را در بزرگسالی حتی بیشتر میکند.
سابقه سرطان پوست. افرادی که یک بار سرطان پوست داشتهاند، احتمال ابتلای مجدد به آن بسیار بیشتر است.
سابقه خانوادگی سرطان پوست. اگر یکی از بستگان خونی، مانند والدین یا خواهر و برادر، سرطان پوست داشته باشد، احتمال ابتلا به سرطان پوست در شما بیشتر است.
سیستم ایمنی ضعیف. اگر سیستم ایمنی بدن که با میکروبها مبارزه میکند توسط دارو یا بیماری تضعیف شود، ممکن است خطر ابتلا به سرطان پوست بیشتر باشد. افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند، شامل افرادی میشوند که برای کنترل سیستم ایمنی، مانند پس از پیوند عضو، دارو مصرف میکنند. برخی از بیماریهای زمینهای، مانند عفونت HIV، نیز میتوانند سیستم ایمنی را تضعیف کنند.
نحوه پیشگیری از سرطان پوست
نشانه های اولیه سرطان پوست را دیدیم. حالا مهم است بدانیم که چطور باید از این بیماری پیشگیری کنیم. با محافظت از خود در برابر آفتاب میتوان از اکثر سرطانهای پوست پیشگیری کرد. برای کاهش خطر ابتلا به سرطان پوست میتوانید:
در اواسط روز از آفتاب دوری کنید. در بیشتر مناطق آمریکای شمالی، پرتوهای خورشید بین ساعت ۱۰ صبح تا ۳ بعد از ظهر قویترین تابش را دارند. فعالیتهای بیرون از منزل را در ساعات دیگر روز برنامهریزی کنید. وقتی بیرون هستید، تا حد امکان در سایه بمانید.
در تمام طول سال از کرم ضد آفتاب استفاده کنید. حتی در روزهای ابری، از کرم ضد آفتاب با طیف گسترده و SPF حداقل ۳۰ استفاده کنید. کرم ضد آفتاب را به مقدار زیاد بمالید. هر دو ساعت یکبار یا اگر شنا میکنید یا عرق میکنید، بیشتر از این مقدار استفاده کنید.
لباس محافظ بپوشید. لباسهای تیره و محکم بافته شده که بازوها و پاهای شما را بپوشاند، بپوشید. از کلاه لبه پهن که صورت و گوشهای شما را سایه میاندازد، استفاده کنید. عینک آفتابی را فراموش نکنید.
از تختهای برنزه کننده استفاده نکنید. چراغهای تختهای برنزه کننده، نور ماوراء بنفش ساطع میکنند. استفاده از تختهای برنزه کننده خطر ابتلا به سرطان پوست را افزایش میدهد.
پوست خود را مرتباً بررسی کنید و تغییرات را به تیم مراقبتهای بهداشتی خود گزارش دهید. مرتباً پوست خود را از نظر وجود تودههای جدید بررسی کنید. به دنبال تغییراتی در خالها، کک و مکها، برآمدگیها و لکههای مادرزادی باشید. از آینهها برای بررسی صورت، گردن، گوشها و پوست سر خود استفاده کنید.
به قفسه سینه و تنه و بالا و پایین بازوها و دستهایتان نگاه کنید. به جلو و عقب ساق پا و کف پا نگاه کنید. به کف پا و فضای بین انگشتان پا نگاه کنید. همچنین ناحیه تناسلی و بین باسن خود را بررسی کنید.