تلاش برای برگزاری نشست رهبران روسیه و اوکراین در ترکیه
فیدان: هر دو طرف برای شرکت در چنین نشستی تمایل نشان دادهاند، اما ولادیمیر پوتین و ولودیمیر زلنسکی درباره شرایط آتشبس، پیش شرطهای متفاوتی دارند.

وزیر امور خارجه ترکیه، اعلام کرد که برای برگزاری یک نشست میان رهبران روسیه و اوکراین به میزبانی رئیسجمهور ترکیه، بهطور اصولی توافق حاصل شده است.
به گزارش عصرترکیه به نقل از آناتولی، هاکان فیدان افزود که هر دو طرف برای شرکت در چنین نشستی تمایل نشان دادهاند، اما ولادیمیر پوتین و ولودیمیر زلنسکی درباره شرایط آتشبس، پیش شرطهای متفاوتی دارند.
فیدان که در گفتوگویی با شبکهNTV شرکت کرده بود، با اشاره به تأثیرات جهانی جنگ روسیه و اوکراین و نشست سهجانبه اخیر در استانبول، اظهار داشت: “در این نشست درباره تبادل اسرا، مجروحان و اجساد گفتوگو شد و سازوکار جدیدی برای آن طراحی گردید. در خصوص نشست رهبران نیز بحثهایی صورت گرفت و هر دو طرف بر سر اصل موضوع به توافق رسیدند.”
هشدار نسبت به خطر تجزیه سوریه
وزیر خارجه ترکیه درباره تحولات سوریه نیز هشدار داد و گفت که در پی درگیریهای اخیر میان دروزیها و بادیهنشینها در استان سویدا، برخی گروههای دیگر از این فرصت سوءاستفاده کردهاند. فیدان گفت: «در شمال، جنوب، شرق و غرب سوریه نشانههایی از تحرکات جدید دیدهایم. ما از سوی ترکیه هشدار خود را دادیم چون خواهان حفظ یکپارچگی سوریه هستیم.»
او تأکید کرد که وحدت سوریه نباید به معنای سرکوب هویتهای قومی و مذهبی باشد، اما نباید اجازه داد این هویتها بهانهای برای بیثباتسازی کشور شوند.
همکاریهای دفاعی با دمشق
فیدان اعلام کرد که ترکیه آماده است در بازسازی نهادهای دولتی سوریه، بهویژه نیروهای مسلح، مشارکت کند. او خاطرنشان کرد که نبود ساختار امنیتی در سوریه، زمینهساز تهدیدهای تروریستی خواهد بود.
فیدان گفت که انتظار میرود یگانهای مدافع خلق (YPG) بر اساس توافق ۱۰ مارس، سلاح را کنار بگذارند و با حفظ حقوق کردها، در روند سازنده و بدون خشونت با دولت مرکزی همکاری کنند. وی گفت: «اگر این گروهها به توافق نرسند و بخواهند مسلح باقی بمانند، قابل پذیرش نیست.»
موضع آمریکا و اسرائیل درباره سوریه
وزیر خارجه ترکیه همچنین با اشاره به سیاست آمریکا در سوریه، از رویکرد “نسبتاً بیطرف” نماینده ویژه واشنگتن استقبال کرد. او اما از نفوذ ساختاری اسرائیل و لابی صهیونیستی بر سیاست داخلی آمریکا انتقاد کرد. فیدان تصریح کرد که بنیامین نتانیاهو تمایلی به ثبات سوریه ندارد و افزود: «اسرائیل از هرگونه هرجومرج در سوریه سود میبرد.»
بنبست در مذاکرات آتشبس غزه
فیدان گفت که مذاکرات آتشبس در غزه به بنبست رسیده و سه موضوع مورد اختلاف باقی مانده: نحوه توزیع کمکهای انسانی، عقبنشینی نیروهای اسرائیلی از غزه، و چگونگی تبادل اسرا. او افزود که اسرائیل نهتنها زیرساختهای غزه را نابود کرده، بلکه با ایجاد قحطی، مردم را از بین میبرد و به دنبال اجرای پروژهای برای «فلسطینیزدایی از غزه» است.
هشدار درباره احتمال الحاق کرانه باختری
فیدان با اشاره به تصویب طرحی در کنست اسرائیل برای الحاق کرانه باختری گفت که نتانیاهو در ذهن خود آمادگی چنین اقدامی را دارد، اما این روند به نفع اسرائیل نخواهد بود. او افزود: «در حالی که همه کشورها از راهحل دو کشوری بر مبنای مرزهای ۱۹۶۷ حمایت میکنند، اسرائیل میخواهد آن را از بین ببرد و این یک ریسک بزرگ برای آینده خود ایجاد میکند.»
گفتوگوهای هستهای با ایران در استانبول
وزیر خارجه ترکیه گفت که گفتوگوهای ایران با انگلیس، فرانسه و آلمان درباره فعالیتهای هستهای در استانبول برگزار شده و ایران این شهر را بهعنوان مکان مذاکره انتخاب کرده است. فیدان تأکید کرد که ایران بدون تحریک دشمنان، نیت حمله به دیگر کشورها ندارد.
برنامه «ترکیه بدون ترور»
او درباره سیاست داخلی ترکیه نیز گفت که فرآیند حذف تهدیدهای تروریستی از داخل کشور ادامه دارد و باید بدون توسل به خشونت و با رویکردی مدرن، مسیر جدیدی برای گفتوگو و همکاری یافت. فیدان تأکید کرد که دولت صادقانه در این مسیر گام برمیدارد و خواهان حذف همه تهدیدهاست.
خرید جنگندههای یوروفایتر تایفون و مذاکرات با اروپا
فیدان در ادامه به روند خرید جنگندههاییوروفایتر تایفون اشاره کرد و گفت که ترکیه به توافقات نهایی رسیده و مذاکرات فنی ادامه دارد. او همچنین از توافقی با کمیسیون اروپا برای صدور ویزای بلندمدت و چندبار ورود برای دارندگان پیشین ویزای شنگن خبر داد.
نشست صلح بالکان در استانبول
او در پایان گفت که نشست پلتفرم صلح بالکان روز آینده در استانبول برگزار خواهد شد و نمایندگانی از بوسنیوهرزگوین، کوزوو، مقدونیه شمالی، صربستان، آلبانی و مونتهنگرو در آن حضور خواهند یافت. هدف این نشست، تقویت همکاری و انتقال میراثی مثبت به آینده است.