آغاز پنجمین سفر تحقیقاتی محققان ترکیه به قطب شمال
وزیر صنعت و فناوری، محمد فاتح کجیر، در صفحه شخصی خود اعلام کرد که پس از نهمین سفر علمی قطب جنوب، اکنون پنجمین سفر علمی قطب شمال آغاز شده است.

پنجمین سفر علمی قطب شمال (TASE-V) تحت حمایت ریاستجمهوری، با هماهنگی مؤسسه تحقیقات قطب TÜBİTAK MAM و زیر نظر وزارت صنعت و فناوری ترکیه آغاز شد.
به گزارش عصرترکیه به نقل از آناتولی، این سفر با هدف نمونهبرداری دریایی و بررسی میکروپلاستیکهای سطح دریا، تحقیقاتی را در اکوسیستمهای قطبی دنبال میکند. تیم ۱۲ نفره دانشمندان، پس از رسیدن به اسلو، برای انجام تحقیقات علمی به لانگیربین در مدار ۷۸ درجه شمالی اسوالبارد رسیدند.
وزیر صنعت و فناوری، محمد فاتح کجیر، در صفحه شخصی خود اعلام کرد که پس از نهمین سفر علمی قطب جنوب، اکنون پنجمین سفر علمی قطب شمال آغاز شده است.
کجیر گفت: «تیم ما نمونههای آب دریا و رسوبات را جمعآوری و میکروپلاستیکها را بررسی خواهد کرد. با استفاده از سامانههای GNSS و سیستمهای هواشناسی، دینامیکهای جوی بهصورت لحظهای رصد میشوند و ردپای تغییرات اقلیمی در قطبها دنبال خواهد شد. سه دانشآموز برتر مسابقه TEKNOFEST نیز پروژههای خود را در شرایط سخت قطب شمال آزمایش کرده و به تحقیقات علمی کمک خواهند کرد. این سفر شامل ۱۹ پروژه مختلف است و همکاریهایی با دانشمندان از آرژانتین، بلغارستان و اکوادور نیز در آن وجود دارد. ترکیه با این حرکت، نمونهای قوی از دیپلماسی علمی را به نمایش میگذارد.»
پروفسور بورجو اوزسوی، هماهنگکننده این سفر، درباره حضور دانشآموزان گفت که سه دانشآموز دبیرستانی از شهرها و پروژههای مختلف همراه تیم ۱۲ نفره محققان در این سفر حضور دارند. همچنین امسال دانشمندان بینالمللی از آرژانتین، اکوادور و بلغارستان به تیم اضافه شدهاند.
او افزود: «این سفر تفاوتهایی با سفرهای قطب جنوب دارد و برنامه ما این است که تحقیقات را از اسوالبارد شروع و در همانجا به پایان برسانیم و در طول سفر در اقیانوس قطب شمال فعالیت کنیم.»
در طول این سفر، ۱۹ پروژه علمی در زمینههایی از جمله اکوسیستمهای دریایی قطب شمال، اندازهگیریهای جوی، نمونهبرداری آب دریا و رسوبات انجام خواهد شد. این پروژهها شامل اندازهگیریهای زمینی و تحلیل تصاویر ماهوارهای با هدف بررسی بلندمدت اثرات تغییرات اقلیمی است.
سه دانشآموز برتر مسابقات تحقیقاتی دبیرستانی که توسط TÜBİTAK برگزار شده است نیز در این سفر حضور دارند. آسلی کیلجی از مرکز علوم و هنر دوملوپینار، دانشآموز کلاس یازدهم، برنده بخش علوم اجتماعی و انسانی در مسابقه «پروژههای تحقیقاتی قطب دانشآموزان دبیرستانی» است. او در مورد تحقیق خود درباره نقاشیهای تاریخی قطب گفت که این تصاویر را با روش تحلیل نمادین بررسی کرده و پروژه خود را با یک کار کمیک دیجیتال برای دانشآموزان پایه متوسطه ترکیب کرده است.
کائان یوسف اداچی، دانشآموز دبیرستان حرفهای و فنی از کاستامونو، برنده مسابقه تحقیقاتی تغییرات اقلیمی با پروژه «دستگاه موبایل اندازهگیری کیفیت هوا با پشتیبانی هوش مصنوعی» است. همچنین الیف برا دمیر، دانشآموز کلاس یازدهم مدرسه علوم TÜBİTAK در کوجا، برنده بخش پایداری و رفاه در همان مسابقه است.
این سفر علمی تحت عنوان «استراتژی ملی علوم قطب» برگزار شده و پروژهها در محورهای اولویتدار علمی با اهمیت ملی و بینالمللی ادامه خواهند یافت.