دیدار وزیران خارجه ترکیه و روسیه در مسکو با محورهای سوریه، غزه، اوکراین و همکاریهای اقتصادی
فیدان تأکید کرد که در دیدارش با لاوروف، تمامی ابعاد روابط دوجانبه بهویژه در زمینههای انرژی، اقتصاد، تحولات خاورمیانه و آفریقا مورد بررسی قرار گرفته است. او همچنین از پیشرفت همکاریها در زمینه تجارت و سرمایهگذاری ابراز رضایت کرد.

حاکان فیدان، وزیر امور خارجه ترکیه، روز سهشنبه در مسکو با سرگئی لاوروف، همتای روس خود دیدار و گفتوگو کرد. فیدان در این سفر همچنین با ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه نیز دیدار کرده و پیامهای ویژه رجب طیب اردوغان را به وی منتقل کرده است.
به گزارش عصرترکیه به نقل از آناتولی،در بخشی از اظهارات خود، فیدان با ابراز خرسندی از حضور مجدد در مسکو، گفت: «روابط ما با روسیه، در مسیر ترسیمشده توسط رهبران دو کشور، با سلامت و هدفمندی در حال پیشرفت است. در منطقهای که تحولات بهسرعت رخ میدهند، همکاریهای عمیق ترکیه و روسیه نقش کلیدی در تأمین ثبات و امنیت ایفا میکند. انتخاب استانبول به عنوان محل مذاکرات مستقیم بین روسیه و اوکراین، نشاندهنده درک مشترک دو کشور از اهمیت ثبات است.»
فیدان تأکید کرد که در دیدارش با لاوروف، تمامی ابعاد روابط دوجانبه بهویژه در زمینههای انرژی، اقتصاد، تحولات خاورمیانه و آفریقا مورد بررسی قرار گرفته است. او همچنین از پیشرفت همکاریها در زمینه تجارت و سرمایهگذاری ابراز رضایت کرد.
در ادامه نشست، سرگئی لاوروف نیز از حضور هیئت ترکیه به ریاست فیدان در مسکو ابراز خرسندی کرد و گفت: «رویکرد متقابل، مبتنی بر عملگرایی و نتایج ملموس است. برنامههای مشترک بسیاری در دست داریم و موانع غیرقانونی خارجی را نیز هدف رفع قرار دادهایم. گفتوگوهای ما همچنین شامل اجرای اهداف تعیینشده توسط پوتین و اردوغان خواهد بود.»
لاوروف همچنین به نقش ترکیه در موضوع فلسطین اشاره کرد و گفت: «در مورد غزه و کرانه باختری، با ترکیه دیدگاه مشترک داریم. آنچه در آنجا میگذرد، غیرقابل پذیرش است.»
وی همچنین بار دیگر پیشنهاد داد که در صورت ازسرگیری مذاکرات با اوکراین، ترکیه میتواند نقش میزبانی را ایفا کند.
در کنفرانس مطبوعاتی مشترک پس از دیدار، فیدان با اشاره به تحولات سوریه گفت: «در پنج ماه اخیر، پیشرفتهایی در زمینه ثبات سیاسی، اقتصادی و امنیتی سوریه صورت گرفته است. با وجود تبلیغات منفی، دولت سوریه موفق شده حمایت عمومی و بینالمللی را جلب کند. همچنین توانمندیهایش در مقابله با تروریسم و جرائم سازمانیافته رو به افزایش است.»
وی بر حمایت ترکیه از تشکیل ارتش واحد و فرماندهی مرکزی برای همه گروههای مسلح سوری تأکید کرد و خواستار اجرای توافق امضاشده بین «احمد شرا» و «فرهاد عبدی شاهین» در ۱۰ مارس شد. فیدان همچنین از تصمیم آمریکا و اتحادیه اروپا برای برداشتن تحریمها استقبال کرد و آن را نتیجه تلاشهای دیپلماتیک ترکیه دانست.
او با اشاره به مسأله فلسطین و غزه گفت: «نسلکشی و فاجعه انسانی در غزه باید فوراً متوقف شود. ادامه این وضعیت ممکن است موجب بحرانی گستردهتر شود که حتی اسرائیل را نیز در بر گیرد. جامعه جهانی نباید در این آزمون تاریخی شکست بخورد. در این زمینه با روسیه همکاری خواهیم کرد.»
فیدان درباره همکاریهای اقتصادی گفت: «روابط دو کشور در زمینههای گوناگون مانند تجارت، سرمایهگذاری، انرژی و گردشگری در حال گسترش است. برای ادامه تأمین گاز از روسیه و تکمیل هر چه سریعتر نیروگاه هستهای آککویو تلاش میکنیم.»
وی همچنین از مذاکرات روسیه و اوکراین به عنوان محور اصلی گفتوگوها یاد کرد و افزود: «پوتین هیأتی را به استانبول فرستاد تا گفتوگوها به نتایج مثبت منتهی شود. تبادل اخیر زندانیان که هفته گذشته انجام شد، از این دست نتایج بود. امیدواریم در ادامه، این مذاکرات به آتشبس و سپس صلح پایدار منجر شود. ترکیه آماده میزبانی دور بعدی مذاکرات است.»
فیدان همچنین به نقش ترکیه در امنیت دریانوردی در دریای سیاه و تحولات قفقاز جنوبی اشاره کرد و گفت: «از اقدامات سنجیده آذربایجان برای عادیسازی وضعیت منطقه به طور کامل حمایت میکنیم.»
این دیدار در شرایطی انجام میشود که منطقه با بحرانهای پیچیدهای از جمله جنگ اوکراین، بحران انسانی در غزه، تنشهای سوریه و رقابتهای ژئوپلیتیک روبرو است و همکاریهای ترکیه و روسیه میتواند نقش مهمی در کاهش تنشها ایفا کند.