چشمانداز تورم در ترکیه و عوامل تأثیرگذار بر روند قیمتها در سال ۲۰۲۵
تحلیل دادهها نشان میدهد که تورم در چهار ماه نخست سال به ۱۳.۵ درصد رسیده و حفظ این وضعیت در بازه پیشبینی شده، مستلزم کنترل عوامل موثر بر تورم است. کارشناسان معتقدند که کاهش حد پایین بازه پیشبینی به حدود ۲۳ درصد و تنظیم پیشبینی رسمی در حدود ۲۶ درصد، میتوانست منطقیتر باشد.

عصرترکیه – در گزارش دوم تورم سال ۲۰۲۵ که توسط بانک مرکزی منتشر شده است، شاهد تبیین چشمانداز پیچیدهای از وضعیت تورم و عوامل مؤثر بر آن هستیم. اگرچه برخی تغییرات در عوامل مختلف اقتصادی رخ داده که میتواند انتظارات را تحت تأثیر قرار دهد، اما این تغییرات در مجموع اثرات متضادی داشته و پیشبینی کلی بانک مرکزی تغییر چندانی نکرده است.
براساس تحلیلهای ارائه شده، در صورتی که هیچ رویداد غیرمنتظرهای به وقوع نپیوندد، تورم در پایان سال به حدود ۳۰ درصد کاهش خواهد یافت. با این حال، احتمال وقوع تحولات مؤثر در ماههای پیش رو بالا ارزیابی میشود که این موضوع میتواند بر روند تورم تأثیرگذار باشد.
نوسانات در بازارهای داخلی و بینالمللی همچنان ادامه دارد و بازه عدم قطعیت پیشبینی تورم برای سال جاری بین ۱۹ تا ۲۹ درصد است. این بازه که معمولا با نزدیک شدن به پایان سال کاهش مییابد، به دلیل شرایط خاص اقتصادی امسال ثابت مانده است. دادههای اولیه نشان میدهد تورم در نیمه اول سال ۲۰۲۵ حدود ۱۵ تا ۱۶ درصد خواهد بود و برای دستیابی به پیشبینی نهایی، تورم در نیمه دوم سال باید به طور میانگین حدود ۳ درصد باشد.
تحلیل دادهها همچنین نشان میدهد که تورم در چهار ماه نخست سال به ۱۳.۵ درصد رسیده و حفظ این وضعیت در بازه پیشبینی شده، مستلزم کنترل عوامل موثر بر تورم است. کارشناسان معتقدند که کاهش حد پایین بازه پیشبینی به حدود ۲۳ درصد و تنظیم پیشبینی رسمی در حدود ۲۶ درصد، میتوانست منطقیتر باشد.
از سوی دیگر، بررسی وضعیت اقتصادی نشان میدهد که علیرغم ثبات نسبی نرخ دلار و کاهش قیمتهای انرژی و مواد غذایی در بازار جهانی، تورم بیش از انتظار باقی مانده است. این امر نشان میدهد که عوامل عرضه، نه تقاضا، عامل اصلی فشارهای تورمی فعلی هستند.
در مجموع سیاستهای پولی و اقتصادی باید با توجه ویژه به مشکلات ساختاری عرضه تنظیم شود تا بتوان روند تورم را به شکل مؤثرتری کنترل کرد و شرایط اقتصادی را به سمت ثبات و رشد پایدار هدایت نمود.