آیا ترکیه در مسیر تبدیل شدن به مرکز انرژی است؟
با این کشف جدید، حجم ذخیره گاز طبیعی دریای سیاه از ۷۱۰ میلیارد مترمکعب به ۷۸۵ میلیارد مترمکعب افزایش خواهد یافت که این موضوع برای ترکیه از اهمیت بسیاری برخوردار است.

ترکیه با کشف ذخیره جدید ۷۵ میلیارد مترمکعب گاز طبیعی در چاه گوکتپه-۳ در دریای سیاه، امنیت تامین انرژی خود را تقویت کرده و این کشف به تقویت هدف ترکیه برای تبدیل شدن به کشور مرکزی در عرصه بینالمللی کمک میکند.
به گزارش عصرترکیه به نقل از آناتولی، دو روز پیش رئیسجمهور ترکیه اعلام کرد که در نتیجه عملیات اکتشافی در دریای سیاه، ۷۵ میلیارد مترمکعب گاز کشف شده است. این کشف توسط یکی از پیشرفتهترین کشتیهای حفاری ترکیه به نام عبد الحمید خان در عمق حدود ۳۵۰۰ متری در چاه گوکتپه-۳ انجام شده است. چاه گوکتپه-۳ در میدان گوکتپه واقع شده که در۶۹ کیلومتری غرب میدان گاز ساکاریا و ۱۶۵ کیلومتر دورتر از خشکی است.
عملیات حفاری که از ۲۷ مارس آغاز شده و حدود ۵۰ روز به طول انجامید، پس از آزمایشها و ثبت دادهها در ۱۶ مه به نتیجه رسید. ارزش اقتصادی این ذخیره که ۳۰ میلیارد دلار برآورد شده، قادر است نیاز کل خانوارها را به مدت ۳.۵ سال تامین کند.
در همین رابطه “اغوزهان آک ینر”، رئیس مرکز تحقیقات راهبردها و سیاستهای انرژی ترکیه (TESPAM)، اظهار داشت که میدانهای احتمالی در دریای سیاه به ویژه میدان گاز ساکاریا و مناطق اطراف آن با حفاریهای گامبهگام بررسی شدهاند و با تست ساختارهای جدید، ظرفیت ذخیره افزایش یافته است.
آک ینر درباره ارزش اقتصادی این ذخایرگفت: اگر قیمت هر مترمکعب گاز طبیعی را ۱۵ لیر در نظر بگیریم، حجم قابل استخراج ۷۵ میلیارد مترمکعب تقریباً معادل ۱.۲ تریلیون لیر خواهد بود که با نرخ فعلی دلار، ارزشی حدود ۳۰ میلیارد دلار دارد.
او با اشاره به اینکه فرآیند تولید تدریجی از ساختارهای مختلف میدان ساکاریا ادامه دارد افزود: ما نمیتوانیم یکباره ۷۵ میلیارد مترمکعب گاز تولید کنیم. مثلاً اگر حداکثر تولید سالانه ۶ میلیارد مترمکعب باشد، این مقدار در طول سالها توزیع خواهد شد. اما باور دارم شرکت ملی نفت ما این فرایند را به صورت حرفهای مدیریت خواهد کرد. ما در زمینه دریای سیاه تخصص جدی پیدا کردهایم و تأسیسات و زیرساختهای موجود، کار توسعه ساختارهای جدید را بسیار آسان میکند.
آکیانر همچنین اشاره کرد که با این کشف جدید، حجم ذخیره گاز طبیعی دریای سیاه از ۷۱۰ میلیارد مترمکعب به ۷۸۵ میلیارد مترمکعب افزایش خواهد یافت که این موضوع برای ترکیه از اهمیت بسیاری برخوردار است. او گفت: کسری تراز تجاری ما هنوز بالا است و بخش قابل توجهی از آن مربوط به انرژی است. هر کشفی که انجام میدهیم و هر مترمکبی که به تولید میرسانیم، وابستگی انرژی ما به خارج را کاهش میدهد.
کیانر در ادامه درباره نقش ترکیه در صادرات گاز گفت: ترکیه موقعیت خود در عرصه بینالمللی را با این کشفیات تقویت کرده است. اکنون ترکیه قدرت و نفوذ خود را در عرصه سیاسی، نظامی و دیپلماتیک افزایش داده و این جایگاه را با کارت انرژی تثبیت میکند. افزایش تدریجی تولید، فعالیتهای ترکیه در داخل و خارج از کشور مانند سومالی و دیگر مناطق همه نشانههایی است که امیدها را برای تبدیل ترکیه به کشور مرکزی تقویت میکند.
او یادآور شد که ترکیه در سالهای اخیر از واردکننده گاز به صادرکننده گاز تبدیل شده و گفت: اگر به اظهارات اخیر وزیر انرژی نگاه کنیم، در حال حاضر روی صادرات گاز به سوریه نیز کار میکنیم. قبلاً به کشورهای بالکان گاز صادر میکردیم و اکنون سوریه را هم اضافه میکنیم. همچنین انتقال گاز به نخجوان ادامه خواهد داشت. در این چارچوب، ترکیه موقعیت خود را به عنوان مرکز تجارت گاز تقویت میکند و هر کشفی نیز باید در همین راستا دیده شود.