آیین گلابگیری کاشان جهانی شد
رئیس اداره میراثفرهنگی، گردشگری و صنایع شهرستان کاشان از ثبت رویداد جشنواره گلابگیری شهرستان کاشان در سطح بینالمللی تقویم گردشگری وزارت خانه میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی خبر داد.

جشنواره گلابگیری شهرستان کاشان یکی از آیینهای دیرینه و فاخر ایرانی است که نهتنها جلوهای از هنر و صنعت سنتی محسوب میشود، بلکه پیوندی عمیق با تاریخ، فرهنگ و اقتصاد محلی دارد.
به گزارش فارس، این مراسم که هرساله با حضور گسترده مردم و گردشگران داخلی و خارجی برگزار میشود، بیانگر روح همبستگی و تلاش جامعه برای حفظ و ترویج میراث ناملموس ایران است. در سالهای اخیر، اهمیت ثبت این رویداد در سطح بینالمللی بیشازپیش احساس شده است. با قرارگرفتن جشنواره گلابگیری در تقویم گردشگری کشور، فرصتی فراهم شده تا این آیین بومی فراتر از مرزها معرفی شود و جایگاه آن در میان رویدادهای فرهنگی جهان تثبیت شود.
گلابگیری، فراتر از یک فرایند تولیدی، یک روایت زنده از هویت فرهنگی ایران است که با آیینهای مذهبی و سنتی پیوند خورده و در طول قرنها به بخش مهمی از زندگی مردم این منطقه تبدیل شده است.
باتوجهبه افزایش گرایش جهانی به تجربههای فرهنگی اصیل، ثبت این جشنواره در تقویم بینالمللی گردشگری فرصت بینظیری برای معرفی سنتهای ارزشمند و جذب مخاطبان بیشتر به این میراث کهن ایرانی فراهم خواهد کرد.
ثبت رویداد جشنواره گلابگیری کاشان در تقویم بین المللی گردشگری
علیرضا عبدالله زاده، رئیس اداره میراثفرهنگی، گردشگری و صنایع شهرستان کاشان اظهار داشت: در راستای تحقق ساماندهی و حرفهایسازی رویدادهای گردشگری در سند تحول دولت، رویداد گلابگیری شهرستان کاشان در تاریخ ۱۳ اردیبهشتماه ۱۴۰۴ و به شماره ۵۰۴۰۴۱۳۲ در سطح بینالمللی در فهرست رویدادهای گردشگری ایران به ثبت رسید.
وی افزود: گلابگیری، نه صرفاً فرایندی برای تولید گلاب، بلکه رویدادی فرهنگی، آیینی و اقتصادی که طی دهههای اخیر به یکی از محورهای اصلی گردشگری بهاری در مرکز ایران بدل شده است.
عبداللهزاده ادامه داد: گلاب بهدستآمده از دیگهای مسی سنتی، نهتنها بخش مهمی از سوغات منطقه را تشکیل میدهد، بلکه از دیرباز در آیینهای مذهبی همچون شستوشوی سالانه ضریح ائمه اطهار (ع) و مناسک حج مورداستفاده قرار میگیرد.
رئیس اداره میراثفرهنگی کاشان گفت: شیوه سنتی گلابگیری، همچنان در روستاهای اطراف حفظ شده و از آن بهعنوان بخشی از «میراث ناملموس ایران» یاد میشود.
وی بیان کرد: آیینی که با کارگروهی، چیدن گل پیش از طلوع آفتاب و روشنشدن آتش دیگهای بزرگ آغاز میشود و تا طلوع خورشید، رایحهای دلانگیز به روستاها و شهرهای اطراف میپراکند.
عبداللهزاده تصریح کرد: در جلسه ۸۹۱ شورایعالی انقلابفرهنگی که در دیماه ۱۴۰۱ برگزار شد، ثبت «روز گل محمدی و گلاب» در ضمیمه تقویم ملی کشور تصویب و برایناساس روز ۲۰ اردیبهشت بهعنوان «روز گل محمدی و گلاب» در ضمیمه تقویم ملی ثبت شد.
رئیس ستاد خدمات سفر شهرستان کاشان گفت: مراسم گلابگیری در مناطق مختلف شهرستان کاشان از اوایل اردیبهشت آغاز شده و تا اواسط خرداد در شهرهایی چون قمصر، نیاسر و برزُک و همچنین در روستاهای اطراف برگزار میشود.
وی الگوی شکوفایی گل منطقه کاشان را بهصورت تدریجی دانست و ادامه داد: شکوفایی گل محمدی، از نواحی کویری به سمت ارتفاعات است و این توالی موجب شده که گردشگران بتوانند در بازهای نسبتاً طولانی، از نقاط مختلف شهرستان بازدید کرده و در آیین گلابگیری شرکت میکنند.
عبداللهزاده تأکید کرد: باتوجهبه گرایش روزافزون خانوادههای شهری به سفرهای کوتاهمدت طبیعتگردی، آیین گلابگیری کاشان توانسته سهم مؤثری در تقویت اقتصاد محلی، رونق مشاغل خانگی و زنده نگهداشتن سنتهای بومی ایفا کند و یکی از معدود آیینهایی است که توانسته پیوندی میان میراث، اقتصاد و گردشگری برقرار کرده و به یکی از برندهای ملی گردشگری فرهنگی ایران تبدیل شود.