میزیتو
بلیط هواپیما فلای تودی
خبرهای ویژهفالگوناگون

خطر سونامی در کدام سواحل ترکیه بیشتر است؟

دریای مرمره که روی گسل شمال آناتولی قرار دارد، در صورت وقوع زلزله می‌تواند امواج سونامی عظیمی ایجاد کند.

کرمان موتور

کشور ترکیه که همواره با خطر زلزله، به‌ویژه در شهرهایی مانند استانبول، مواجه بوده، اکنون با نگرانی جدیدی روبه‌روست؛ خطر سونامی!

به گزارش عصرترکیه به نقل از سی ان ان ترک، بررسی‌های تاریخی نشان می‌دهد که در مناطق مختلف ترکیه سونامی‌های بزرگی رخ داده و حتی در یک زلزله بزرگ در استانبول، امواج سونامی توانسته‌اند از دیوارهای دفاعی شهر عبور کنند.

بر این اساس بیشترین خطر سونامی در دریای مرمره و سواحل اژه دیده می‌شود. دریای مرمره که روی گسل شمال آناتولی قرار دارد، در صورت وقوع زلزله می‌تواند امواج سونامی عظیمی ایجاد کند. پروفسور جلال شنگور هشدار داده است که در صورت رانش زمین در دریای مرمره، امواجی به ارتفاع ۷ متر می‌توانند به سواحل برسند.

سواحل اژه از “ادرمیت” تا “کاش” نیز در معرض خطر سونامی هستند. استان‌های بالیکسیر، ازمیر، آیدین و موغلا به دلیل فعالیت‌های لرزه‌ای بالا، جزو مناطق پرخطر محسوب می‌شوند. به عنوان نمونه، زلزله‌ای در جزیره کرت در گذشته باعث ایجاد امواجی به ارتفاع ۶ متر شده است.

همچنین منطقه خلیج آنتالیا و شبه‌جزیره کاش به‌ویژه در برابر زلزله‌های کم‌عمق در دریای مدیترانه، مستعد سونامی هستند. طبق بررسی‌ها، زلزله‌هایی با بزرگی ۶.۵ ریشتر می‌توانند امواجی تا ۰.۵ متر ایجاد کنند، اما در مواردی که زلزله در اعماق بیشتری رخ دهد، ارتفاع این امواج افزایش می‌یابد.

در دریای مرمره، خطرناک‌ترین منطقه، جزایر پرینس (آدالار) است. مدل‌سازی‌های انجام‌شده نشان می‌دهد که در صورت وقوع زلزله، ارتفاع امواج سونامی در این منطقه حداکثر ۳ متر خواهد بود. با این حال، تجربه‌های تاریخی نشان می‌دهند که امواج ممکن است در برخی نقاط ارتفاع بیشتری داشته باشند.

ازسویی بررسی مدل‌ها نشان می‌دهد که دریای سیاه، در مقایسه با مدیترانه و اژه، خطر سونامی کمتری دارد.

این درحالی است که مرکز پایش زلزله و سونامی منطقه‌ای ترکیه می‌تواند پس از وقوع زلزله، هشدار سونامی را در بازه زمانی ۷ تا ۱۵ دقیقه صادر کند. زمان هشدار بسته به سرعت حرکت امواج متفاوت است، اما مسئولان تأکید دارند که رفتن به سواحل پس از دریافت هشدار، اقدامی خطرناک است.

کارشناسان هشدار می‌دهند که مشاهده امواج از نزدیک یا نزدیک شدن به رودخانه‌ها و کانال‌های آبی در چنین مواقعی خطرناک است، چرا که حتی امواج نسبتاً کوچک نیز می‌توانند افراد را به دریا بکشند و باعث تلفات جانی شوند.

عضویت در تلگرام عصر ترکیه عضویت در اینستاگرام عصر ترکیه

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا