سیاست در آلمان؛ تحت فشار لابی صهیونیستی
در شرایطی که امانوئل ماکرون، رئیسجمهور فرانسه، و جورجیا ملونی، نخستوزیر ایتالیا، خواستار ممنوعیت فروش تسلیحات به اسرائیل شده اند، وزیر امور خارجه و معاون نخستوزیر آلمان همچنان تحت فشار لابی صهیونیستی قرار دارند.
عصر ترکیه – پروفسور دکتر کمال اینات، عضو هیئت علمی دانشگاه ساکاریا در تحلیلی که برای آناتولی نوشته به بررسی فشار لابی های صهیونیستی به آلمان برای ادامه حمایت تسلیحاتی از پرداخته است . در این مطلب میخوانیم :
هفته گذشته، اخبار جالبی از هرج و مرج در سیاست آلمان درخصوص اسرائیل منتشر شد. پس از مخالفت اسپانیا با فروش تسلیحات به اسرائیل، آلمان، به عنوان یکی از چهار کشور بزرگ اتحادیه اروپا، با چالشی جدی روبرو شد. این کشور، که پس از ایالات متحده دومین حامی تسلیحاتی اسرائیل به شمار میآید، نگران بود که “همدستان” خود را یکییکی از دست بدهد و در جایگاه متهمان قرار بگیرد. این نگرانی به ویژه زمانی افزایش یافت که نیکاراگوئه پرونده «همدستی در نسلکشی» را علیه آلمان در دیوان بینالمللی دادگستری تشکیل داد.
امنیت اسرائیل برای آلمان به دلیل هولوکاست، که سایه آن از جنگ جهانی دوم به این سو هنوز بر سیاست آلمان سنگینی می کند، یک “سیاست دولتی اولویتدار” محسوب میشود. با این حال، حمایت از یک نسلکشی که به وضوح در برابر افکار عمومی جهانی رخ میدهد و به موضوع شکایت در دادگاههای بینالمللی تبدیل شده است، به هزینهای فزاینده و دشوار برای برلین بدل شده است، تا جایی که برخی از سیاستمداران از حزب سوسیال دموکرات (SPD) و سبزها، که اعضای دولت ائتلافی فدرال هستند، به انتقاد از اسرائیل و صهیونیسم پرداختهاند.
این انتقادات دو دلیل عمده دارد: اول، پایهگذاران هر دو حزب عمدتاً شامل رأیدهندگان چپ هستند که از حمایت احزاب خود از جنایات اسرائیل ناراضیاند و ممکن است به سمت چپ افراطی گرایش پیدا کنند. همچنین، آرای پایین این احزاب در انتخابات اخیر ایالتهای زاکسن، تورینگن و براندنبورگ نشاندهنده نارضایتی عمومی از سیاست خارجی آنهاست. دوم، برخی از سیاستمداران وابسته به این احزاب احساس مسئولیت وجدانی نسبت به جنایات اسرائیل دارند و این موضوع بر نگاه انتقادی آنها تأثیر گذاشته است.
به عنوان نمونه، هفته گذشته بحثهایی بر سر پستی در شبکههای اجتماعی توسط آیدان اوزوغوز، معاون SPD در بوندستاگ آلمان شکل گرفت. اوزوغوز که تصویری از یک سازمان ضد صهیونیستی به نام “صدای یهودی برای صلح” را به اشتراک گذاشت، به شدت مورد انتقاد قرار گرفت و به یهودیستیزی متهم شد. او در نهایت مجبور به عذرخواهی شد.
آنالنا باربوک، وزیر امور خارجه آلمان نیز در جلسهای در تاریخ 10 اکتبر اظهارات عجیبی بیان کرد. او توضیح داد که “مکانهای غیرنظامی نیز ممکن است وضعیت حفاظتشده خود را از دست بدهند” و این موضوع را به امنیت اسرائیل مرتبط دانست. این در حالی است که باربوک به حزبی تعلق دارد که حمایت از حقوق بشر را یکی از اهداف اصلی خود میداند. این اظهارات او با انتقاد شدید سازمانهای حقوق بشری روبرو شد.
هرچند اخبار منتشر شده در روزنامه بیلد، که به شیپور صهیونیسم در آلمان مشهور است، نشان داد که باربوک سعی در تعدیل مواضع خود دارد. این روزنامه در روزهای 13 تا 15 اکتبر تیترهایی مبنی بر انتقادات از بائربوک و هابک منتشر کرد.
در شرایطی که امانوئل ماکرون، رئیسجمهور فرانسه، و جورجیا ملونی، نخستوزیر ایتالیا، خواستار ممنوعیت فروش تسلیحات به اسرائیل شده اند، وزیر امور خارجه و معاون نخستوزیر آلمان همچنان تحت فشار لابی صهیونیستی قرار دارند. این موضوع نشاندهنده ضعف آلمان در برابر صهیونیسم است.
در واقع، اگرچه آلمان فروش تسلیحات خود به اسرائیل را در سال 2024 کاهش خواهد داد، اما همچنان پس از ایالات متحده، دومین حامی تسلیحاتی اسرائیل باقی خواهد ماند. صدراعظم آلمان، اولاف شولز، اعلام کرده است که کشورش به فروش تسلیحات به اسرائیل ادامه خواهد داد. ادامه حمایت شولز نشاندهنده عزم آلمان برای ادامه حمایت نظامی و دیپلماتیک از اسرائیل، در برابر انتقادات جهانی است.