خاصیت تخم گشنیز (ارزش غذایی و عوارض جانبی)
گشنیز (Coriandrum sativum)به عنوان یک جزء اصلی در بسیاری از غذاهای جهان محسوب میشود. این گیاه نه تنها به خاطر برگهای معطرش، بلکه به خاطر دانهاش که طعمی خاص و فواید بسیار زیادی برای سلامتی دارد، شهرت پیدا کرده است.

خیلی از افراد تخم گشنیز را نادیده میگیرند، اما خوب است که بدانید که این دانهها دارای خواص غذایی و دارویی فراوانی هستند که قرنها در طب سنتی کشورها به ویژه ایران مورد توجه بوده است.
با توجه به اهمیت این موضوع در این مقاله، ما به بررسی مهمترین فواید و خواص تخم گشنیز میپردازیم تا شما را ترغیب کنیم که این دانه اعجابانگیز را به رژیم غذایی خود اضافه نمایید. همچنین در انتها مقاله به عوارض جانبی مصرف بیش از حد آن و همچنین نحوه استفاده از تخم گشنیز در انواع غذاها خواهیم پرداخت.
فواید و خواص تخم گشنیز (دانه گشنیز یا بذر گشنیز)
سرشار از آنتیاکسیدان
تخم گشنیز منبع غنی از آنتیاکسیدانها از جمله فلاونوئیدها، ترکیبات فنولی و ویتامین C است. این آنتیاکسیدانها به مبارزه با تنش اکسیداتیو در بدن، خنثیکردن رادیکالهای آزاد مضر و کاهش خطر بیماریهای مزمن مانند سرطان، بیماریهای قلبی و دیابت کمک میکنند .
کمک به گوارش
یکی از شناختهشدهترین فواید تخم گشنیز، توانایی آن در کمک به هضم غذاها است. این بذر حاوی اسانسهایی مانند لینالول و ژرانیل استات است. تحقیقات علمی نشان داده شده است که این اسانسها آنزیمهای گوارشی را تحریک میکنند و به هضم سالم مواد غذایی کمک میکنند. بعلاوه، تخم گشنیز دارای خواص ضد نفخ است، به این معنی که میتواند به کاهش گاز، نفخ و سوء هاضمه کمک کند.
خواص ضد التهاب
یکی دیگر از خواص تخم گشنیز، خواص ضد التهابی آن است که میتواند به کاهش التهاب در بدن کمک کند که همین امر موجب میشود که استفاده از این بذرها برای بیماریهایی مانند آرتروز و بیماریهای التهابی روده مفید باشد. مطالعات نشان دادهاند که ترکیبات موجود در تخم گشنیز ممکن است به کاهش سطح نشانگرهای التهابی در بدن کمک کرده و درد و تورم را تسکین دهند .
کنترل کلسترول
تحقیقات نشان میدهد که تخم گشنیز ممکن است تأثیر مثبتی بر سطح کلسترول داشته باشد. برخی از مطالعات نشان دادهاند که عصاره تخم گشنیز میتواند به کاهش کلسترول LDL (بد) و افزایش کلسترول HDL (خوب) کمک کند؛ بنابراین استفاده از دانه گشنیز میتواند سلامت قلب را ارتقا و خطر بیماریهای قلبی عروقی را کاهش دهد.
تنظیم قند خون
تخم گشنیز همچنین میتواند در تنظیم سطح قند خون نقش داشته باشد و برای افراد مبتلا به دیابت یا کسانی که در معرض خطر ابتلا به این بیماری هستند مفید باشد. مطالعات نشان دادهاند که عصاره تخم گشنیز میتواند به کاهش سطح گلوکز خون و بهبود حساسیت به انسولین کمک کرده و به طور بالقوه خطر عوارض دیابت را کاهش دهد .
خواص ضد میکروبی
تخم گشنیز به دلیل محتوای بالای روغنهای ضروری مانند سینئول و لینولئیک اسید دارای خواص ضد میکروبی است. این خواص به مهار رشد باکتریها و قارچهای مضر کمک میکند و تخم گشنیز را به یک داروی طبیعی برای مبارزه با عفونتها و ارتقای سلامت کلی تبدیل میکند.
کنترل وزن
یکی دیگر از خواص تخم گشنیز، تأثیر آن بر لاغری است. گنجاندن تخم گشنیز در رژیم غذایی میتواند به کنترل وزن بدن کمک کند. این دانهها کالری کم و فیبر خوراکی بالایی دارند که میتواند به احساس سیری و جلوگیری از پرخوری منجر شود. علاوه بر این، خواص تقویتکننده متابولیسم تخم گشنیز ممکن است در هنگام ترکیب با یک رژیم غذایی سالم و ورزش منظم به کاهش وزن کمک کند.
ارزش غذایی تخم گشنیز
علاوه بر معطر بودن، تخم گشنیز دارای مجموعه چشمگیری از مواد مغذی است. در این قسمت ارزش غذایی تخم گشنیز و فواید سلامتی آنها را بررسی میکنیم.