4 نشانه که میگویند غذایتان را درست نمیجوید!
جویدن آهسته و کامل غذا نهتنها برای بلعیدن غذا ضروری است بلکه مانع از ابتلا به طیف وسیعی از مشکلات گوارشی و حتی بعضی از بیماریها میشود.
احتمالا شما هم وقتی که کودک بودید، از زبان پدر یا مادرتان شنیدهاید که غذایت را آرامتر بخور یا اینقدر تندتند غذا نخور! اما بعضی افراد همچنان در بزرگسالی هم به تندتند غذا خوردن ادامه میدهند، بدون اینکه دیگر کسی این اشتباه بزرگ را به آنها یادآوری کند!
جویدن آهسته و کامل غذا نهتنها برای بلعیدن غذا ضروری است بلکه مانع از ابتلا به طیف وسیعی از مشکلات گوارشی و حتی بعضی از بیماریها میشود. اگر نمیدانید که واقعا غذاها را درست میجوید یا نه، نشانههای زیر حتما این نکته را به شما خواهند گفت.
1. سریع دچار سوزش سردل میشوید
همه کسانی که مشکل سوزش سر دل را تجربه کردهاند، میدانند که این مشکل چقدر آزاردهنده است. جویدن غذا باعث ترشح اسید هیدروکلریک در معده میشود و همین اتفاق هم معده را برای تجزیه مواد غذایی آماده میکند. اما اگر غذا را درست و کامل نجوید، اسید کافی برای هضم مواد غذایی هم در معده شکل نمیگیرد. ترکیب اسید کم در معده و غذای درست جویدهنشده میتواند باعث شکلگیری حبابهای گاز شود که تا سطح مری و گلو بالا میآیند و مشکل سوزش سر دل را ایجاد میکنند.
2. با مشکلات گوارشی مواجه میشوید
جویدن نادرست و ناکافی غذاها قطعا برای دستگاه گوارش و رودهها دردسرساز است. وقتی که مواد غذایی از معده به روده کوچک میروند، پانکراس آنزیمهایی را ترشح میکند و کیسه صفرا هم صفرا را آزاد میکند. هر دوی این ترکیبات برای هضم بیشتر مواد غذایی مهم هستند اما میتوانند کارهای بیشتری هم انجام بدهند. پس اگر ذرات غذا زیادی بزرگ باشند (یعنی درست و کامل جویده نشده باشند)، باکتریهای طبیعی نهفته در روده میتوانند مواد غذایی هضمنشده را تخمیر کنند. این اتفاق باعث شکلگیری گاز زیاد، نفخ، سوءهاضمه یا یبوست میشود.
3. برخی مواد مغذی را به اندازه دریافت نمیکنید
جویدن غذا به بدن کمک میکند تا کربوهیدراتها، پروتئینها و چربیها را هضم کند و آنها را به مولکولهای خاصی با نام مونوساکاریدها، اسیدهای آمینه و اسیدهای چرب تبدیل سازد. این مولکولها توسط روده کوچک جذب میشوند، یعنی همان جایی که جذب مواد مغذی انجام میشود. اما وقتی که غذاها درست و کامل جویده نشوند، چربیها، پروتئینها و کربوهیدراتها کامل و درست تجزیه نشده و در نتیجه روده کوچک هم نمیتواند مواد مغذی ضروری برای بدن را جذب کند.
4. پُرخوری میکنید
اگر غذا را کامل و درست نجوید، سریعا غذایتان را تمام میکنید و همین اتفاق بهسادگی احتمال پُرخوری را افزایش میدهد. سریع غذا خوردن و نجویدن غذاها به اندازه کافی، ارسال سیگنالهای سیری را هم دچار مشکل میکند. پُرخوری ناشی از این اتفاق نیز حس کرختی و ناخوشی به شما میدهد، درحالی که خطر ابتلا به سندرم متابولیک را هم بیشتر میکند. یعنی با این کار شما در معرض ابتلا به چاقی در بخش میانی بدن، افزایش کلسترول خون، فشار خون و قند خون قرار میگیرید. سندرم متابولیک هم خطر ابتلا به بیماریهای قلبیـعروقی، دیابت و بعضی از سرطانها را افزایش میدهد.