10 توصیه مهم برای روزهای غبارآلود
افراد دارای بیماری و گروههای حساس جامعه باید از تردد غیرضروری در هوای آزاد خودداری کنند.

شرکت کنترل کیفیت هوای تهران با اعلام این که شاخص کیفیت هوا عدد ۱۵۶ را نشان میدهد بر ناسالم هوا برای گروههای حساس جامعه تاکید و اعلام کرد: افراد دارای بیماری و گروههای حساس جامعه باید از تردد غیرضروری در هوای آزاد خودداری کنند.
به گزارش همشهری آنلاین، همچنین حسن عباسنژاد، مدیرکل حفاظت محیط زیست استان تهران هم از تداوم گرد و غبارها تا پایان هفته جاری خبر داده و بر لزوم رعایت توصیههای بهداشتی و پرهیز از ترددهای غیرضروری در فضای باز به ویژه در ساعات اوج آلودگی تاکید کرده است.
این در حالی است که بر اساس اعلام متخصصان هم در شرایطی که پدیده گرد و غبار رخ میدهد، بیماریهایی از جمله واکنشهای حساسیتی و تشدید حملات آسم مشکلات تنفسی حاد و بیماریهای قلبی و عروقی مشکلات چشمی و پوستی با گرد و غبار ایجاد یا تشدید میشود.
هشدار!
دکتر نوری سپهر، عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی البرز، درباره آثار زیانبار ذرات معلق در هوا، نسبت به پیامدهای بهداشتی این آلودگی هشدار میدهد و میگوید: ذرات معلق ناشی از گرد و غبار که عمدتاً بین ۲.۵ تا ۱۰ میکرون هستند، به راحتی وارد دستگاه تنفسی میشوند و میتوانند منجر به تشدید بیماریهای ریوی، آسم، برونشیت مزمن و حتی بیماریهای قلبی-عروقی شوند. این آلودگی به ویژه برای کودکان، سالمندان، بیماران قلبی و تنفسی بسیار خطرناک است.
از سوی دیگر وزارت بهداشت هم بر رعایت ۱۰ توصیه در شرایط گرد و غبار و کاهش کیفیت هوا تاکید کرده است که در ادامه میخوانید.
۱. به منظور کنترل شرایط باید از استعمال دخانیات بپرهیز شود.
۲. افراد مبتلا به آسم در صورت مشاهده نشانههایی مانند کوتاهی تنفس، سرفه، خس خس و درد در قفسه سینه باید به پزشک مراجعه کنند.
۳. اگر کار ضروری ندارید در خانه یا محیطهای بسته بمانید.
۴. درها و پنجرهها را بسته نگه دارید.
۵. از فعالیت سنگین و ورزش در خارج از منزل اجتناب کنید یا زمان آن را به حداقل برسانید.
۶. در فضای باز حتماً از ماسک و عینک استفاده کنید.
۷. برای کاهش تماس با گرد و غبار در محیط زندگی، نظافت روزانه توصیه میشود.
۸. افزایش مصرف سبزیجات تازه و مایعات برای دفع سموم از بدن ضرورت دارد.
۹. افرادی که به واسطه شغلی بیشتر در معرض گرد و غبار هستند از وسایل حفاظت فردی استفاده کنند.
۱۰. در زمان رانندگی هم بهتر است سیستم تهویه خودرو در وضعیت چرخش مجدد هوا باشد.
عوارض گرد و غبار
یک متخصص سلامت در بلایا و فوریتها هم درباره عمدهترین عوارض ناشی از طوفانهای گرد و غبار به ایسنا گفته سرفه، خسخس سینه، تشدید آسم و برونشیت، آسیب به چشمها با عوارضی همچون خارش، قرمزی، سوزش و خشکی چشم، افزایش خطر سکته و فشار خون و آلرژیهای پوستی همچون درماتیت، خارش پوست از جمله این عوارض هستند.
بر اساس اعلام دکتر آرزو دهقانی گروههای پرخطر همچون بیماران مبتلا به آسم، COPD، نارسایی قلبی، کودکان، زنان باردار، سالمندان و کارگران ساختمانی و رانندگان بیش از بقیه باید نکات خودمراقبتی را مد نظر قرار دهند. همچنین برای پیشگیری از عوارض در هنگام بروز طوفان گرد و غبار، بهتر است از ماسک مناسب مانند ماسک ان۹۵ استفاده شود چون استفاده از ماسک معمولی تأثیر کمتری دارد. این نکته حایز اهمیت است که ماسک بهدرستی روی صورت قرار بگیرد و دهان و بینی را کامل بپوشاند.
دهقانی همچنین توصیه میکند که در این شرایط آب و هوایی بینی و گلو با آب نمک یا اسپریهای بینی مرطوب نگه داشته شوند. در صورت سوزش چشمها هم میتوان آنها را با آب تمیز و با اشک مصنوعی شستشو داد. در صورت الزام به خروج از منزل هم باید از لباسهای آستینبلند، روشن و گشاد و کلاه استفاده کرد.