گسلهای زلزله در ترکیه کجا هستند و تا چه حد خطرناکند؟
کشور ترکیه در یک منطقه فعال زمین شناسی و بر روی چندین خط گسل مهم قرار دارد. نقشه مناطق زلزله خیز ترکیه که آخرین بار در سال 1996 به روز شد، توسط اداره زلزله AFAD بار دیگر در 18 مارس 2018 منتشر و در 1 ژانویه 2019 به روز شد.
عصرترکیه – بر اساس اطلاعات AFAD، ترکیه در ساعت 04:17 روز 6 فوریه 2023 براثرزمین لرزه ای به بزرگی 7.7 ریشتر لرزید. این زمین لرزه که کانون آن منطقه پازارجیک کاهرامانماراش بود، درعمق 7 کیلومتری زیر زمین رخ داد. در ساعت 13.24 ،زمین لرزه دیگری به بزرگی 7.6 ریشتر رخ داد که مرکز آن در منطقه البیستان کاهرامان ماراش بود. این زمین لرزه های بزرگ، کنجکاوی شهروندان را برای یافتن نقشه خط گسل ترکیه به شدت تحریک کرد. اما مکان های درجه یک، دو، سه و مکان های پرخطر در ترکیه کجا هستند و خطوط گسل زلزله از کجا می گذرد؟
کشور ترکیه در یک منطقه فعال زمین شناسی و بر روی چندین خط گسل مهم قرار دارد. نقشه مناطق زلزله خیز ترکیه که آخرین بار در سال 1996 به روز شد، توسط اداره زلزله AFAD بار دیگر در 18 مارس 2018 منتشر و در 1 ژانویه 2019 به روز شد.
این نقشه، گسل های فعال ترکیه را در 45 استان و 110 منطقه نشان می دهد. روی نقشه 485 خط گسل فعال وجود دارد.البته می توانید از قسمتی که در وب سایت رسمی MTA وجود دارد، متوجه شوید که آیا خط گسل از زیر یا نزدیک خانه شما عبور می کند. همچنین برای استعلام خطر زلزله و خطوط گسل منطقه ای که در آن زندگی می کنید، می توانید وارد سامانه دولت الکترونیک شوید و در صفحه «استعلام نقشه زلزله» خطوط گسل فعال را مشاهده کنید.
بر اساس این نقشه ها، 4 گسل عمده در ترکیه وجود دارند.خط گسل شمال آناتولی (NAF)، فعال ترین و شناخته شده ترین خط گسل در ترکیه است. این گسل از دریای سیاه شرقی، از طریق آناتولی شمالی به سمت غرب حرکت می کند و به دریای اژه ختم می شود. این خط گسل باعث بسیاری از زمین لرزه های بزرگ در تاریخ کشور شده است.خط گسل آناتولی شرقی (EAF) که در منطقه آناتولی شرقی واقع شده است، فعالیت لرزه ای قابل توجهی دارد، اگرچه به اندازه گسل شمالی فعال نیست. خط گسل غربی آناتولی که در دریای اژه و غرب آناتولی واقع شده است، به ویژه در منطقه دریای اژه باعث فعالیت لرزهای میشود و خط گسل Çankırı واقع در منطقه آناتولی مرکزی، که ممکن است باعث فعالیت های لرزه ای مهم منطقه شود .
در این نقشه استانهایی که با رنگ قرمز نشان داده شدهاند، مناطق زلزله خیز درجه یک، آنهایی که رنگ صورتی دارند، مناطق خطر درجه دو و استانهایی که رنگ زرد دارند، مناطق زلزله خیز درجه سه محسوب میشوند.
از جمله اطلاعاتی که بر اساس این نقشه به دست می آید اینکه استان های ازمیر، بالیکسیر، بر روی گسل درجه یک قرار دارند، استان های استانبول، آنتالیا، ارزروم، بر روی گسل درجه دو هستند و آدانا، برخی از مناطق غازیانتپ و قهرمانماراش بر روی گسل درجه سه قرار دارند. همچنین بر اساس نقشه زلزله ترکیه، استان های آنکارا و قونیه در گروه های چهارم و پنجم با کمترین خطر زلزله قرار دارند.
با وجود تلاشهای بسیار زمین شناسی، این که زلزله چه زمانی اتفاق می افتد قابل پیش بینی نیست و تنها کاری که میتوان در برابر آن کرد حفظ آمادگی است که مهمترین وجه آن اقامت در جایی است که یا خطر زلزله کمتری دارد یا در برابر زلزله مقاوم است . پس اگر قصد خرید خانه در ترکیه را دارید، حتما به گزارش کارشناسی که برای تمام ساختمانها موجود است و سال ساخت، اطلاعات فنی و رتبه ساختمان را به لحاظ کیفیت و مقاومت نشان می دهد توجه کنید.
منبع- سی ان ان ترک
ترجمه و بازنویسی – عصرترکیه