چرا کنسول های تمام دیجیتالی مناسب آینده گیمینگ نیستند؟
دوران بازیهای فیزیکی در گیمینگ به سرعت در حال پایان است. دیسکهای فیزیکی بازیهای PC بیش از یک دهه است که از بازار کنار رفتهاند و با حرکت ایکس باکس و پلی استیشن به سوی تمام دیجیتالی شدن، کنسولها نیز بهزودی به همین سرنوشت دچار خواهند شد.

میدانیم که بازیها به قدری حجیم شدهاند که دیگر نمیتوانند در یک دیسک Blu-ray جای بگیرند و از طرفی کنسول تمام دیجیتالی ممکن است برای تولیدکنندگان کنسولها سودآورتر باشد. استودیوهای مستقل نیز به فروش دیجیتال وابسته هستند، زیرا انتشار فیزیکی نیاز به سرمایهگذاری زیادی دارد. با این حال، انتشار دیجیتالی بازیها با وجود مزایایی که دارد، مشکلات خاصی نیز به همراه میآورد.
به گزارش گیمفا، ممکن است از خود بپرسید چرا این امر باید اهمیت داشته باشد. در جواب این سوال باید بگویم که حرکت به سمت کنسولهای تمام دیجیتال نشاندهنده تحولی در صنعت بازیهای ویدیویی است که میتواند نحوه تعامل گیمرها با بازیها و همچنین مدلهای تجاری شرکتهای تولیدکننده کنسول را تغییر دهد.
تولیدکنندگان شما را برای دوران کنسولهای تمام دیجیتالی آماده میکنند
ایکس باکس سری اس صرفا یک کنسول اقتصادی نیست. مایکروسافت با این کنسول در حال آزمایش سختافزار تمام دیجیتالی در بازار است. همچنین، تلاشهای بیوقفه این شرکت در جا انداختن سرویس گیم پس بیشتر این موضوع را نشان میدهد که غول ردموندی به دنبال ترویج هرچه بیشتر نسخههای دیجیتالی است.
روند پلی استیشن نیز تفاوتی با ایکس باکس ندارد و پلی استیشن ۵ تمام دیجیتال به عنوان پُلی به سوی آیندهی بدون دیسک عمل میکند. نکته مهم این است که کنار گذاشتن دیسکها به شرکتهای بزرگ امکان کنترل کامل روی پول و حسابهای مالی کاربر را میدهد. زمانی که بازیها به صورت دیجیتالی عرضه میشوند، تمام خریدها و معاملات از طریق پلتفرمهای دیجیتال صورت میگیرد، مانند فروشگاههای آنلاین کنسولهای بازی (Xbox Store، PlayStation Store و غیره). این بدان معنا است که شرکتها تمام اطلاعات مالی و تراکنشهای مربوط به خرید بازیها را به صورت مستقیم تحت کنترل خود دارند.
گیمرها فقط به دلیل قیمت پایینتر به دنبال کنسولهای تمام دیجیتال هستند، که این کار باعث میشود تنها گزینه آنها برای تجربه بازیها، نسخهی دیجیتالی باشد. همچنین، استودیوهای بزرگ شروع به کنار گذاشتن نسخههای فیزیکی کردهاند، برای مثال، میتوانیم به عنوان Hellblade 2 اشاره کنیم. جالب است بدانید با وجود این که ۹۰ درصد فروش کپکام دیجیتالی است، اما این شرکت جدیداً اعلام کرده که به تولید بازیهای فیزیکی ادامه میدهد.
بر اساس تحلیلهای منتشر شده، ایکس باکس ممکن است اولین شرکتی باشد که به یک اکوسیستم تمام دیجیتال تبدیل شود. بعدها احتمالاً پلی استیشن و نینتندو نیز به همین مسیر بپیوندند.
یکی از بزرگترین مشکلاتی که این نوع کنسولها دارند و خواهند داشت، از بین بردن حق انتخاب است. وقتی مدل استاندارد پلی استیشن ۵ را خریداری میکنید، بین بازیهای دیجیتالی و فیزیکی حق انتخاب دارید. و همین مورد دست گیمر را در خرید، جمعآوری کلکسیون، استفاده از تخفیفها و… باز میگذارد.
اما وقتی یک کنسول تمام دیجیتالی دارید، شما حق انتخابی ندارید و کاملاً در اختیار ناشر قرار میگیرید. میخواهید بازی مورد علاقه خود را با تخفیف خریداری کنید؟ باید منتظر تخفیف خوردن بازی از سوی ناشر باشید و هرگز معلوم نیست کی این اتفاق خواهد افتاد و در غیر این صورت مجبور هستید مبلغ کامل بازی را بپردازید.
میخواهید بازی خود را بفروشید؟ اگر از اکانتهای اشتراکی استفاده نمیکنید (که فروختن آنها هم چندان بیدردسر نیست) این امکان را نخواهید داشت. بنابراین فروش مجدد بازی هم در مدلهای فیزیکی امری به مراتب راحتتر است.
حتی اگر شما یکی از معدود افرادی باشید که کنسول دیسکخور دارید و هرگز بازیهای خود را نمیفروشید یا از دوستانتان قرض نمیگیرید، داشتن حق انتخاب بین گزینه دیجیتالی و فیزیکی هرگز بد نیست. بنابراین بهتر است که کنسولهای دیجیتال فقط به عنوان یک گزینه جانبی در دسترس باشند، نه تنها گزینه موجود باشند.
دیسک بازیها چیزی فراتر از نوستالژی هستند
بازیهای فیزیکی حس نوستالژی خاصی دارند. هنوز خیلی از ما دورانی که دیسک بازیها را از مغازه میخریدیم و در راه تمام اطلاعات و زیر و بم بازی را از روی جعبهی آن میخواندیم را به یاد داریم. لذت باز کردن پلاستیک آکبند جعبه و بوی جوهر چاپ شده چیزی است که بسیاری از گیمرها با آن خاطره دارند.
اما موضوع فقط نوستالژی نیست، در عین حال، بحث حفظ دادهها نیز مطرح است. دیسک بازیهای شما (اگر آسیب فیزیکی نبینند) هیچگاه از بین نمیرود، بر خلاف نسخههای دیجیتال که ممکن است به دلیل مشکلاتی مانند تمام شدن مدت لایسنس (مجوز) از فروشگاهها حذف شده و غیرقابل دسترس شوند.
اگرچه نسخه فیزیکی بازیهای جدید ممکن است برای اجرا شدن یا بهبود عملکرد به آپدیت روز اول نیاز داشته باشند، اما همچنان گزینهای مطمئنتر نسبت به بازیهای دیجیتالی هستند. همچنین، نسخههای فیزیکی معمولاً در خرده فروشیها سریعتر و بیشتر از فروشگاههای خود کنسولها تخفیف میخورند.
صنعت بازیهای ویدیویی ممکن است به سرعت تغییر نکند، اما میدانیم که تنها مسئله زمان است و این اتفاق خواه ناخواه رخ میدهد. به نظر میرسد ایکس باکس قصد دارد که در سال ۲۰۲۶ کنسول بعدی خود را معرفی کند و ممکن است اولین گام به سوی نسلی تمام دیجیتال باشد.