چرا نام مادر در گذرنامه و کارت ملی درج نمیشود؟
«کسی میداند چرا؟ آیا وحی منزل است که نباید نام مادر در گذرنامه و سایر جاها درج شود؟ آیا اشکال شرعی دارد؟ آیا بهتر نیست این نقص رفع شود؟ آیا حاکمیت، دولت و نیروی انتظامی نمیتواند با درج نام مادر کنار نام پدر، هم به مادرها احترام بگذارد و هویت ببخشد، هم از ادامه یک اشتباه تاریخی اجتناب کند؟ عدم درج نام مادر در گذرنامه میتواند مشکلات و چالشهای متعددی به همراه داشته باشد.»
نام مادر نه در گذرنامه و نه در کارت ملی درج نمیشود.
به گزارش خبرآنلاین، یکی از مطالب پربازخورد در این هفته یادداشتی بود از حمید سوری، اپیدمیولوژیست و استاد دانشگاه. او نوشته بود: «یکی از سوالاتی که با دیدن پاسپورت ما ایرانیها و عربها معمولا در ادارات خارج کشور میپرسند این است که: چرا نام مادرتان در گذرنامه درج نشده است؟! ما هم پاسخی نداریم جز آنکه بگوییم جز در شناسنامه ما ایرانیها چیزی به نام مادر نداریم، روی قبرهایمان، در قباله ازدواج، موقع بستری شدن در بیمارستان. و بسیاری جاهای دیگر گویی ما مادر نداشته و نداریم.»
این استاد دانشگاه در ادامه نوشته بود: «کسی میداند چرا؟ آیا وحی منزل است که نباید نام مادر در گذرنامه و سایر جاها درج شود؟ آیا اشکال شرعی دارد؟ آیا بهتر نیست این نقص رفع شود؟ آیا حاکمیت، دولت و نیروی انتظامی نمیتواند با درج نام مادر کنار نام پدر، هم به مادرها احترام بگذارد و هویت ببخشد، هم از ادامه یک اشتباه تاریخی اجتناب کند؟ عدم درج نام مادر در گذرنامه میتواند مشکلات و چالشهای متعددی به همراه داشته باشد.
عدم وجود نام مادر ممکن است در موارد قانونی مانند وراثت، تقسیم اموال و مسائل خانوادگی مشکلاتی ایجاد کند. در برخی کشورهاعدم درج نام مادر ممکن است منجر به مشکلاتی در عبور و مرور از مرزها و کنترلهای امنیتی شود. ممکن است در مواقعی که اثبات هویت یا نسبت خانوادگی لازم باشد، عدم وجود نام مادر مشکلاتی ایجاد کند. با نادیده گرفتن جایگاه اجتماعی زنان و مادران ممکن است آنها در تعاملات اجتماعی آسیب ببینند. امیدوارم متولیان امر برای رفع این نقیصه اقدام کنند.»
جالب است بدانید که تلاشها برای درج نام مادر در کارت ملی هم بیثمر بوده است. در دولت سیزدهم درباره درج نام مادر در کارت ملی بحثهایی شکل گرفت اما در نهایت فروردین امسال انسیه خزعلی، معاون امور زنان و خانواده نهاد ریاست جمهوری دولت گذشته به خبرنگاران گفت: در این خصوص مراحلی را پیش رفتیم ولی گفتند این کارتها دارد منسوخ میشود و اصلا هیچ نامی نمیآید و فقط کد ملی روی کارتها قرار است درج شود. گفتند اصلا در کارتهای جدید نه نام پدر و نه نام مادر درج نمیشود و این مساله دیگر موضوعیت ندارد.
در ادامه با تفاوتهای مدارک برای تمدید گذرنامه زنان و مردان آشنا شوید:
تمدید پاسپورت برای زنان
۱) اجازه محضری برای بانوان متاهل از سوی همسر با مراجعه به دفترخانه با فرم و مدارک
۲) اجازه محضری برای دختران زیر ۱۸ سال از سوی پدر یا قیم قانونی با مراجعه به دفترخانه با فرم و مدارک
۳) ارائه گواهی فوت یا اصل شناسنامه باطلشده همسر برای بانوانی که همسرشان فوت شده است
۴) اصل طلاقنامه برای بانوان مطلقه
مدارک تمدید گذرنامه برای مردان
۱. اصل کارت پایانخدمت یا معافیت هوشمند برای آقایان زیر ۵۰ سال
۲. اصل مجوز سیستمی سازمان وظیفه عمومی برای افراد فاقد کارت پایانخدمت
۳. آقایان بالای ۱۸ سال که خدمت نرفتهاند در سامانه سخا خروجی دریافت و ۴۸ ساعت بعد مراجعه کنند.