وزیر امور خارجه ترکیه: معتقدم تصمیم انحلال پ.ک.ک برای آینده ما بسیار پربرکت خواهد بود
فیدان با اشاره به مسائل سوریه و تحولات پس از سقوط رژیم بعث در ۸ دسامبر ۲۰۲۴، گفت که رایزنیهای گستردهای برای حل مشکلات جاری این کشور انجام شده است. او تأکید کرد که حمایت ترکیه از سوریه در همه زمینهها ادامه دارد.

وزیر امور خارجه ترکیه، درباره تصمیم گروه تروریستی پ.ک.ک مبنی بر انحلال و کنار گذاشتن سلاح گفت: اگر این تصمیم بهطور صادقانه اجرا شود و نگرانیهای دیگر نیز با آن برطرف گردد، آن را تصمیمی بسیار پربرکت برای آینده کشورمان میدانم.
به گزارش عصرترکیه به نقل از آناتولی، هاکان فیدان که در نشست خبری مشترکی پس از جلسه وزرای امور خارجه ترکیه، اردن و سوریه سخن می گفت، با تأکید بر اهمیت تصمیم پ.ک.ک گفت: بهنظر من این تصمیم تاریخی و مهم است؛ بهویژه از منظر دستیابی به صلح پایدار و ثبات در منطقه. البته پس از اتخاذ چنین تصمیمی، گامهای عملی نیز باید برداشته شود که آنها را از نزدیک پیگیری خواهیم کرد. گسترش هرچه بیشتر دموکراسی، آزادی، رفاه و امنیتی که در ۲۰ سال گذشته در ترکیه بهدست آمده، و تأثیرگذاری مثبت آن بر کشورهای منطقه، بزرگترین آرزوی ماست. اگر این تصمیم با حسن نیت و در جهت رفع نگرانیها اجرا شود، آن را تصمیمی پربرکت برای آینده، برای مردم و برای همه میدانم.
او یادآور شد: در این مسیر، آقای دولت باغچلی فراخوانی تاریخی داشتند و رئیسجمهور ما نیز ارادهای قوی از خود نشان داد. اکنون پاسخ مثبت گروه نیز وجود دارد. همچنین ابتکار عمل حزب دموکراتیک خلقها (DEM) و تلاشهای دوستان دیگر نیز در میان است. ما فرزندان این کشور هستیم و نشان میدهیم که میتوانیم مسائل خود را با خرد، تدبیر و اراده خود حل کنیم.
حمایت کامل از سوریه
فیدان در ادامه با اشاره به مسائل سوریه و تحولات پس از سقوط رژیم بعث در ۸ دسامبر ۲۰۲۴، گفت که رایزنیهای گستردهای برای حل مشکلات جاری این کشور انجام شده است. او تأکید کرد که حمایت ترکیه از سوریه در همه زمینهها ادامه دارد.
وزیر خارجه ترکیه با اشاره به تهدید فزاینده ناشی از توسعهطلبی اسرائیل گفت: این تهدید امنیت، ثبات و آینده سوریه را هدف قرار داده و ما کشورهای منطقه در این مورد دیدگاه مشترک داریم که این وضعیت باید فوراً پایان یابد.
فیدان همچنین به اهمیت جلوگیری از سوءاستفاده گروههای تروریستی از وضعیت کنونی سوریه اشاره کرد و گفت: این موضوع از منظر امنیت منطقهای بسیار مهم است. هم ترکیه در شمال و هم سوریه در جنوب بهدقت این مسئله را پیگیری میکنند. بهویژه مبارزه با داعش در این زمینه اهمیت ویژهای دارد.
او افزود که در چارچوب نشست پنججانبه که از مدتی پیش آغاز شده، امروز سه کشور از این گروه بار دیگر با یکدیگر دیدار کردند.
تحریمها و اقتصاد سوریه
فیدان با اشاره به اشغال یکسوم خاک سوریه توسط ی.پ.گ (شاخه سوری پ.ک.ک)، آن را تهدیدی جدی خواند و گفت: ما درباره رفع تحریمهای دیپلماتیک بینالمللی علیه سوریه و غلبه بر مشکلات اقتصادی نیز گفتگوهایی داشتهایم. بهویژه بررسی کردیم که در زمینه برداشته شدن تحریمهایی که اتحادیه اروپا و آمریکا در دوره اسد وضع کردهاند، در چه مرحلهای قرار داریم و چه دستاوردهایی داشتهایم.
او همچنین گفت که وزیر خارجه سوریه درباره فعالیتهای دولت جدید، ساختار پارلمان آتی و فرایند تدوین قانون اساسی توضیحاتی داده و ترکیه از همه تلاشها در این زمینه حمایت میکند.
موضوع غزه و نقش ترکیه
فیدان افزود که مسئله غزه از مهمترین موضوعات در گفتگو با اردن بوده و گفت: در کنار برادرم ایمن الصفدی، تلاش میکنیم برای پایاندادن به فاجعه انسانی جاری در غزه کاری انجام دهیم. نظرات ارزشمند او برای من اهمیت زیادی دارد.
روسیه و اوکراین
فیدان در پاسخ به پرسشی درباره احتمال دیدار روسیه و اوکراین در ۱۵ مه در استانبول گفت: رئیسجمهور اردوغان پیوسته خواهان آتشبس بوده و خوشبختانه این خواسته اکنون از سوی روسیه، اوکراین، اروپا و آمریکا نیز پذیرفته شده است. اکنون بحث بر سر نحوه اجرا و ترتیب اقدامات است.
او ادامه داد: ترکیه، بهویژه به رهبری رئیسجمهورمان، با تمام نهادهایش تلاش میکند نقش خود را ایفا کند. اردوغان با رهبران آمریکا، فرانسه و روسیه بارها گفتوگو کرده است. پیشنهاداتی از سوی پوتین، ترامپ و زلنسکی مطرح شده و وضعیت بهصورت مثبت در حال پیشرفت است. اینکه ترکیه در مرکز این تحولات قرار دارد، بسیار ارزشمند است.
فیدان گفت که تلاشهای ترکیه نمادی از رهبری جهانی قدرتمند اردوغان و نقش برجسته دیپلماتیک اوست، اما افزود: برای ما مهمتر از همه چیز، برقرار شدن صلح و ثبات در منطقه است. همانطور که برای ثبات در سوریه، عراق، در مقابله صلحآمیز با پ.ک.ک، و در غزه تلاش میکنیم، برای حل مسالمتآمیز مشکلات در دریای سیاه، بالکان و اژه نیز بدون وقفه تلاش میکنیم.
او با بیان اینکه روسیه خواهان گفتگو پیش از آتشبس است و اوکراین ابتدا خواهان آتشبس و سپس گفتگوست، گفت: هر دو طرف ملاحظات افکار عمومی خود را دارند و هر دو تلاش میکنند حمایت آمریکا را جلب کنند. این وضعیت طبیعی است. با این حال، موضع ما ثابت است: از دو طرف میخواهیم هرچه سریعتر به میز مذاکره بیایند و آتشبس را آغاز کنند.