مقایسه دنا پلاس توربو اتوماتیک و شاهین اتوماتیک؛ کدام ارزش خرید دارد؟
شاهین اتومات از شرکت سایپا، یکی از رقبای اصلی دنا پلاس توربو اتوماتیک از شرکت ایرانخودرو است. اما در این بین کدام یک ارزش خرید دارد؟

خودرو شاهین از تولیدات جدید شرکت سایپا است که در سال 1399 تولید شد. این خودرو که در ساخت آن از پلتفرم تویوتا بلتا و ولیکس سی 30 استفاده شده است، نسخه اتوماتیک آن در سال 1402 بهروزرسانی شده و وارد بازار شد. این خودرو روی پلتفرم SP100 طراحی شده و با بهرهگیری از گیربکس CVT، بهعنوان یکی از محصولات رقابتی سایپا در برابر سدانهای داخلی مانند دنا پلاس و تارا اتوماتیک عرضه شده است.
به گزارش فرادید، خودرو دنا نیز در سال 1393 با هدف جایگزینی سمند و سورن وارد بازار ایران شد. با وجود این که دنا نتوانست جایگزین سمند شود، اما به عنوان خودرویی مستقل در بازار خودرو ایران پذیرفته شد.
در ادامه نیز نسخههای ارتقایافته دنا وارد بازار شد. پرامکاناتترین نسخه دنا، دنا پلاس توروبو اتوماتیک است. دنا پلاس توربو اوماتیک در واقع سدانی است که بهعنوان نسخه فیسلیفت و ارتقایافته دنا از سال 1399 وارد بازار ایران شده است.
مشخصات فنی دنا پلاس توربو اتوماتیک
دنا پلاس توربو اتوماتیک مجهز به موتور 4 سیلندر 1.7 لیتری EF7 توربوشارژ با حجم 1645 سیسی است که میتواند 150 اسب بخار قدرت در 5500 دور در دقیقه و 215 نیوتنمتر گشتاور در بازه 2200 تا 4800 دور در دقیقه تولید کند. این خودرو از گیربکس 6 سرعته اتوماتیک بهره میبرد که انتقال قدرت را به چرخهای جلو انجام میدهد.
مصرف سوخت دنا پلاس توربو اتوماتیک حدود 8.1 لیتر در 100 کیلومتر است، اما در شرایط ایدهآل میتواند تا 6.4 لیتر کاهش یابد. این سدان شتابی معادل 0 تا 100 کیلومتر در حدود 10.5 ثانیه و حداکثر سرعت 205 کیلومتر بر ساعت دارد.
مشخصات ظاهری دنا پلاس توربو اتوماتیک
دنا پلاس توربو اتوماتیک ظاهری اسپرت دارد. نمای جلویی این خودرو از چراغهایی کشیده، جلوپنجره بزرگ و دیلایت تشکیل شده است. خطوط برجسته بدنه و شیشههای جانبی کوچک به آن ظاهری تهاجمی میبخشند، در حالی که نمای عقب با چراغهای LED سادهتر طراحی شده است. این خودرو با الهام از پلتفرم سمند اما با تغییرات جدید تولید شده است.
کابین دنا پلاس جادار و مناسب برای 5 سرنشین است، هرچند فضای عقب برای افراد بلندقد کمی تنگ به نظر میرسد. حجم صندوق عقب 500 لیتر بوده و برای مسافرتهای خانوادگی کافی است.
مشخصات فنی شاهین اتوماتیک
سایپا شاهین اتوماتیک به موتور 4 سیلندر 1.5 لیتری توربوشارژ با حجم 1497 سیسی مجهز است که نسخه ارتقایافته موتور تیبا و ساینا محسوب میشود. این پیشرانه 109 اسب بخار قدرت در 5000 دور در دقیقه و 178 نیوتنمتر گشتاور در بازه 2500 تا 3500 دور در دقیقه تولید میکند، که برای رانندگی شهری کافی اما در مقایسه با رقبا متوسط است.
گیربکس این خودرو از نوع اتوماتیک CVT (متغیر پیوسته) ساخت شرکت پانچ بلژیک است و با 7 دنده مصنوعی، تجربه رانندگی متنوعی ارائه میدهد.
مشخصات ظاهری شاهین اتوماتیک
سایپا شاهین اتوماتیک در نمای جلویی با جلوپنجره کرومی ششضلعی، چراغهای اسپرت مجهز به دیلایت و سپر سهبعدی جلوهای جدید دارد. نمای جانبی با خطوط ملایم و رینگهای 16 اینچی آلومینیومی مشکی ساده اما هماهنگ طراحی شده، در حالی که نمای عقب با چراغهای LED تزئین شده است. تفاوتهای ظاهری این نسخه نسبت به مدل دندهای شامل تزئینات کرومی روی جلوپنجره و دستگیرهها، لوگوی CVT و توربو روی گلگیر، آنتن کوسهای و رینگهای مشکی است.
فضای داخلی شاهین اتوماتیک کابینی جادار با ظرفیت 5 سرنشین فراهم میکند، هرچند فضای عقب برای سه نفر بزرگسال کمی محدود است. حجم صندوق عقب 420 لیتر بوده و برای مسافرتهای خانوادگی مناسب است. متریال داخلی ترکیبی از چرم مصنوعی و پلاستیک با تریم دورنگ (مشکی و کرم) و تزئینات کرومی روی داشبورد و دسته دنده است.
مقایسه شاهین و دنا
در زمینه مصرف سوخت، رانندگی نرمتر، استفادههای شهری و غیر اسپرت، شاهین گوی سبقت را از دنا میرباید. در دیگر سو اما دنا خودرویی با شتابتر، مناسب برای استفادههای اسپرت، باقدرت و از نظر رفاهی با امکاناتتر است. به شکل کلی باید گفت که دنا از نظر فنی برنده بازی است.
قیمت شاهین اتوماتیک و دنا پلاس توربو اتوماتیک
قیمت کارخانه دنا 953 میلیون و قیمت بازار آزاد آن 1 میلیارد و 200 میلیون تومان است. این در حالی است که قیمت کارخانهای شاهین 862 میلیون و قیمت بازار آزاد آن 1 میلیارد و 180 میلیون تومان است. همانطور که میبینید با وجود این که اختلاف چندان زیادی وجود ندارد، اما شاهین اتوماتیک تا حدی اقتصادیتر است.