مستثنیات دین در پرداخت مهریه
اگر شما هم جزء افرادی هستید که در حال جدا شدن از همسر خود بوده و یا قصد دارید برای گرفتن مهریه اقدام کنید، باید با مستثنیات دین در پرداخت مهریه آشنایی داشته باشید.
به صورت کلی قوانین زیادی در رابطه با مهریه وجود دارد که بهتر است قبل از ازدواج همه آنها را مطالعه کرده و با تمامی تبصرهها آشنایی داشته باشید. در این مطلب در رابطه با مستثنیات دین در پرداخت مهریه صحیت خواهیم کرد.
مستثنیات دین چیست؟
به گزارش فرهادی وکیل، قبل از اینکه بخواهید مستثنیات دین در پرداخت مهریه را بشناسید باید به صورت کلی با مفهمومی به نام مستثنیات دین آشنا شوید.
اگر شخصی محکوم به پرداخت مالی به شخص دیگری شود، طبق قانون باید تا جایی که میتواند این بدهی را به صورت وجه نقد پرداخت نماید. اگر شخص بدهکار از پرداخت بدهی خود سر باز زند یا پول نقد کافی برای پرداخت نداشته باشد، طلبکار میتواند با داشتن حکم قانونی، به اندازه بدهی خود، اموال او را مصادره نماید. مثلا میتواند خانه و یا ماشین او را به نفع خود مصادره نماید.
البته محدودیتهایی نیز در این رابطه وجود دارد که به آن مستثنیات دین گفته میشود. این در واقع اموالی از فرد بدهکار است که طلبکار نمیتواند آنها را داشته و یا مصادره کند چرا که این اموال سبب امرار معاش او بوده و در صورت نبود آنها، تمامی زندگی او با مشکل مواجه خواهد شد.
مستثنیات دین در پرداخت مهریه چیست؟
حالا که با مفهموم مستثنیات دین آشنا شدید باید بتوانید چیزهایی را در رابطه با مستثنیات دین در پرداخت مهریه حدس بزنید. در واقع زن میتواند بعد از جاری شدن صیغه عقد، هر زمانی که بخواهد برای دریافت مهره خود اقدام کند. یعنی حتما نیازی نیست که موضوع طلاق در میان باشد.
در واقع یکی از مراحل اجرای مهریه، همین موضوع مواجه شدن با ادعا عدم توانایی پرداخت مهریه توسط مرد است که باید پس از آن اقدام به توقیف اموال او نمایید. به این صورت میتوانید به اندازه مهریه خود، اموال او را مصادره کنید.
ولی باید بدانید که خانم نمیتواند تمامی داراییهای مرد را به عنوان مهریه برداشته و محدودیتهایی در این زمینه وجود دارد. به این محدودیتها، مستثنیات دین در پرداخت مهریه گفته میشود.
کدام اموال مرد جزء مستثنیات دین در پرداخت مهریه محسوب میشود؟
طبق ماده ۲۴ قانون نحوه اجرای محکومیتهای مالی، لیست اموالی که جزء مستثنیات دین در پرداخت مهریه محسوب میشوند، به شرح زیر است:
منزلی که مرد در آن سکونت دارد به عنوان مستثنیات دین در پرداخت مهریه شناخته میشود. اگر مرد به جز این منزل، خانه دیگری داشته باشد، زن میتواند آن را به عنوان مهریه مصادره کند.
تمامی اسباب و لوازمی که در منزل مرد وجود داشته و او برای امرار معاش به آنها نیاز دارد، جزء مستثنیات دین در پرداخت مهریه میباشند.
در شرایطی که مرد هیچ مسکنی نداشته و در خانه اجارهای زندگی میکند، پول رهن منزل جزء مستثنیات دین در پرداخت مهریه محسوب میشود. البته این در شرایطی است که با مصادره این پول، مرد در شرایط سخت و بدی قرار بگیرد.
وسایلی که مربوط به کسب و کار مرد بوده و از طریق آن، خرج روزانه خود را در میآورد، در لیست مستثنیات دین در پرداخت مهریه قرار میگیرد.
آذوقه و خوراکی که در خانه باقی مانده و برای ادامه حیات مرد ضروری میباشد.
ابزار و کتبی که برای کسب علم مورد استفاده قرار میگیرد.
آیا ماشین جزء مستثنیات دین در پرداخت مهریه است؟
طبق قانون جدید، خودرو یا ماشین جزء مستثنیات دین در پرداخت مهریه نبوده و میتوانید آن را برای وصول طلب مصادره کنید. البته تبصرهای برای آن وجود دارد. اگر خودروی مرد وسیلهای برای امرار معاش او باشد، نمیتوانید آن را مصادره کنید.
برای مثال تاکسی، وانت بارها و … جزء مستثنیات دین در پرداخت مهریه محسوب میشوند.
اعتراض به توقیف مستثنیات دین
اگر یکی از اموال شما که در این محدودیتها قرار دارند، توقیف شدند، شما میتوانید نسبت به توقیف مستثنیات دین اعتراض کنید. برای این کار باید به مرکز رسیدگی به این نوع از اعتراضات مراجعه کرده و اعتراض خود را ثبت نمایید.
البته باید مدارک لازم برای اثبات ادعای خود را نیز همراه داشته باشید تا در روند پرونده کمک بیشتری به شما شود. سپس رئیس اداره ثبت محل در رابطه با اعتراض شما تحقیق کرده و رای خود را صادر خواهد کرد.
به صورت کلی این کار روند پیچیدهای داشته و بهتر است از وکیل خود برای انجام آن کمک بگیرید.
مستثنیات دین منزل مسکونی مهریه
در بخشهای قبلی نیز به این نکته اشاره کردیم که اگر مرد چندین منزل داشته باشد، زن میتواند تمامی آنها به جز همان خانهای که همسرش در آن زندگی میکند را مصادره نماید. اگر مرد فقط یک منزل داشته و در آن اقامت دارد، جزء مستثنیات دین در پرداخت مهریه محسوب میشود.
مستثنیات دین در مهریه عندالمطالبه
مهریه عندالمطالبه به معنای این است که زن میتواند در هر شرایطی و هر زمانی (حتی قبل از طلاق) مهره خود را درخواست کند. در این شرایط مرد باید مهره را پرداخت کرده و به توان مالی او توجه زیادی نمیشود. در واقع تفاوت مهریه عندالمطالبه و عندالاستطاعه هم میتواند در همین مسئله باشد و بانوانی که به عنوان شرایط ضمن عقد مهریه عندالاستطاعه را پذیرفتهاند، نمیتوانند هر زمان که بخواهند اقدام به دریافت مهریه خود نمایند.
باید بدانید که قوانین مستثنیات دین در پرداخت مهریه برای مهریه عندالمطالبه نیز همان چیزهایی است که تا به حال بیان کردیم.
نتیجه گیری
در این مطلب در رابطه با مستثنیات دین در پرداخت مهریه صحبت کردیم. اگر تصمیم دارید برای دریافت مهریه خود اقدام کنید، حتما با وکیلی مجرب مشورت نمایید تا روش آن را برای شما به صورت کامل توضیح دهد.