فیدان: دنیای ترک به طور یکپارچه در کنار ترکهای قبرس خواهد ماند
فیدان با اشاره به تحولات فلسطین نیز تأکید کرد: جنایات اسرائیل در غزه با تمام خشونت ادامه دارد و بیش از ۵۰ روز است که اجازه ورود کمکهای انسانی داده نمیشود.

وزیر امور خارجه ترکیه اعلام کرد تلاشها برای ایجاد اختلاف میان ترکیه و جهان ترک بینتیجه خواهد ماند.
به گزارش عصرترکیه به نقل از آناتولی، هاکان فیدان که در یک نشست خبری مشترک با اسپن بارت ایده، همتای نروژی خود در آنکارا سخن می گفت، در پاسخ به پرسشی درباره اقدامات اخیر کشورهای آسیای مرکزی در زمینه قبرس گفت: برخی محافل میخواهند از رویداد اخیر سوءاستفاده کرده و ما را وارد مجادلات علنی کنند، اما ما بهطور اصولی ترجیح میدهیم مسائل خانوادگی را در انظار عمومی مطرح نکنیم، بنابراین، تلاشها برای ایجاد اختلاف بین ما و جهان ترک از طریق این نوع دستکاریها موفق نخواهد شد.
فیدان با اشاره به تحولات فلسطین نیز تأکید کرد: جنایات اسرائیل در غزه با تمام خشونت ادامه دارد و بیش از ۵۰ روز است که اجازه ورود کمکهای انسانی داده نمیشود. گرسنگی نباید بهعنوان سلاح، ابزار چانهزنی سیاسی یا شیوهای برای مجازات استفاده شود. کمکهای انسانی باید بدون وقفه و پیوسته به غزه ارسال شود.
او تأکید کرد هیچ کشوری بالاتر از حقوق بینالملل نیست و اقدامات غیرقانونی و مغایر با وجدان بشری اسرائیل باید فوراً متوقف شود.
وزیر امور خارجه ترکیه همچنین به افزایش توجه بازیگران جهانی و اتحادیه اروپا به ظرفیتهای کشورهای آسیای مرکزی اشاره کرد و گفت: این علاقهمندی برای ما قابل درک است، اما شاهد تلاشهایی از سوی اتحادیه اروپا برای سوءاستفاده از این روابط هستیم. ما تحولات را از نزدیک دنبال میکنیم و در تعامل دائم با دوستانمان قرار داریم.
فیدان همچنین ضمن تأکید بر ادامه حرکت ترکیه در راستای آرمان جهان ترک افزود: برخی میخواهند از این ماجرا سوءاستفاده کرده و ما را وادار کنند تا اختلافات را علنی کنیم. اما ما این نوع مسائل را در چهارچوب خانواده حل میکنیم و چنین دستکاریهایی موفق نخواهند بود.
او در پایان خاطرنشان کرد: موقعیت ما در این باره روشن است. ترکهای قبرس، بخشی جدانشدنی از خانواده بزرگ جهان ترک هستند و این واقعیت هیچگاه تغییر نخواهد کرد. جهان ترک همچنان در کنار ترکهای قبرس خواهد بود و ما سیاستهای خود را با صبر ادامه خواهیم داد. وحدت و همدلی بیشتر، خانواده ما را نیرومندتر خواهد کرد.
اسپن بارت ایده، وزیر خارجه نروژ، ، در رابطه با حملات اسرائیل به فلسطین و تأثیرات جهانی آن گفت: نروژ هرگز در برابر مسئله اسرائیل و فلسطین سکوت نکرده است. ایده اقدامات اسرائیل را «بسیار افراطی و نگرانکننده» توصیف کرد و با اشاره به نقش نروژ در دادگاه کیفری بینالمللی (ICC) و دیوان بینالمللی دادگستری (ICJ) گفت: ما از جایگاهمان در این نهادها برای مطرح کردن مسائل مربوط به غزه استفاده میکنیم و معتقدیم آتشبس در غزه باید برقرار شود.
او تنها راهحل ممکن را «راهحل دو کشوری» دانست و نسبت به سکوت برخی کشورها در برابر حملات اسرائیل ابراز نگرانی کرد و افزود: سکوت دیگران نیز مرا نگران میکند. من معتقدم بسیاری از همتایان غربیام با عدم ابراز دیدگاه صریح، اشتباه بزرگی مرتکب شدند.
گفتنی است اقدامات اخیر کشورهای آسیای مرکزی در قبال مسئله قبرس، بهویژه در زمینه روابط دیپلماتیک با جمهوری قبرس (بخش یونانینشین جزیره)، نشاندهنده تغییری قابل توجه در موضعگیری این کشورهاست که واکنشهایی را در ترکیه برانگیخته است.
در ماههای اخیر، کشورهای قزاقستان، ازبکستان، ترکمنستان و قرقیزستان تصمیم به گسترش روابط دیپلماتیک با جمهوری قبرس گرفتهاند. قزاقستان در ژانویه ۲۰۲۵ اولین سفیر خود را به نیکوزیا منصوب کرد و سفارت خود را در آنجا افتتاح نمود. ازبکستان و ترکمنستان نیز سفرای خود در رم را بهعنوان نمایندگان دیپلماتیک در قبرس معرفی کردند. قرقیزستان نیز به این روند پیوسته و سفیر خود را به جمهوری قبرس منصوب کرده است.
این تحولات پس از اولین نشست سران اتحادیه اروپا و کشورهای آسیای مرکزی در ۴ آوریل ۲۰۲۵ در سمرقند ازبکستان رخ داد. در این نشست، طرفین توافق کردند که روابط خود را به سطح شراکت راهبردی ارتقا دهند. در بیانیه مشترک این نشست، کشورهای آسیای مرکزی بر تعهد خود به قطعنامههای ۵۴۱ و ۵۵۰ شورای امنیت سازمان ملل تأکید کردند؛ قطعنامههایی که اعلام استقلال جمهوری ترک قبرس شمالی را محکوم میکنند و تنها جمهوری قبرس را بهعنوان دولت مشروع جزیره به رسمیت میشناسند.