فواید خرما برای دیابت
خرما، میوهای شیرین و خوشمزه که در بسیاری از فرهنگها به عنوان یک خوراکی انرژیزا شناخته میشود. اما آیا این میوه شیرین برای افرادی که با دیابت دست و پنجه نرم میکنند، مناسب است؟ بسیاری از افراد دیابتی از خوردن میوههای شیرین خودداری میکنند، اما آیا خرما نیز جزو این دسته است؟ در این مقاله، به بررسی این سوال مهم میپردازیم و پاسخ را به شما میگوییم.
افراد مبتلا به این بیماری باید مصرف کربوهیدرات خود را محدود کنند تا سطح قند خون خود را ثابت نگه دارند. یک مطالعه نشان میدهد که افراد مبتلا به دیابت پس از خوردن معادل 7 تا 10 خرما، افزایش قند خون را تجربه نمیکنند. با این حال، محققان خاطرنشان کردند که این میوهها سرشار از کالری هستند و 100 گرم گوشت خرما تقریبا 314 کالری دارد.
به گزارش مثبت سبز، همچنین لازم به ذکر است که خرما میتواند در اندازههای مختلف باشد. به عنوان مثال، خرمای مجول میتواند حدود دو برابر بزرگتر از انواع دیگر خرما باشد. ممکن است شخصی بخواهد اندازه سهم خود را بر این اساس در نظر بگیرد. یک عدد خرمای مجول خشک و بدون هسته به وزن 24 گرم حاوی ترکیبات زیر است:
فیبر موجود در خرما میتواند به جذب آهسته کربوهیدراتها در بدن کمک کند، که این امر ممکن است خطر افزایش قند خون را کاهش دهد. ترکیب خرما با منبعی از پروتئین و چربی، مانند بادام، ممکن است هضم را کندتر کند و به مدیریت سطح قند خون کمک کند. افراد مبتلا به دیابت به احتمال زیاد میتوانند 2 تا 3 خرما را در یک زمان بخورند. با این حال، بهتر است با پزشک خود صحبت کنید تا مطمئن شود که این مسئله بیخطر است.
تاثیر خرما برای دیابت و قند خون
شاخص گلیسمی (GI) عامل دیگری است که باید هنگام بررسی اینکه آیا خرما برای افراد مبتلا به دیابت مناسب است یا خیر، در نظر گرفت. شاخص گلایسمی یک غذا تاثیر آن را بر سطح قند خون منعکس میکند. غذاهایی که باعث افزایش سریعتر و بیشتر در سطح قند خون میشوند دارای GI بالاتری هستند. در مقابل، غذاهایی با GI پایینتر باعث افزایش قند خون میشوند. متخصصان، غذاهایی با مقدار GI زیر 55 را به عنوان غذاهای با GI پایین در نظر میگیرند.
بر اساس تحقیقات انجام شده از مطالعات متعدد، میانگین GI خرما 42 است. پس خرما میوهای با شاخص گلایسمی پایین است و 2 عدد از آن یک بار گلایسمی متوسط را تشکیل میدهد. هنگامی که شما از آن در حد اعتدال استفاده کنید، افزایش شدید قند خون رخ نخواهد داد. یک مطالعه کوچک در سال 2011 نشان میدهد که افراد مبتلا به دیابت پس از خوردن حدود 7 تا 10 خرما، نوسانات قند خون قابل توجهی را تجربه نمیکنند.
فواید خرما برای دیابت
خرما سرشار از انواع مواد مغذی از جمله منیزیم و پتاسیم است. همچنین خرما منبع خوبی از فیبر، کربوهیدرات و آنتی اکسیدان است. مطالعات بسیاری اثرات دارویی و تغذیهای آنها را بررسی کردهاند. بسیاری از مواد مغذی و ترکیبات موجود در خرما میتواند برای دیابت و افراد دارای مقاومت به انسولین مفید باشد.
فیبر: فیبر غذایی به کاهش سرعت جذب قند در جریان خون کمک میکند و در نتیجه به جلوگیری از افزایش قند خون کمک میکند.
منیزیم: دو عدد خرمای مجول بدون هسته حاوی 26 میلی گرم منیزیم است. منیزیم برای مبتلایان به دیابت مفید است، زیرا نقش مهمی در کنترل قند خون دارد. تحقیقات نشان میدهد که میزان منیزیم بدن در افراد مبتلا به دیابت نوع 2 اغلب پایین است. مصرف منیزیم خطر ابتلا به دیابت نوع 2 را نیز کاهش میدهد.
پتاسیم: هر دو عدد خرما حاوی 334 میلیگرم پتاسیم است. این ماده معدنی به بهبود عملکرد سلولها و افزایش مقاومت به انسولین کمک میکند.
آنتی اکسیدانها: خرما حاوی آنتی اکسیدانهای قوی است که ممکن است برای افراد مبتلا به دیابت مفید باشد. خرما منبع پلی فنولهایی است که میتواند التهاب را در بدن کاهش دهد. التهاب در دیابت نوع 1 و نوع 2 و اختلالات متابولیک مرتبط مانند چاقی و فشار خون بالا نقش مهمی دارد.
فیتواستروژنها: فیتواستروژنها مواد طبیعی هستند که اثراتی مشابه هورمون استروژن در بدن دارند. خرمای خشک دارای میزان فیتواستروژن زیادی است. شواهد جدید نشان میدهد که فیتواستروژنهای غذایی با کمک به افزایش کنترل قند خون و کاهش مقاومت به انسولین برای افراد مبتلا به دیابت و چاقی میتواند مفید باشد.
خرما برای افراد مبتلا به پیش دیابت خوب است؟
مقادیر متوسط میوه برای اکثر افراد، از جمله افراد مبتلا به دیابت و پیش دیابت، یک گزینه سالم است. همان مواد مغذی که برای افراد مبتلا به دیابت مفید است میتواند برای افراد مبتلا به پیش دیابت نیز مفید باشد. به عنوان مثال، برخی تحقیقات نشان میدهد که رژیم غذایی غنی از منیزیم میتواند خطر ابتلا به دیابت نوع 2 را کاهش دهد. مطالعات دیگر نشان میدهد که مصرف این ماده میتواند وضعیت قند خون را در افراد مبتلا به پیش دیابت و سطوح پایین منیزیم بهبود بخشد.
سخن پایانی
خرما برای دیابت ضرر دارد؟ خیر خرما میتواند میوهای لذت بخش و ایمن برای بسیاری از افراد مبتلا به دیابت و پیش دیابت باشد. این میوه دارای GI پایینی است، به این معنی که وقتی افراد آن را در حد اعتدال میخورند باعث افزایش قابل توجه قند خون نمیشود. شما میتوانید خرما را به عنوان میان وعده یا به عنوان شیرین کننده در بلغور جو دوسر، دسر و سایر غذاها استفاده کنید. افراد مبتلا به پیش دیابت باید مصرف کربوهیدرات خود را به دقت کنترل کنند تا از نوسانات قند خون که ممکن است منجر به دیابت نوع 2 شود، جلوگیری کنند.