ضربان قلب خطرناک چند است؟
آیا میدانید که ضربان قلب خطرناک چند است و اگر به آن مقدار برسد، باید به پزشک مراجعه کنید. آیا میدانید که ضربان قلب در افراد مختلف باید چند باشد تا طبیعی تلقی میشود؟ و اینکه چه زمانی ضربان قلب در محدوده خطرناکی قرار دارد؟ با توجه به اینکه قلب یکی از حساسترین عضلات بدن است که در مرکز قفسه سینه قرار دارد، دانستن این موضوع اهمیت بسیاری خواهد داشت.

معمولا میزان تپش قلب برای کودکان، نوزادان و زنان باردار و ورزشکاران با هم متفاوت خواهد بود.
به گزارش جابیک، به همین دلیل، در این مطلب اطلاعات بسیار مفیدی راجع به مقدار ضربان قلب خطرناک در اختیار شما قرار میدهیم و به بررسی عوامل موثر بر آن میپردازیم.
ضربان قلب خطرناک چند است؟
به گفته بسیاری از متخصصان قلب، برای تشخیص اینکه ضربان قلب خطرناک چند است لازم است تا ضربان قلب شما تحت شرایط مختلف مورد بررسی قرار گیرد. به صورت کلی، ضربان قلب فرد بزرگسالی که از سلامت کامل برخوردار است، باید بین ۶۰ تا ۱۰۰ تپش در دقیقه باشد و ضربان قلب خارج از این محدوده، ضربان قلب خطرناک محسوب میشود. در واقع ضربان قلب خطرناک زمانی است که قلب فرد یا خیلی آهسته و یا خیلی تند بزند.
محدوده ضربان قلب نرمال در هر سن چند است؟
محدوده ضربان قلب نرمال در سنین مختلف همواره متفاوت است و مقدار آن، بسته به سن و شرایط هر فرد میباشد. در ادامه به مقدار ضربان قلب نرمال در هر محدوده سنی میپردازیم.
مقدار ضربان قلب نرمال یک فرد بزرگسال در حال استراحت برابر با ۶۰ تا ۱۰۰ ضربه در دقیقه است که این عدد با توجه به گروه سنی و جنسیت، متفاوت است. بدین صورت که برای مثال ضربان قلب نرمال زنان به طور متوسط ۲ تا ۷ BPM سریعتر از مردان است. همچنین ضربان قلب یک ورزشکار جوان تا ۴۰ BPM خواهد بود. لازم به ذکر است که محدوده ۵۷ تا ۶۱ ضربه در دقیقه نیز یک محدوده عالی محسوب میشود.
تعداد ضربان قلب نرمال در نوزادان تازه به دنیا آمده، ۱۰۰ تا ۱۶۰ ضربه در دقیقه است و این در حالی است که این عدد برای نوزادان بزرگتر که صفر تا پنج ماه سن دارند، ۹۰ تا ۱۵۰ ضربه در دقیقه خواهد بود. کودکان ۶ تا ۱۲ ماهه نیز ضربان نرمال قلب ۸۰ تا ۱۴۰ ضربه در دقیقه دارند و این عدد برای کودکان ۱ تا ۳ ساله نیز برابر با ۸۰ تا ۱۳۰ ضربه در دقیقه است.
ضربان قلب نرمال در کودکان ۳ تا ۵ سال نیز برابر با ۸۰ تا ۱۲۰ ضربه در دقیقه است و کودکان ۶ تا ۱۰ ساله نیز ضربان نرمال قلب برابر با ۷۰ تا ۱۱۰ ضربه در دقیقه دارند. تعداد ضربان نرمال قلب در کودکان ۱۱ تا ۱۴ ساله نیز برابر با ۶۰ تا ۱۰۰ ضربه در دقیقه است.
ضربان قلب نرمال برای خانومها نسبت به آقایان نیز متفاوت است. بدین صورت که در حالت استراحت، ضربان قلبی بین ۶۰ تا ۱۰۰ ضربه در دقیقه دارند. ضربان قلب نرمال بانوان و خانم ها، در زمانی که آنها باردار هستند، به دلیل افزایش حجم خون در بدنشان و تغییرات هورمونی گسترده، ۱۰ تا ۲۰ ضربه در دقیقه بیشتر است. در برخی موارد امکان دارد این عدد از ۹۰ ضربه در دقیقه هم بیشتر شود.
محاسبه حداکثر ضربان قلب
به نظر شما ضربان قلب خطرناک چند است؟ دانستن حداکثر ضربان قلب خطرناک میتواند کمک کند تا تعداد ضربان ایده آل در هنگام ورزش کردن را متوجه شویم. شما می توانید برای محاسبه حداکثر تعداد ضربان قلب، سن خود را از عدد ۲۲۰ کم کنید و آن را به دست آورید. به عنوان مثال، یک فرد ۲۰ ساله باید حداکثر ضربان قلب برابر با ۲۰۰ را داشته باشد. طی این عملیات: ۲۲۰-۲۰=۲۰۰
این یعنی حداکثر ضربان قلب برای فرد ۲۰ ساله، ۲۰۰ ضربه در دقیقه است. محاسبه این عدد برای افرادی که ورزش می کنند بسیار مفید خواهد بود و حتی ممکن است جلو خطر را بگیرد.
عوارض ضربان قلب بالا
پس از بررسی میزان ضربان قلب خطرناک، در ادامه با جدیترین عوارض ضربان قلب بالا اشاره میکنیم:
وجود لختههای خون: لختههای خونی ممکن است باعث ایجاد حمله یا سکته قلبی در فرد شود و خطر ابتلا به این حادثه را در فرد افزایش دهد.
ایجاد نارسایی قلبی: اگر ضربان قلب خطرناک را جدی نگیرید، ممکن است باعث ضعیفتر شدن قلب شما شده و خطر نارسایی قلبی را افزایش دهد.
غش کردن: در برخی موارد ممکن است ضربان قلب بالا، سبب از دست رفتن هوشیاری فرد شده و متعاقبا مشکلات بعدی را برای او به همراه داشته باشد.
مرگ ناگهانی: این مورد یکی از نادرترین عوارض ضربان قلب خطرناک در بیماران است که باید مراقب آن باشید.
عوارض رایج دیگر: از جمله عوارض شایع دیگر ضربان قلب خطرناک و بالا میتوان به کاهش جریان خون در بدن و بروز علائمی مانند سرگیجه و ضعف اشاره کرد.
سخن پایانی ضربان قلب خطرناک
در این مقاله بررسی کردیم که چه عواملی سبب میشود ضربان قلب بالا برود و به درجه ضربان قلب خطرناک برسد. مجددا تاکید میکنیم که ضربان قلب بالای ۱۲۰ برای یک فرد بزرگسال، ممکن است امری خطرناک باشد ولی این عدد در برخی از کودکان، کاملا طبیعی است.
اگر حس کردید که ضربان قلب شما خطرناک است، باید آن را اندازه گیری کنید و برای اندازهگیری آن در خانه، میتوانید از دو انگشت خود استفاده کنید. برای ارزیابی دقیقتر اندازه گیری ضربان قلب نیز می توانید از دستگاههای فشارسنج دیجیتالی استفاده کنید. دقت داشته باشید که اگر ضربان قلب شما به صورت مداوم بیشتر از ۱۰۰ یا کمتر از ۶۰ میشود، بهتر است حتما به پزشک مراجعه کرده تا اقدامات لازم را انجام دهید.