سفری به دل تاریخ: قدیمیترین آثار تاریخی ترکیه و کهن از اهرام مصر
در قرن ششم قبل از میلاد، در شهری به نام افسوس (Ephesus)، یکی از عجایب هفتگانهی دنیای باستان ساخته شد: معبد آرتمیس. این معبد که به الههی شکار و طبیعت، آرتمیس، تقدیم شده بود، به بزرگی یک زمین فوتبال بود و ۱۲۷ ستون مرمری عظیم داشت.
![آثار تاریخی ترکیه](https://asrturkiye.com/wp-content/uploads/2025/02/کوه-نمرود-1.webp)
عصر ترکیه – وقتی صحبت از ترکیه میشود، شاید اولین چیزهایی که به ذهنمان بیاید، استانبول، کبابهای خوشمزه، و بازارهای شلوغ باشند. اما پشت این کشور مدرن، هزاران سال تاریخ پنهان شده است؛ تاریخی که در جایجای این سرزمین به چشم میخورد و هر سنگ و دیوارش قصهای برای گفتن دارد. اگر با من همراه شوی، در سفری خیالی به دورانی میرویم که نخستین تمدنها پا به این سرزمین گذاشتند و ردپایشان را برای ما به جا گذاشتند.
۱. گوبکلی تپه؛ قدیمیتر از اهرام مصر!
📍 شانلیاورفا – ۱۲ هزار سال پیش
تصور کن به هزاران سال قبل بازگشتهای؛ دورهای که انسانها تازه داشتند کشاورزی را یاد میگرفتند، اما در همین دوران، در دل آناتولی، مردمانی ناشناخته شروع به ساخت یک معبد عظیم کردند. گوبکلی تپه (Göbekli Tepe) قدیمیترین مجموعه معابد شناختهشده در جهان است که قدمتش به حدود ۱۲ هزار سال پیش میرسد!
اینجا را با سنگهای تراشخوردهای ساختهاند که رویشان تصاویری از حیوانات حک شده: شیرها، مارها، روباهها و پرندگان. عجیب اینجاست که این بنا قبل از شهرها و حتی اختراع چرخ ساخته شده است! هنوز کسی نمیداند چرا مردمان آن زمان چنین معبدی ساختند، اما گوبکلی تپه نشان میدهد که اعتقادات و نیایش، حتی قبل از تمدن، در زندگی بشر اهمیت داشته است.
۲. شهر زیرزمینی درینکویو؛ شهری مخفی در دل زمین
📍 کاپادوکیه – حدود ۳ هزار سال پیش
حالا بیا از دوران ماقبل تاریخ کمی جلوتر برویم و به کاپادوکیه برسیم؛ جایی که انگار از دل قصههای پریان بیرون آمده است. اما چیزی که بیشتر از منظرههای شگفتانگیز این منطقه جذاب است، شهر زیرزمینی درینکویو است؛ جایی که میتوان آن را یکی از شاهکارهای مهندسی باستان دانست.
این شهر زیرزمینی را هیتیها حدود ۳ هزار سال پیش ساختهاند و بعدها در دوران بیزانس، برای پناه گرفتن از حملات دشمنان، گسترشش دادند. درینکویو تا ۲۰ طبقه در دل زمین پایین میرود و میتوانست تا ۲۰ هزار نفر را در خود جای دهد! فکرش را بکن، خانهها، کلیساها، انبارهای غذا، اصطبلها، و حتی مدارس، همه زیر زمین بودند. راهروهای مخفی، درهای سنگین و سیستم تهویهی هوای پیشرفته، این شهر را به یک پناهگاه بینظیر تبدیل کرده بود.
۳. تروی؛ افسانهای که حقیقت داشت
📍 چاناکاله – ۳ هزار سال پیش
اسم اسب تروجان را شنیدهای؟ این اسب چوبی که یونانیها برای فتح شهر تروی از آن استفاده کردند، تنها یک افسانه نبود، بلکه پشت آن شهری واقعی به نام تروی (Troy) قرار دارد که تاریخ آن به حدود ۳ هزار سال پیش برمیگردد.
باستانشناسان در قرن نوزدهم، در منطقهای به نام حصارلیک، ویرانههای تروی را کشف کردند. این شهر در طول تاریخ بارها و بارها ساخته شد و از بین رفت، اما همچنان نشانههایی از جنگهای بزرگ و دوران باشکوهش را در خود حفظ کرده است. تصور کن که زمانی در اینجا جنگجویان با زرههای برنزی و شمشیرهای تیز، برای دفاع از شهرشان میجنگیدند.
۴. معبد آرتمیس؛ یکی از عجایب هفتگانهی دنیای باستان
📍 افسوس – ۲۵۰۰ سال پیش
در قرن ششم قبل از میلاد، در شهری به نام افسوس (Ephesus)، یکی از عجایب هفتگانهی دنیای باستان ساخته شد: معبد آرتمیس. این معبد که به الههی شکار و طبیعت، آرتمیس، تقدیم شده بود، به بزرگی یک زمین فوتبال بود و ۱۲۷ ستون مرمری عظیم داشت.
افسوس در زمان امپراتوری روم، یکی از مهمترین شهرهای جهان بود و هنوز هم وقتی به آنجا میروی، میتوانی عظمتش را احساس کنی. خیابانهای سنگفرششده، آمفیتئاتر بزرگ، و کتابخانهی باستانی سلسیوس، همه یادگارهای دوران طلایی این شهر هستند.
۵. کوه نمرود؛ آرامگاه خدایان فراموششده
📍 آدیامان – ۲۱۰۰ سال پیش
آخرین مقصد سفرمان، جایی است که شاید عجیبترین منظره را داشته باشد: کوه نمرود (Nemrut Dağı). اینجا در ارتفاع ۲۱۵۰ متری، سرهای عظیم مجسمههایی از خدایان یونانی و ایرانی بر روی تپهای پراکنده شدهاند.
این مکان، آرامگاه پادشاه آنتیوخوس یکم است که در قرن اول قبل از میلاد حکومت میکرد. او دستور داد که مجسمههای غولپیکر از خودش و خدایان را بر روی این کوه بسازند، اما امروز فقط سرهای آنها باقی مانده است. وقتی طلوع خورشید را از اینجا ببینی، حس میکنی که در میان تاریخ ایستادهای.
ترکیه، موزهای زنده در دل تاریخ
ترکیه فقط یک کشور نیست؛ یک موزهی زنده است که در هر گوشهاش، داستانهایی از هزاران سال پیش پنهان شدهاند. از معابد ماقبل تاریخ گوبکلی تپه گرفته تا شهرهای زیرزمینی کاپادوکیه و افسانهی تروی، این سرزمین پر از شگفتیهایی است که هنوز هم محققان را شگفتزده میکند.
اگر روزی فرصت سفر به ترکیه را پیدا کردی، حتماً به این مکانهای تاریخی سر بزن؛ شاید هم در میان ویرانههای باستانی، صدای ردپای گذشتگان را بشنوی…
برای دیدن سایر دیدنی های ترکیه اینجا کلیک کنید.