میزیتو
بلیط هواپیما فلای تودی
سلامت و زیبایی

سرطان کلیه چیست؟ (+علل و پیشگیری)

به طور کلی زمانی که نام سرطان به میان می‌آید، شرایط به شدت تنش زا شده و یک فشار مضاعف روانی برای افراد ایجاد می‌کند. این شرایط اغلب به علت عدم آگاهی در این زمینه است. ما در این مطلب قصد داریم به بررسی یکی از این سرطان‌های شایع بپردازیم و علل و علائم آن را با شما به اشتراک بگذاریم.

کرمان موتور

سرطان کلیه چیست؟

کلیه‌ها دو اندام لوبیایی شکل هستند که در قسمت تحتانی کمر قرار دارند و نقش مهمی در تصفیه خون، تولید ادرار و تنظیم مایعات و الکترولیت‌های بدن دارند. سرطان کلیه زمانی رخ می‌دهد که سلول‌های آن به طور غیر طبیعی رشد کرده و تبدیل به تومورهای سرطانی شوند. این بیماری می‌تواند در هر دو کلیه رخ دهد؛ اما در اغلب موارد تنها یک کلیه را تحت تاثیر قرار می‌دهد.

علائم سرطان کلیه

سرطان کلیه در مراحل اولیه معمولا علائمی از خود نشان نمی‌دهد و بسیاری از بیماران تا زمانی که سرطان به مرحله پیشرفته‌تری نرسیده باشد، هیچ گونه نشانه‌ای را تجربه نمی‌کنند. در هر صورت، اگر علائم و نشانه‌های این بیماری ظاهر شوند، به احتمال بالایی یکی از موارد زیر خواهند بود:

پیدایش خون در ادرار: یکی از علائم اولیه و شایع سرطان کلیه مشاهده خون در ادرار است. مقدار این خون ممکن است در ابتدا بسیار اندک باشد؛ به نحوی که به راحتی نتوان آن را تشخیص داد.

درد پهلو: درد و ناراحتی در ناحیه پهلو و پایین شکم از دیگر علائم سرطان کلیه است که ممکن است به صورت مداوم احساس شود.

کاهش وزن غیر قابل توضیح: کاهش وزن غیر عادی و بدون ‌دلیل، یکی از زنگ خطرهای سرطان کلیه است که البته در بسیاری از انواع سرطان‌ها مشاهده می‌شود.

احساس ضعف و خستگی: احساس خستگی مداوم، حتی پس از استراحت یا خواب کافی، می‌تواند نشان‌ دهنده وجود یک اختلال جدی باشد.

تورم شکم یا پهلو: برخی از بیماران مبتلا به سرطان کلیه ممکن است توده‌ای را در ناحیه شکم احساس کنند.

تب بدون علت مشخص: تب‌های مداوم یا طولانی‌ مدت که دلیل مشخصی ندارند نیز ممکن است با سرطان کلیه مرتبط باشند.

علل و عوامل خطر سرطان کلیه

سرطان کلیه چیست؟ علل و پیشگیری1

ابتلا به سرطان کلیه ممکن است دلایل مختلفی داشته باشد؛ اما وجود برخی عوامل می‌تواند احتمال آن را افزایش دهد که رایج‌ترین آن‌ها عبارت‌اند از:

سابقه ژنتیکی: افرادی که در خانواده خود سابقه سرطان کلیه دارند، به ویژه نزدیکان درجه اول مانند پدر، مادر، خواهر و یا برادر، در معرض خطر بیشتری قرار دارند.

سیگار کشیدن: استعمال دخانیات، می‌تواند خطر ابتلا به سرطان کلیه را به شدت افزایش دهد. افراد سیگاری در مقایسه با غیر سیگاری‌ها، با احتمال بیشتری ممکن است به این نوع سرطان مبتلا شوند.

چاقی: اضافه وزن و چاقی نیز یکی دیگر از عواملی است که می‌تواند خطر ابتلا به سرطان کلیه را افزایش دهد. چاقی معمولا با افزایش فشار خون و بیماری‌های متابولیک همراه است که هر دو می‌توانند به آسیب کلیه‌ها و ابتلا به سرطان، منجر شوند.

فشار خون بالا: فشار خون بالا یک عامل خطر مهم است که ریسک ابتلا به سرطان کلیه را افزایش می‌دهد. افرادی که فشار خون بالا دارند، بیشتر در معرض ابتلا به این نوع سرطان قرار دارند.

قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی: تماس با برخی مواد شیمیایی، مانند آفت‌ کش‌ها، حلال‌های صنعتی و یا برخی مواد شیمیایی مورد استفاده در فرایندهای صنعتی، می‌تواند خطر ابتلا به سرطان کلیه را افزایش دهد.

عوامل هورمونی: برخی از مشکلات هورمونی نیز می‌توانند در بروز سرطان کلیه نقش داشته باشند؛ به عنوان مثال، تغییرات هورمونی که در برخی از افراد ایجاد می‌شود، می‌تواند خطر ابتلا به این بیماری را بالا ببرد.

روش‌های درمان‌ سرطان کلیه

درمان سرطان کلیه بسته به نوع، اندازه، میزان پیشروی بیماری و همچنین وضعیت عمومی بیمار، ممکن است متفاوت باشد. روش‌های درمانی رایج عبارت‌اند از:

جراحی: در مراحل اولیه سرطان کلیه، غالبا جراحی به عنوان درمان اصلی در نظر گرفته می‌شود. در این نوع جراحی، تومور سرطانی یا بخشی از کلیه آسیب ‌دیده برداشته می‌شود.

شیمی ‌درمانی: شیمی‌ درمانی یکی از روش‌های درمانی است که طی آن از داروهای ویژه استفاده می‌کنند تا به بهبود و یا کاهش رشد سلول‌های سرطانی کمک کنند. این روش معمولا برای سرطان‌هایی به کار می‌رود که در سایر قسمت‌های بدن گسترش یافته‌اند.

ایمونوتراپی: این روش درمانی به سیستم ایمنی بدن کمک می‌کند تا به مبارزه با سلول‌های سرطانی بپردازد.

درمان‌های هدفمند: در درمان‌های هدفمند از داروهایی استفاده می‌کنند که به طور خاص به سلول‌های سرطانی حمله کرده و آن‌ها را از بین می‌برند. این روش، معمولا مختص سرطان‌های پیشرفته‌تر است.

رادیوتراپی: رادیوتراپی با استفاده از تابش اشعه‌های پر انرژی انجام می‌شود که هدف آن، نابودی سلول‌های سرطانی است و به شدت در کنترل سرطان‌های منتشر شده در بدن یا کاهش اندازه تومورها موثر است.

پیشگیری از سرطان کلیه

سرطان کلیه چیست؟ علل و پیشگیری3

اگرچه نمی‌توان به طور کامل از سرطان کلیه پیشگیری کرد؛ اما نکاتی وجود دارند که با رعایت آن‌ها می‌توان خطر ابتلا به این سرطان را کاهش داد. این نکات عبارت‌اند از:

ترک سیگار و اجتناب از استعمال دخانیات، یکی از مهم‌ترین اقداماتی است که می‌تواند خطر ابتلا به سرطان کلیه را کاهش دهد.

داشتن یک رژیم غذایی متعادل و انجام فعالیت‌های ورزشی منظم می‌تواند به کاهش خطر ابتلا به سرطان کلیه کمک کند.

افرادی که فشار خون بالا دارند، باید با مصرف داروهای تجویز شده و تغییرات سبک زندگی، قدمی در راستای کنترل فشار خون خود بردارند.

پرهیز از تماس با مواد شیمیایی مضر و استفاده از تجهیزات محافظتی در محیط‌های صنعتی، می‌تواند به کاهش خطر ابتلا به سرطان کلیه کمک کند.

جمع بندی

در این مطلب به بررسی سرطان کلیه و علل و علائم آن پرداختیم. سرطان کلیه یک بیماری جدی است که می‌تواند به دلیل عوامل مختلف از جمله ژنتیک، سبک زندگی، فشار خون بالا و یا استعمال دخانیات به وجود آید. علائم این بیماری ممکن است شامل مشاهده خون در ادرار، احساس درد در پهلو، کاهش وزن و خستگی باشد. با وجود اینکه درمان‌هایی مانند جراحی، شیمی‌ درمانی و ایمونوتراپی برای درمان این بیماری وجود دارند، پیشگیری از آن با اعمال تغییراتی در سبک زندگی امکان پذیر است.

منبع: Mayoclinic

عضویت در تلگرام عصر ترکیه عضویت در اینستاگرام عصر ترکیه

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا