ساختمانی در قلب تهران که برندۀ جایزۀ جهانی شد (+عکس)
«فستیوال جهانی معماری» که یکی از مهمترین رویدادهای سالانۀ معماری در دنیاست، امسال طی سه روز از 29 نوامبر تا یکم سپتامبر در سنگاپور برگزار شد. در روز دوم این فستیوال فهرست برندگان جوایز امسال در حوزهها مختلف معماری اعلام شد.
تعداد 18 پروژه در شاخههای مختلف عناوین برتر این رقابت را کسب کردند که در بخش ساختمانهای بازسازی شده یا دارای «افزونه» (retrofit)، یک پروژۀ ایرانی که در خیابان هانری کربن تهران انجام شده است عنوان نخست را کسب کرد.
این ساختمان سه طبقه که دارای کاربریهای مختلف مسکونی و خردهفروشی بوده است، در اصل در دهۀ 1310 شمسی و در دورۀ پهلوی اول ساخته شده و بعد از انقلاب اسلامی توسط مالکان رها شده بود.
در جریان بازسازی، دو واحد مسکونی 170 متری طبقات اول و دوم به شش واحد 60 تا 120 متری تبدیل شدند و واحد مسکونی طبقۀ همکف نیز به یک فضای اداری تبدیل شد. 5 مغازۀ خردهفروشی طبقه همکف نیز تبدیل به کافه، شیرینیفروشی و فروشگاه هنری شدند.
اما افزونۀ اصلی به این بنا یک گالری با رنگ متفاوت است که روی پشت بام بنا اضافه شده است و با حجم مکعبی خود احساسی از سکون و آرامش را به بیننده القا میکند.
راه دسترسی به این گالری نیز، علاوه بر آسانسور، از طریق یک پلکان بیرونی افزودهشده میسر میشود. این پلکان را میتوان منحصربهفردترین افزونۀ این بنا و امضای اصلی این بازسازی به شمار آورد. این پلکان ضمن اینکه بالکنهای بنا را به یکدیگر متصل میکند، نمایی باز و زیبا از محله را نیز به افرادی که از آن بالا میروند نشان میدهد.
به گفتۀ طراحان پروژه، مجاورت این سازۀ آهنی با بنای موجود، علاوه بر تاکید بر وجود گالری در پشتبام، اهمیت تعامل با محیط اطراف در یک زندگی شهری برونگرا را به نمایش میگذارد.
فضای داخلی گالری ساخته شده بر روی پشت بام