زمین تا چند درجه گرمایش برای انسان قابل سکونت است؟
گرمایش زمین چقدر بر زندگی و دوام انسان تاثیر میگذارد؟ آیا اصلا از این تغییرات اقلیمی جان سالم به در میبریم؟
به دلایلی در برخی محافل هنوز بر سر موضوع تغییرات اقلیمی بحث میکنند. شاید دلیلش این باشد در دنیایی زندگی میکنیم که مردم فقط میخواهند درباره هر چیزی، بدون توجه به ماهیت یا دلیل آن بحث کنند. امروز فرض میکنیم که تغییرات اقلیمی و گرمایش زمین یک واقعیت است و این تغییرات تأثیرات واقعی بر ما و همه چیزهای دیگر در جهان خواهد گذاشت.
به گزارش گجت نیوز، وقتی مردم میگویند زمین در گذشته دورههایی از تغییرات اقلیمی را پشت سر گذاشته، اشتباه نمیکنند. ما حداقل پنج دوره یخبندان داشتهایم. دورههایی از گرمایش را تجربه کردهایم و هنوز هم زندگی روی زمین وجود دارد. آیا این بدان معناست که ما میتوانیم یک تغییر اقلیمی جدی را به راحتی پشت سر بگذاریم؟ چه مقدار تغییرات اقلیمی بیش از حد است؟ مهمتر از همه آیا ممکن است تغییرات اقلیمی بشریت را نابود کند؟
تغییرات اقلیمی انسان را به کام مرگ میکشد؟
اینها پرسشهای مهمی هستند و از آنجا که همه چیز در این زمینه فرضی است، نمیتوانیم صد درصد مطمئن باشیم. اما میتوانیم به آنچه برخی کارشناسان اعتقاد دارند، اعتماد کنیم. با گجت نیوز همراه باشید تا توضیح دهیم آخرین اخبار علمی در زمینه گرمایش زمین و تغییرات علمی چیست.
آب و هوا در مقابل اقلیم
فقط به این دلیل که یک روز هوا سرد میشود، به این معنا نیست که تغییرات اقلیمی واقعی نیست. اقلیم به شرایط متوسط در یک بازه زمانی طولانیتر اشاره دارد.
اگر دمای هوا در اول نوامبر زیر صفر برود و این غیرمعمول باشد، ممکن است بهصورت آنلاین با غرور بنویسید: «پوف! این هم از تغییرات اقلیمی». از طرفی این دیدگاه کل تصویر را نادیده میگیرد. واقعیت این است که یخزدگی در اول نوامبر غیرطبیعی است. همچنین این واقعیت را نادیده میگیرد که شاید دمای اول ژوئن ۱۰ درجه گرمتر از هر زمان دیگری در تاریخ بوده. اینها ترندهای جوی هستند، نه نمونههای فردی!
ترندهای دمای جهانی و گرمایش زمین
اگر هنوز ۱۰۰٪ مطمئن نیستید که تغییرات اقلیمی واقعی است، میتوانیم به ترندهای دمای جهانی نگاهی بیندازیم. آیا در گذشته روزهای گرمتری وجود داشته است؟ قطعا؛ اما به یاد داشته باشید که ما به دنبال ترندها هستیم.
ثبت جهانی دما از سال ۱۸۵۰ آغاز شد و از آن زمان تاکنون دما را ثبت کردهایم. تا ابتدای سال ۲۰۲۴، سال ۲۰۲۳ گرمترین سال ثبتشده در تاریخ بود و دمای آن ۱.۱۸ درجه سانتیگراد بالاتر از میانگین قرن بیستم رسیده بود. این اعداد شاید در نگاه اول چندان بزرگ به نظر نرسند، اما توضیح میدهند که چرا در اواخر آوریل ۲۰۲۳ وقتی بهار باید در اوج خود باشد، یک طوفان برفی غیرمنتظره رخ میدهد و ما همچنان گرمترین سال ثبتشده را تجربه میکنیم.
زیرا در همان سال بیش از ۲۷۰۰ نفر در آمریکا به دلیل عوارض مربوط به گرما جان باختند. این یک رکورد برای مرگهای مرتبط با گرما است و نشان میدهد مردم باید بهجای تمرکز بر یک روز سرد تصادفی، به گرم شدن دما توجه کنند. بهویژه وقتی روزهای بسیار گرم تصادفی در طول سال، جیوه دماسنج را در جهت دیگر به حرکت درمیآورند.
ده مورد از گرمترین سالهای ثبتشده در تاریخ، همگی در طول دهه گذشته بودهاند. یعنی از سال ۲۰۱۴ هر سال به یکی از گرمترین سالهای ثبتشده در تاریخ تبدیل شده و روند گرمایش همچنان ادامه دارد. تا نوامبر ۲۰۲۴ پیشبینی میشد که این سال به گرمترین سال تبدیل شود.
تا سال ۲۰۳۰ پیشبینی کردهاند که دما بین ۱.۹ درجه سانتیگراد تا ۲.۷ درجه سانتیگراد افزایش یابد. افزایش دما به کشورهایی مانند چین نسبت داده شده که در سالهای اخیر با افزایش سریع انتشار گازهای گلخانهای از سوختهای فسیلی مواجه بودهاند. در حالی که استفاده از سوختهای فسیلی به سطح ثابتی رسیده، این افزایش سریعتر از آنچه که پیشبینی میشد رخ داده است.
جهان چقدر گرم میشود؟
در سال ۲۰۱۶، توافق پاریس را ۵۵ کشور امضا و تصویب کردند. آنها متعهد به کاهش انتشار گازهای گلخانهای شدند تا از افزایش دمای جهانی بیشتر از ۱.۵ درجه سانتیگراد بالاتر از سطح پیش از صنعتی شدن تا سال ۲۰۳۰ جلوگیری کنند. با این حال، سال ۲۰۲۴ در مسیر رسیدن به این مرز ۱.۵ درجه سانتیگراد قرار دارد. برآورد کردهاند که این روند برای حداقل پنج سال آینده ادامه پیدا کند. در سال ۲۰۱۵، باور بر این بود که احتمال وقوع این وضعیت صفر درصد است. حالا این احتمال به حدود ۸۰٪ رسیده.
از سال ۱۹۸۰ تاکنون تعداد مناطقی که در جهان با رویدادهای گرمایی شدید روبهرو شدهاند، ۵۰ برابر افزایش یافته است. پس ظاهرا ما در مسیر مناسبی پیش نمیرویم.
چرا ۱.۵ درجه سانتیگراد گرمایش زمین؟
مرز ۱.۵ درجه سانتیگراد را بیدلیل انتخاب نکردهاند. دانشمندان مطالعات زیادی درباره تأثیرات احتمالی گرمایش زمین در بلندمدت انجام دادهاند. بنابراین اگر سال ۲۰۲۴ دما ۱.۵ درجه سانتیگراد بالاتر از سطح پیش از صنعتی شدن باشد، این لزوما به معنای پایان جهان نیست. مشکل این است که این دماها در طول چند دهه پایدار بمانند.
در صورتی که نتوانیم دما را کاهش دهیم و ۱.۵ درجه سانتیگراد بالاتر از سطح پیش از صنعتی شدن به یک وضعیت عادی تبدیل شود، اکوسیستمها و مناطق مختلفی در زمین وجود دارند که قادر به حفظ شرایط فعلی خود نخواهند بود. ما اینجا درباره ایجاد بیابانها و نابود کردن زمینهای کشاورزی، جنگلها و امثال آن صحبت میکنیم.
برخی از افراد آگاه در این زمینه استدلال میکنند که تغییرات اقلیمی چیزی نیست که نگرانش باشیم؛ زیرا بخشی از تاریخ طبیعی زمین است. پس بهتر است نگاهی به برخی از این اظهارات بیندازیم و ببینیم چرا ممکن است آنها به اندازهای که منکران تغییرات اقلیمی فکر میکنند دقیق نباشند؟
شک اندیشان تغییرات اقلیمی میگویند اقلیم زمین در طول تاریخ بارها تغییر کرده است. قبلا هم از دورههای یخبندان و دوران گرمایی صحبت کردیم. بله، اقلیم زمین در طول ۴ میلیارد سالی که این سیاره پابرجا بوده بارها تغییر کرده است. اما این تمام داستان نیست.
استدلالها درباره انکار تغییرات اقلیمی
وقتی میگویند نیازی به نگرانی نیست چون گازهای گلخانهای در طول تاریخ افزایش داشتهاند، درواقع آنچه پس از آن اتفاق افتاده را نادیده میگیرند. حتی فراتر از آن، این واقعیت را نادیده میگیرند که ما در حال انجام این کار سریعتر از هر زمان دیگری بهطور طبیعی هستیم.
این افزایشها معمولا با تغییرات عظیم اکوسیستمها، انقراض گونهها و دورههای یخبندان همراه بودهاند. انسانها که تنها به ده سال آینده توجه میکنند، ممکن است این اثرات بلندمدت را نبینند یا حتی اهمیتی به آنها ندهند، اما تاریخ نشان میدهد که این اثرات واقعی هستند.
برخی افراد همچنین تلاش میکنند ادعا کنند که در علم تغییرات اقلیمی اختلاف نظر وجود دارد و همه کارشناسان بر سر این موضوع توافق ندارند. طبق گفته ناسا، ۹۷٪ از دانشمندانی که هنوز در این زمینه فعالیت میکنند، معتقدند که انسانها عامل تغییرات اقلیمی هستند.
رسانهها داستانهایی منتشر کردهاند مبنی بر اینکه تغییرات اقلیمی ممکن است مزایایی مانند روزهای معتدلتر در مناطقی مانند کانادا ایجاد کند. کاناداییها مجبور نخواهند بود زمستانهای سختتری را تحمل کنند، اما این موضوع به نوعی اثر بزرگتر را نادیده میگیرد.
عواقب تغییرات اقلیمی شامل مواردی مانند ۲۷۰۰ مرگ که پیشتر ذکر کردیم، افزایش فعالیت طوفانها، سیلابها، خشکسالیها، از دست دادن محصولات کشاورزی، انقراض گونهها، نابودی اکوسیستمها و غیره میشود.
زمین تا چند درجه گرمایش برای انسان قابل سکونت است؟
اثر گرمایش زمین حتی بهطور مستقیم به بردگی مدرن مرتبط است. جایی که افراد متاثر از بلایای اقلیمی مجبور به زندگی در فقر و بردگی برای بقا میشوند. پس ممکن است کریسمس سبزی را تجربه کنید، اما وقتی جولای فرا میرسد شاید یک شهر کامل در طرف دیگر جهان بهدلیل دمای بیش از ۵۰ درجه سانتیگراد جان خود را از دست بدهند.
سعی در یافتن جنبه مثبت تغییرات اقلیمی، در بهترین حالت، تلاش بیهوده است. برآورد کردهاند که هزینه کلی آن برای اقتصاد جهانی تا سال ۲۰۵۰ حدود ۲۳ تریلیون دلار باشد.
در سال ۲۰۲۴، بیش از ۱۰۰۰ نفر جان خود را از دست دادند وقتی که دما به ۵۲ درجه سانتیگراد در طول مراسم حج در عربستان سعودی رسید. در اروپا، حدود ۴۷,۰۰۰ مرگ را به گرمای شدید نسبت دادند.
تحقیقات نشان دادهاند که انسانها تنها میتوانند دمای ۳۱ درجه سانتیگراد با رطوبت ۱۰۰٪ را تحمل کنند و این فقط برای افراد جوان و سالم است. اگر شما مسنتر شوید یا مشکلات سلامتی داشته باشید، این حد دما پایینتر خواهد بود. در صورتی که دما به این نقطه برسد، شما نیاز به کمک دارید تا دمای بدنتان را کاهش دهید زیرا نمیتوانید خودتان آن را تنظیم کنید. ممکن است عواقبی مانند گرمازدگی و در نهایت مرگ را تجربه کنید.
تاثیر دما و رطوبت هوا
وقتی به این اعداد دما نگاه میکنید، باید به یاد داشته باشید که رطوبت عامل اصلی بروز مشکل است. اگر در یک اقلیم خشک زندگی کنید، میتوانید دماهای بالاتر را تاب بیاورید. چون عرق میکنید و خودتان را خنک خواهید کرد. اگر روز داغ با رطوبت ۱۰۰٪ همراه باشد، شما اصلا عرق نخواهید کرد. باید آن گرما را با تمام ویژگیهای آن تحمل کنید و این میتواند کشنده باشد.
با افزایش دماهای جهانی، مناطق وسیعتری برای مدت طولانیتری وارد این منطقه خواهند شد، که باعث میشود برای برخی از افراد زنده ماندن غیرممکن باشد. اگر دما به ۲ درجه سانتیگراد بالاتر از سطح پیش از صنعتی شدن برسد، ۲.۲ میلیارد نفر در دره رود ایندوس در سراسر هند و پاکستان، یک میلیارد نفر در چین و ۸۰۰ میلیون نفر در آفریقای زیرصحرایی وارد این منطقه تحملناپذیر برای مدت طولانی هر سال خواهند شد. این مجموعا چهار میلیارد نفر یا نیمی از جمعیت کل جهان میشود.
آیا انسانها از گرمایش جهانی جان سالم به در میبرند؟
اگر به دمای ۳ درجه سانتیگراد برسیم، انتظار داریم که همان شرایط در سواحل شرقی آمریکا و تا مناطق داخلی همچون شیکاگو برقرار شود. آمریکای جنوبی و استرالیا نیز شرایط مشابهی را تجربه خواهند کرد. پیشبینی کردهاند که دمای ۳ درجه سانتیگراد تا سال ۲۱۰۰ اگر نتوانیم تغییرات اقلیمی را متوقف کنیم، به وقوع بپیوندد. اگر تا آن زمان دما ۲ درجه بیشتر شود، پیشبینی کردهاند که حتی ممکن است یک میلیارد نفر بر اثر این تغییرات جان خود را از دست بدهند.
اگر دما به طور مداوم بین ۴۰ درجه سانتیگراد و ۵۰ درجه سانتیگراد برسد، بسیاری از گونهها، از جمله انسانها، قادر به بقا نخواهند بود. خوشبختانه این نتیجه بسیار بعید است که در مقیاس جهانی رخ دهد، اما ممکن است در برخی مناطق ایزوله شده اتفاق بیفتد که باعث شود جمعیتها مجبور به فرار شوند.
به یاد داشته باشید فقط گرما نیست که باید نگرانش باشیم. ذوب شدن یخها باعث افزایش سطح دریا میشود که شهرهای ساحلی را میبلعد و بیشتر طوفانها، سیلابها، گردبادها و خشکسالیها نیز به این مشکل دامن میزنند.
آیا بشریت از گرمایش جهانی جان سالم به در میببرد؟
برخی پیشبینیها حتی از ۴۰ میلیون مرگ صحبت میکنند. این به معنای مرگ تمام مردم کانادا است!
به طور کلی، تعداد کمی از دانشمندان اقلیم باور دارند که تغییرات اقلیمی قرار است بشریت را از روی نقشه پاک کند. احتمالا ما این وضعیت را تحمل خواهیم کرد؛ اما به این معنا نیست که این فرآیند عواقب شدید نخواهد داشت و ما در طول مسیر بسیاری از افراد را از دست نخواهیم داد.
آنچه که شاهد آن خواهیم بود، مهاجرتهای گسترده به منظور بقا در برابر تغییرات اقلیمی است. کسانی که در جزایر زندگی میکنند مجبور به فرار خواهند شد، زیرا با افزایش سطح دریا، جزایر ناپدید خواهند شد.
محصولات کشاورزی را باید برای جلوگیری از قحطی تطبیق دهند و کشاورزان در برخی مناطق مجبور خواهند شد به محصولات جدید روی آورند. فصول کاشت و دسترسی به آب تغییر خواهد کرد.