در هوای آلوده چطور از کودک مان مراقبت کنیم؟
سالانه حدود ۴۵ هزار نفر در ایران به دلایلِ متاثر از آلودگی هوا جان خود را از دست میدهند. آلودگی هوا چهارمین علت مرگ زودرس در دنیا است و طبق آمارهای جهانی از هر ۱۰ مرگ کودکان، یک مورد مربوط به آلودگی هوا است.
کودکان به دلیل داشتن سیستم ایمنی ضعیفتر و سیستم تنفسی کوچکتر و حساستر، بیشتر در معرض عوارض آلودگی هوا هستند و به علت داشتن قد کوتاهتر، هوای آلوده را بیشتر تنفس میکنند. چراکه آلایندهها به سطح زمین نزدیک میشوند و افراد با قد کوتاه را بیشتر درگیر میکنند. بنابراین مراقبت از کودکان در هوای آلوده اهمیت بسیار زیادی دارد.
هرچند بسیاری از کودکان ناچارند هر روز صبح به مدرسه بروند و خیلی از آنها هم چند روز در هفته به مهدکودک میروند و میزان آلودگی هوا در صبحها نیز بیشتر است اما پزشکان تاکید دارند که در همین شرایط هم میتوان مراقب بود تا کودکان بیش از حد در معرض آسیب آلایندهها قرار نگیرند.
به گزارش همشهری آنلاین، ۱۱ راهکار برای مراقبت از کودکان در روزهای آلوده را مطرح میکنیم که همه راهکارها مورد تایید و تاکید پزشکان هستند.
۱. تا حد امکان کودک را در روزهای آلوده بیرون از خانه نبرید. اگر هم مجبورید و کار مهمی دارید، قبل از خروج از خانه شاخص کیفیت هوا یا اخبار هواشناسی را چک کنید. اگر شاخص در وضعیت خطرناک (بالاتر از ۱۵۰) است، از بردن کودک به بیرون خودداری کنید. مگر در موارد کاملاً ضروری.
۲. اگر قصد خریدی برای کودتان دارید و او باید همراهتان باشد، خرید را بگذارید برای ساعتهای گرمتر روز که پدیده وارونگی هوا کمتر است، یا کودک را همراه خود نبرید.
۳. اگر مجبورید کودک را بیرون از خانه ببرید، حتما زمان حضورتان در فضای باز را به حداقل برسانید و در اسرع وقت به خانه برگردید.
۴. کودک زیر ۲ سال را در روزهای آلوده اصلا بیرون نبرید. نه با کالسکه، نه با خودرو و نه در آغوشتان.
۵. برای بردن کودک به مطب پزشک و دندانپزشک و تزریق واکسن و … تا جایی که ممکن است، در ساعتهای بعدازظهر اقدام کنید و تا حد امکان برای صبح نوبت نگیرید.
۶. بهتر است فعالیت بدنی و بازی کودکان در مدرسه در ساعتهای ابتدایی صبح که آلودگی هوا بیشتر است، حذف شود یا کاهش پیدا کند. تاکید بر عدم فعالیت بدنی کودکان در ساعات ابتدایی روز به این دلیل است که پدیده وارونگی دما (اینورژن) در ساعتهای ابتدایی روز قویتر است. تعریف اینورژن این است که اگر شرایط به گونهای باشد که هوای مجاور سطح زمین سردتر از سطوح بالایی باشد، آلودگیهایی که به صورت ذراتِ استنشاقی در هوا وجود دارند، نمیتوانند متصاعد شوند و به سمت بالا بروند و در سطح زمین باقی میمانند.
۷. بهتر است فعالیتهای بدنی و بازی کودکان در ساعتهای دیرتر روز انجام شود یا در فضای سربسته انجام گیرد که میزان آسیب کمتر است.
۸. هرچقدر مسافت خانه تا مدرسه طولانیتر باشد، کودک بیشتر در معرض آلودگیها قرار میگیرد. پس بهتر است والدین، مدرسه کودک را جایی نزدیک خانه انتخاب کنند که کمتر در معرض آلودگی هوا قرار گیرد.
۹. بستن شیشهها و پنجرههای خودرو نقشی در کاهش آلودگی هوا ندارد. بنابراین کودکانی که با سرویس مدرسه تردد میکنند هم در معرض خطرات ناشی از آلودگی هوا هستند. با این حال تاکید بر این است که در روزهای آلوده، همه شیشههای خودرو بالا باشند.
۱۰. حتما در طول روز به کودک آب کافی بنوشانید تا سموم احتمالی سریعتر از بدنش دفع شود.
۱۱. اگر کودک مجبور است بیرون برود و برگردد، محیط داخلی خانه را با دستگاه تصفیه هوا پاک نگه دارید تا حداقل در خانه فضای سالمی داشته باشد. هرچند متخصصان ریه معتقدند دستگاه تصفیه هوا تاثیر زیادی در پاک نگه داشتن هوای خانه ندارد اما عدهای هم میگویند انجام دادن آن بهتر از انجام ندادن آن است.