خطرات چند شغله بودن برای مغز و جامعه
در همین زمینه تحقیقات دانشگاه لندن نشان میدهد کسانی که به صورت همزمان به چند فعالیت هر چقدر هم ساده اشتغال دارند، طی آن مدت در انجام تحلیلهای ذهنی، کاهش جدی IQ (بهره هوشی) را تجربه میکنند.

در همین زمینه تحقیقات دانشگاه لندن نشان میدهد کسانی که به صورت همزمان به چند فعالیت هر چقدر هم ساده اشتغال دارند، طی آن مدت در انجام تحلیلهای ذهنی، کاهش جدی IQ (بهره هوشی) را تجربه میکنند. به طوری که کاهش توانایی مغزی آنها را هنگام انجام چند کار همزمان میتوان باکاهش توانایی مغز به دلیل یک شب بیداری کامل معادل دانست.
به گزارش همشهری آنلاین، برای پی بردن به اینکه چند شغله بودن چه اثرات سویی بر مغز دارد و به تبع آن باعث چه تغییراتی در رفتار فرد میشود با دکتر ااصغر کیهان نیا روانپزشک گفت و گویی انجام دادهایم که در پی میآید.
دکتر کیهان نیا در توضیح دلایل چند شغله بودن بسیاری از افراد جامعه میگوید: امروزه به دلیل اینکه ما در تنگنای اقتصادی هستیم و نرخ تورم و گرانی هم بالاست. افراد ناگزیرند چند تا کار یا شغل داشته باشند. اعم از اینکه زن باشند یا مرد. البته بیشتر مردان چند شغله هستند. این افراد ناگزیرند در چند جبهه مبارزه کنند و کار انجام دهند.
تبعات کار در شغلهای مشابه و متضاد

او سپس به تفکیک تاثیرات حضور در شغلهای مشابه و تاثیرات حضور در شغلهای متضاد را اینچنین شرح داد: اگر این مردان و زنان در شغلهای مشابهی حضور داشته باشند. خیلی تاثیر منفی روی مغزشان نمیگذارد. به عنوان مثال یک فرد حسابدار است، کار بانکی نیز انجام میدهد.
در مجموع در چند شغل مشلبه کار میکند و کارهایی در زمینه مسائل مالی انجام میدهد. این خیلی تاثیر منفی روی مغز وی نمیگذارد. تنها تاثیر منفی این قضیه خستگی است. چند شغله بودن، به ویژه اگر به طور همزمان انجام شود، میتواند اثرات منفی قابل توجهی بر مغز داشته باشد. این اثرات شامل کاهش تمرکز و توجه، کاهش حافظه و توانایی حل مسئله، افزایش استرس و اضطراب و حتی کاهش عملکرد شناختی به طور کلی است.
این متخصص درباره تبعات حضور در چند شغل متضاد میگوید: اما اگر شغلهای فرد از نظر ماهیت و نوع در تضاد با یکدیگر باشند. به عنوان مثال فردی انبار دار یک شرکت است و بعد در یک سوپرمارکت کار میکند و بعد هم در یک اداره کار میکند. اینها شغلهایی هستند که با هم مغایرت دارند. شغلها اگر از نظر ماهیت و نوع با یک دیگر متفوات باشند خیلی به مرد یا زنی که در چند جا کار میکنند فشار روانی وارد میکند و در حقیقت باعث عصبی شدن وی میشود.
او در ادامه توضیح میدهد: تضاد شغلی میتواند باعث این شود که مرد یا زنی که در چند شغل کار میکند از خود خشونت بروز دهد. این فرد عموما احساس ناامیدی نیز میکند. اینها همه و همه نبعات چند شغله بودن ناشی از فشار اقتصادی است و باعث آشفتگی ذهن فرد میشود. فردی که چندجا کار میکند که شغلهایش با هم در تضاد است عموما نیز دچار استرس میشود.
عوارض منفی چند شغله بودن برای خانواده
اما یکی از تاثیرات عمیق دیگر چند شغله بودن مساله خانواده است. مردهایی که در چند شغل به کار مشغول هستند وقت کافی برای دیدن همسر و فرزندان خود ندارند فرزندان نیاز به حضور فیزیکی پدر در خانه دارند، در واقع نیاز دارند او را در خانه حس کنند. محبت پدر و مادر نسبت به فرزندان باید حضوری باشد، اما زمانی که این افراد چند کاره هستند وقت ندارند و احتمالا اگر فرد آگاهی نسبت به مسائل روانی و مسائل خانوادگی داشته باشد به منزل تلفن میزند که این به هیچ وجه تاثیر حضور فیزیکی فرد در خانه را ندارد . اما رسیدگی به همسر و خانواده امر خیلی مهمی است. اما زمانی که مرد یا زن چند شغله وارد خانه میشود خسته است و تنها وقت میکند غذایی بخورد و بخوابد. بنابراین عواطفی که در منزل باید بین همسر و فرزندان باشد به عنوان محور کانونی خانواده، ناپیدا و گم است.
او به بخشی دیگر از تبعات منفی چند شغله بودن نیز اشاره میکند و میگوید: افراد چند شغله همچنین خود را نسبت به مسئولین، نسبت به دولت و مقررات در تضاد میبینند. حرف این افراد این است که چرا من نمیتوانم یک شغل داشته باشم که از قبل آن درآمدی کسب کنم و بتوانم به راحتی زندگی کنم. افراد چند شغله به شدت سرگشته، عصبی و معترض هستند و در نتیجه در خیلی از موارد قانون را رعایت نمیکنند و به دلیل مشغله زیاد نمیتواند در زمینه حلال و حرام دقت زیادی داشته باشند. زمانی که افراد در تگنا قرار میگیرند و همه چیز آنها در تضاد است گاها به کارهای خلاف نیز روی میآورند.