میزیتو
سلامت و زیبایی

حیوان خانگی دارید، مراقب باشید به این بیماری‌ها مبتلا نشوید

اگر حیوان خانگی دارید یا قصد دارید یکی از آنها را به خانه بیاورید، رعایت یک سری نکات می‌تواند شما و افرادی که با شما زندگی می‌کنند را از ابتلا به بیماری‌های مشترک بین انسان و حیوان ایمن نگه دارد.

کرمان موتور

اگر حیوان خانگی دارید یا قصد دارید یکی از آنها را به خانه بیاورید، رعایت یک سری نکات می‌تواند شما و افرادی که با شما زندگی می‌کنند را از ابتلا به بیماری‌های مشترک بین انسان و حیوان ایمن نگه دارد.

به گزارش همشهری‌آنلاین، نگهداری از حیوانات خانگی مثل سگ، گربه، خرگوش، همستر و پرندگان زینتی برای بسیاری از ایرانی‌ها به بخشی از سبک زندگی تبدیل شده است. حضور این حیوانات می‌تواند در کاهش اضطراب، افزایش احساس مسئولیت و حتی بهبود سلامت روان انسان‌ها مؤثر باشد اما آنچه گاهی نادیده گرفته می‌شود یا درباره آن آگاهی وجود ندارد، احتمال انتقال برخی بیماری‌ها (بیماری‌های عفونی، انگلی و قارچی) از این حیوانات به انسان است که در پزشکی به آنها زئونوز (Zoonosis) گفته می‌شود؛ یعنی بیماری‌های مشترک بین انسان و حیوان.

متاسفانه بسیاری از صاحبان حیوانات خانگی از بیماری‌های قابل‌انتقال به انسان بی‌خبرند. به‌ خصوص وقتی می‌بینند حیوان ظاهراً سالم است. یا باورشان این است که حیوانی که در خانه نگهداری می‌شود، ایمن، سالم و بی‌خطر است. ناآگاهی و آموزش‌ندیدگی و غفلت از معاینات دامپزشکی دوره‌ای، از دلایل این بی‌اطلاعی است. غافل از این که حیوان خانگی گاهی بدون نشانه‌ بیماری، ناقل انواع عفونت‌ها است. مساله‌ای که کودکان، زنان باردار، سالمندان و افراد بیمار را به شدت تهدید می‌کند.

4 142

شایع‌ترین بیماری‌های منتقل‌شونده

هاری از شایع‌ترین و خطرناک‌ترین بیماری‌های منتقل‌شونده از حیوان خانگی است که معمولاً از طریق گاز گرفتن سگ یا گربه‌ای که واکسن نزده، منتقل می‌شود. این بیماری ویروسی در صورت عدم درمان منجر به مرگ فردی می‌شود که حیوان او را گاز گرفته یا پوست او را خراشیده است.

توکسوپلاسموز، یکی از بیماری‌های شایع قابل‌انتقال از گربه به انسان است. این بیماری توسط انگلی به نام توکسوپلاسما گوندی ایجاد می‌شود و می‌تواند از طریق تماس با خاک یا مدفوع گربه آلوده منتقل شود. اغلب افراد بدون علامت خاصی این بیماری را پشت سر می‌گذارند، اما در زنان باردار می‌تواند باعث سقط جنین یا ناهنجاری‌های مادرزادی در جنین شود.

بیماری خراش گربه یا چنگ گربه، یکی دیگر از بیماری‌ها است که باکتری بارتونلا عامل آن است. گربه‌ای که شما را چنگ یا گاز می‌گیرد – به‌ خصوص اگر بچه‌گربه باشد – می‌تواند این بیماری را به شما منتقل کند. علائمی مانند تب، ورم غدد لنفاوی، سردرد و خستگی از جمله نشانه‌های این بیماری است.

انگل‌های گوارشی که بعضی از آنها به کرم قلاب‌دار یا کرم گرد معروفند، از مدفوع سگ و گربه می‌توانند وارد بدن انسان شوند. تماس مستقیم یا غیرمستقیم با خاک آلوده مخصوصا در کودکان می‌تواند باعث عفونت‌های گوارشی یا پوستی شود.

کرم زنگ هم یک بیماری قارچی است که از طریق تماس مستقیم با حیوانات آلوده یا اشیاء آلوده منتقل می‌شود و باعث ایجاد ضایعات پوستی خارش‌دار می‌شود. این بیماری بسیار مسری است و سگ‌ها، گربه‌ها، اسب‌ها، حیوانات دیگر می‌توانند کرم زنگ را به انسان منتقل کنند. همچنین این امکان وجود دارد که این بیماری را از لمس کردن سطحی یک حیوان خانگی یا فرد آلوده دریافت کنید. به گفته محققان، این کرم باعث تاسی سر و ضخیم شدن و تغییر رنگ ناخن می‌شود. همچنین می‌تواند باعث پوسته پوسته شدن و ترک‌خوردگی پا مخصوصا بین انگشتان پا شود.

“سالمونلا”؛ باکتری‌ای که اغلب در خزندگان خانگی مانند لاک‌پشت یا مار دیده می‌شود هم می‌تواند از طریق تماس با حیوان یا محیط آلوده به انسان منتقل شود و باعث معده‌درد، اسهال و تب شدید شود.

کلامیدیوز پرندگان که با نام تب طوطی هم شناخته می‌شود، یک عفونت باکتریایی است که ازطریق پرندگان زینتی از جمله طوطی و تنفس در فضای آلوده به پر یا ترشحات خشک‌شده‌شان منتقل می‌شود و در موارد شدید ممکن است موجب ذات‌الریه شود. اگر در خانه پرنده دارید و دچار علائمی شبیه آنفلوآنزا یا علائم تنفسی هستید، حتما و فورا به پزشک مراجعه کنید.

بیماری قارچی درماتوفیتوز که بیشتر در گربه‌ها و سگ‌ها دیده می‌شود، می‌تواند با تماس مستقیم با پوست یا موهای حیوان به انسان منتقل شود و موجب لکه‌های قرمز و خارش‌دار روی پوست شود.

بیماری ژیاردیازیس که از طریق مدفوع سگ یا گربه آلوده منتقل می‌شود، می‌تواند باعث اسهال، نفخ و مشکلات گوارشی مزمن در انسان شود.

همه افراد می‌توانند در معرض بیماری‌های ذکرشده قرار بگیرند اما بعضی گروه‌ها بیشتر در معرضند. مثل کودکان خردسال به این دلیل که سیستم ایمنی‌شان هنوز به‌ طور کامل تکامل نیافته است، زنان باردار که بعضی از این بیماری‌ها مانند توکسوپلاسموز می‌تواند به جنین آنها آسیب بزند، سالمندان به دلیل کاهش سطح ایمنی بدن و همچنین افراد مبتلا به بیماری‌های مزمن، نقص سیستم ایمنی یا تحت درمان‌های خاص مثل شیمی‌درمانی

این نکات ساده را جدی بگیرید

اگر حیوان خانگی دارید یا قصد دارید یکی از آنها را به خانه بیاورید، رعایت چند نکته ساده می‌تواند شما و افرادی را که به خانه شما تردد دارند، از ابتلا به بیماری‌ها ایمن نگه دارد:

* بعد از تماس با حیوان یا محیط زندگی‌اش دست‌هایتان را حتما بشویید.

* از تماس نزدیک حیوان با صورت، دهان یا زخم باز بدن خودداری کنید.

* مدفوع حیوان را با دستکش و در محیط تهویه‌دار تمیز کنید و آن را به طور بهداشتی هم دور بیندازید.

* محل نگهداری حیوان خانگی، ظرف غذا و وسایل حیوان را مرتب بشویید و ضدعفونی کنید.

* اجازه ندهید حیوان خانگی با حیوانات وحشی و ولگرد تماسی داشته باشد.

* واکسیناسیون حیوان خانگی خود را کامل و به طور منظم انجام دهید و در صورت گازگرفتگی توسط حیوان، برای واکسیناسیون و دیگر اقدامات درمانی بلافاصله به واحد مراقبت و پیشگیری هاری در مراکز بهداشت مراجعه کنید.

* حیوان خانگی را به صورت دوره‌ای پیش دامپزشک ببرید.

لطفا به این مطلب امتیاز دهید

0 / 5 امتیاز کل: 0

رتبه صفحه شما:

عضویت در تلگرام عصر ترکیه عضویت در اینستاگرام عصر ترکیه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا