حضانت فرزند نامشروع با چه کسی است ؟
ارث فرزند نامشروع در قانون جمهوری اسلامی بر اساس شرایط خاصی تعیین شده است.

حضانت فرزندان نامشروع به عهده کیست ؟
آیا والدین فرزندان نامشروع نیز همچون والدین فرزندان مشروع حق و تکلیف به حضانت فرزندان خود دارند ؟
به گزارش گروه وکلای نیکداد، گفتنی است که بر اساس ماده 1167 قانون مدنی ، طفل متولد از زنا به زناکار منتسب نخواهد بود ؛ به این معنا که از حقوق قانونی فرزندان مشروع بهره مند نمی شود . اما در طول سال های اخیر ، دیوان عالی کشور یک رای وحدت رویه صادر کرده است که بر اساس آن ، مسئله حضانت طفل نامشروع تعیین تکلیف شده است .
بر اساس این رای وحدت رویه که مثل قانون لازم الاجراست ، بین طفل مشروع و طفل نامشروع از جهت حقوق و تکالیف ، اصولا تفاوتی وجود ندارد و فقط رابطه توارث یا ارث بردن میان فرزند نامشروع با والدینش منتفی است . بنابراین ، پدر و مادر نامشروع نیز حق و تکلیف حضانت فرزند نامشروع خود دارند . بعلاوه اینکه باید نفقه فرزند نامشروع را نیز به وی بپردازند و برای او شناسنامه بگیرند . بنابراین ، در حال حاضر ، حضانت طفل نامشروع با والدینش می باشد و از این لحاظ ، تفاوتی میان حضانت فرزندان متولد از زنا و فرزندان مشروع وجود ندارد .
رابطه نامشروع چیست؟
رابطه نامشروع یکی از عناوین مجرمانه در قوانین ایران است و در صورت اثبات آن برای مرتکب، مجازاتی تعیین خواهد شد. منظور از رابطه نامشروع، ارتباط بین زن و مرد نامحرمی است که خارج از حد مشخص شده ی قانونی و شرعی با یکدیگر رابطه برقرار کرده اند
درست است که فرزند نامشروع و یا زنا زاده از رابطه ی خونی با متوفی برخوردار است اما از شرایط وراث نسبی برخوردار نخواهد شد. این فرزندان باید از شرایط خاص برای ارث بردن برخوردار باشند که در ادامه به بررسی آنها خواهیم پرداخت.
شرایط وراثت ولدالزنا چیست؟
در صورتی ارث فرزند نامشروع به وی تعلق می گیرد که از شرایط خاص که در قانون مدنی به آن اشاره شده است برخوردار باشد. اگر یکی از والدین که مرتکب فعل زنا شده است، نداند که عمل ارتکابی وی ممنوع است زنا واقع نخواهد شد. در این صورت طفل به عمل آمده از این رابطه، ولد به شبهه نامیده خواهد شد.
اگر این امر اثبات گردد فرزند نسبت به کسی که در اشتباه بوده و زنا با اکراه نسبت به وی صورت گرفته است نسب قانونی دارد. این امر سبب می شود که از وی ارث ببرد. در صورتی که زن و مرد هر دو در شبهه قرار گرفته باشند، طفل متولد شده زنازاده نبوده و رابطه نیز زنا نیست. بنابراین طفل از نسب قانونی با زن و مرد برخوردار می باشد.
برای پی بردن به شرایط ارث فرزند نامشروع، می توان به احکام، قواعد و قوانین مدنی شرع مراجعه کرد. در قانون مدنی کشور ما، برخی از موانع برای ارث بیان شده اند که در خصوص فرزند زنازاده و نامشروع نیز صدق می کند. از موانع ارث در قانون مدنی عبارتند از:
کفر
لعان
قتل مورث
جنین
مفقود الاثر
زنازاده
از مواد قانونی که در این زمینه به آن اشاره شده است، می توان به ماده ی ۸۸۴ از قانون مدنی اشاره کرد. بر اساس این ماده فرزند نامشروع از والدین و اقوام آنها ارث نمی برد. البته این امر با نکات مهمی نیز همراه بوده است. در شرایطی که یکی از طرفین حرمت رابطه (که فرزند حاصل آن بوده است) را اثبات نماید، برای طرف دیگر نیز شبهه زنا نباشد، طفل می تواند از طرف یکی از والدین و اقوام وی ارث ببرد.
وارث دیه شخص متولد از زنا چه کسانی هستند؟
در قانون وارث دیه شخص متولد از زنا به ۳ دسته اصلی تقسیم خواهند شد. از این دسته بندی مهم می توان به موارد زیر اشاره کرد:
همسر و فرزندان: مهمترین دسته از وارث شخص متولد از زنا، فرزندان و همسر وی می باشند. در صورتی که فرد از همسر برخوردار نباشد وارث دیه مقام معظم رهبری شناخته می شود.
اقوام و نزدیکان: از دسته مهم دیگر وارث شخص متولد از زنا، نزدیکان و اقوام وی هستند. آنها توسط نظر قانون گذار تعیین می شوند.
مقام معظم رهبری: در صورتی که زنا با رضایت طرفین انجام شده باشد، وارث دیه مقام رهبری می باشد.