تعریف مالیات بر املاک به زبان ساده!
مالیاتهای مستقیم خود به دو دسته مالیات بر درآمد و مالیات بر دارایی تقسیم میشوند که در این صنف با مبحث مالیات بر درآمد املاک نیز روبرو هستیم که در ادامه به بررسی آن خواهیم پرداخت.

مالیات املاک، یکی از انواع مالیات مستقیم است و مالیات بر اجاره ملک، مالیات بر مستغلات خالی و همچنین مالیات نقل و انتقال و سرقفلی را شامل میشود. پرداخت مالیات برای تمامی صنفها الزامی است و صنف ساختمانی نیز از این قاعده مستثنی نیست.
انواع مالیات ملک
به گزارش دلتا، پرداخت مالیات املاک امری است اجباری که بخشی از سود و درآمد جامعه به دولت واریز میشود، آن هم به این دلیل که دولت شرایطی را فراهم کرده تا اشخاص بتوانند صاحب درآمد و دارایی شوند و درآمد به دست آمده نیز به طرق دیگر برای رفاه جامعه هزینه میشود.
مالیات املاک به روشهای زیر تعیین میشود:
از روی سند رسمی
ماده 54 درآمد اجاره بر اساس قرارداد، اعم از رسمی و عادی که مبنای تشخیص مالیات قرار میگیرد و یا در مواردی که قرارداد وجود ندارد یا از ارائه آن خودداری شود، و یا مبلغ مندرج کمتر از 80 درصد ارقام درج شده در جدول املاک اعلام شده توسط سازمان امور مالیاتی باشد.
مالیات اجاره املاک مسکونی
این نوع از مالیات، به درآمد به دست آمده اشخاص حقیقی و حقوقی از اجاره ملک در ایران تعلق میگیرد و مالک یا صاحب خانه موظف به پرداخت آن میباشد. نکته مهم این است که مالیات تنها به اجاره تعلق میگیرد و مبلغ رهن را شامل نمیشود.
درآمد کمتر از 500/000/000 ریال: نرخ مالیات 15%
درآمد بین 500/000/000 ریال تا 1/000/000/000 ریال: نرخ مالیات 20%
درآمد بیش از 1/000/000/000 ریال: نرخ مالیات 25%
نکته مهم: برای محاسبه املاک اجارهای، ابتدا 25% از کل اجاره سالانه به عنوان هزینه استهلاک و تعمیرات از هزینه کل اجاره کسر میشود و در نرخ مورد نظر ضرب خواهد شد.
مالیات خانههای خالی
واحدهای مسکونی خالی نیز شامل مالیات املاک میشوند و بر اساس معیارهایی که در منابع حقوقی وضع شده، تعیین میشوند. واحدهای مسکونی در شهرهای با بیش از 100 هزار نفر جمعیت، سال اول از پرداخت مالیات معاف هستند، اما از سال دوم به بعد موظف به پرداخت مالیات خواهند بود. هنگام محاسبه مالیات این واحدها، موارد زیر باید در نظر گرفته شود:
محاسبه ارزش خانه در هر متر مربع
کسر 25 درصد استهلاک از میزان اجاره
میزان درآمد مشمول
روش محاسبه مالیات نیز به شرح زیر خواهد بود:
سال دوم، برابر با یک دوم مالیات اجاره
سال سوم، برابر با مالیات اجاره
سال چهارم، برابر با یک و نیم برابر مالیات اجاره