بلیط هواپیما فلای تودی
میزیتو
گوناگون

انیمه ها چگونه به سلامت روان می‌پردازند؟

سلامت روان و بهداشت روانی جزو مهم‌ترین جنبه‌های حیات بشری هستند.

کرمان موتور

سلامت روان و بهداشت روانی جزو مهم‌ترین جنبه‌های حیات بشری هستند. شکل‌های مختلف سرگرمی به سهم خود تلاش می‌کنند که به این موضوع ورود کنند. انیمه هم از این قاعده مستثنی نیست و آثار مختلف زمینه‌ای را فراهم کرده‌اند که روان جامعه بهبود بخشیده شود.

این مطلب داستان انیمه‌های معرفی شده را لو می‌دهد
به گزارش مجله بازار، سال‌ها از دورانی که انیمه صرفا یک سرگرمی ساده بود، گذشته است. این آثار به تجربه‌های عالی برای کمک به سلامت روان تبدیل شده‌اند. پرداختن انیمه به موضوع بهداشت روانی بسیار عمیق بوده و این مدیوم ژاپنی در قالب شخصیت‌پردازی‌ها و داستان‌های پیچیده، جامعه را آگاه کرده و افراد درگیر با آن را تسکین می‌بخشد. انیمه‌ها برای افرادی که با مواردی مثل افسردگی، اضطراب، تروما و بحران هویت دست و پنجه نرم می‌کنند، به عنوان پناهگاه عمل کرده و باعث می‌شود که بتوانند راحت‌تر مراحل درمان را دنبال کنند. در ادامه بررسی می‌کنیم که به چه شکل سلامت روان در انیمه های مختلف گنجانده شده است.

نمایش موضوعات روان‌شناختی
انیمه‌های Neon Genesis Evangelion و Fruits Basket

نمایش مشکلات روانی مختلف در بستر انیمه‌ای هیجان‌انگیز

گاهی اوقات انیمه‌ها بسیار پیچیده شده و شخصیت‌های آن از نوعی مشکل روانی رنج می‌برد. برای مثال در انیمه Neon Genesis Evangelion، با شینجی ایکاری آشنا می‌شویم که مسئول هدایت یک ربات غول‌پیکر بوده و به عنوان ناجی بشریت عمل می‌کند. در طول انیمه مذکور، شینجی مواردی مثل افسردگی، اضطراب و رنج ناشی از طرد شدن را نمایش می‌دهد. این موارد منطبق با واقعیت بوده و بینندگان درگیر با آن‌ها، به خوبی با ترس‌های شینجی و جستجوی او برای عزت نفس همذات‌پنداری خواهند کرد.

یک نمونه برجسته پرداختن به موضوعات روان‌شناختی در انیمه، Fruits Basket است. این اثر حول محور ورود تورو هوندا به خانواده مرموز سوما می‌گردد که اعضای آن نفرین شده‌اند تا به حیوانات طالع‌بینی چینی تبدیل شوند. در این اثر مضامین مختلفی مثل تروما، انزوا، طرد شدن و احساسی بی‌ارزش بودن به تصویر کشیده می‌شود. انیمه Fruits Basket در اپیزود‌های مختلف خود نشان می‌دهد که همدلی، درک و البته حمایت بی‌قید و شرط تا چه اندازه التیام‌بخش خواهد بود.

سکوتی که فریاد می‌زند
انیمه A Silent Voice

بررسی تاثیر اعمال افراد روی زندگی دیگران

انیمه سینمایی A Silent Voice اثری مناسب برای هر کسی بوده که تجربه قلدری را داشته، از معلولیت رنج می‌برد و به دنبال رستگاری است. انیمه مذکور اثری به شدت احساسی است. انیمه صدای خاموش داستان شویا ایشیدا است که به عنوان یک قلدر در دوران مدرسه به همکلاسی نا‌شنوایش، شوکو نیشیمیا، زور می‌گفت. زمانی که شویا بزرگ‌تر می‌شود، از سوی جامعه طرد و در احساس گناه و نفرت غرق شده است. سفر زندگی شویا با محوریت بخشش و درک دیگران، با دقت زیادی روایت شده و نشان می‌دهد که قلدری چه تاثیری بر سلامت روان دارد.

شخصیت شوکو به بینندگان کمک می‌کند تا متوجه شرایط زندگی یک فرد معلول و دست و پنجه نرم کردن با مشکلاتی مثل انزوای اجتماعی و رنج بردن از عدم اعتماد به نفس یا احساس خجالت شویم. در انیمه A Silent Voice شاهد مبارزه شوکو با زخم‌های روحی و ترس‌هایش هستیم و در لحظات مختلف آن تاکید می‌شود که این نبرد به تنهایی و بدون کمک دیگران قابل انجام نیست. انیمه صدای خاموش با روایت پیچیده خود، بینندگان را تشویق می‌کند که بیشتر به تاثیر اعمال خود روی دیگران فکر کرده و اهمیت همدلی برای عبور از مشکلات را گوشزد می‌کند.

یک بحران جهانی
انیمه Welcome to the N.H.K

میلیون‌ها نفر درگیر هیکی‌کوموری

انیمه Welcome to the N.H.K درباره تاتسوهیرو ساتو ۲۲ ساله است که درس و دانشگاه را رها می‌کند تا به یک هیکی‌کوموری (افراد گوشه‌گیر که از جامعه خود را دور نگه می‌دارند) تبدیل شود. او با حیوان خانگی‌اش که یک گربه بوده، زندگی کرده و وقت خود را صرف تماشای یک انیمه به نام «به ان‌اچ‌کی خوش آمدید» می‌کند. او معتقد است که شرکت NHK با رسانه خود مشغول یک توطئه بوده و افراد را به هیکی‌کوموری تبدیل می‌کند. انیمه Welcome to the N.H.K تصویری تاریک از انزوای اجتماعی، پارانویا و مشکلات ناشی از بازگشت به جامعه را نمایش می‌دهد.

در حالی که ساتو در طول مسیر زندگی خود از افراد مختلف می‌آموزد، اما بیشترین تاثیر را میساکی ناهارا دارد. او دختر مرموزی است که به ساتو پیشنهاد می‌دهد تا با کمک هم از سبک زندگی هیکی‌کوموری فاصله بگیرد. انیمه Welcome to the N.H.K به موضوعاتی مثل سلامت روان، فشار‌های اجتماعی و ضرورت تغییر می‌پردازد. همچنین این اثر تاکید می‌کند که زندگی در انزوا چقدر پیچیده بوده و تا چه اندازه تلاش برای بازگشت به جامعه از سوی خود فرد و اطرافیان لازم است.

نارنجی رنگی شفابخش برای آسیب‌های روانی
انیمه Orange

همدلی نیرویی قدرتمند برای غلبه بر مشکلات

انیمه Orange اثری است که به افسردگی و پشیمانی و تاثیر آن بر سلامت روان می‌پردازد. محوریت داستان، ناهو تاکامیا است که نامه‌هایی را از خودش در ۱۰ سال آینده دریافت می‌کند. در این نامه‌ها به ناهو گفته شده که باید از دوستش یعنی کاکرو ناروسه مراقبت کرده و او را از افکار خودکشی دور نگه دارد. انیمه Orange به شکل عمیقی به مشکلات مربوط به سلامت روان پرداخته و نشان می‌دهد که حمایت دیگران و درک آن‌ها تا چه اندازه در غلبه بر این موارد اهمیت دارد.

در انیمه Orange، کاکرو پس از خودکشی مادرش با احساس گناه و افسردگی شدید دست و پنجه نرم می‌کند. درد‌ها و رنج‌هایی که کاکرو در درون خود با آن‌ها مواجه است، پنهان از دید دیگران بوده، اما در عین حال به حدی تاثیرگذار هستند که زندگی او را مختل کرده‌اند. انیمه نارنجی روی اهمیت دوستی، صحبت کردن در مورد مشکلات و همدلی با افراد درگیر تاکید دارد. انیمه Orange به واسطه داستان خود به بینندگان کمک کرده تا با مسائل مربوط به سلامت روان آشنا شده و در صورت لزوم برای کمک پیش‌قدم شوند.

انیمه پناهگاهی در میان آشوب‌ها
انیمه‌های My Neighbor Totoro و Aria the Animation

لذت تجربه آرامش در دنیای انیمه

انیمه برای بسیاری از مخاطبان یک پناهگاه امن و فرصتی برای غرق شدن در دنیا‌های بزرگ و داستان‌های لذت‌بخش است. بینندگان در قالب انیمه می‌توانند از فشار‌های زندگی روزمره فرار کنند. آثاری مثل انیمه My Neighbor Totoro ما را به سرزمین‌های خیال‌انگیز می‌برند؛ جایی که شگفتی در هر گوشه آن وجود داشته و همچون یک خواب شیرین برای دقایقی باعث می‌شود دغدغه‌ها را فراموش کنیم. این تجربه آرامش‌بخش ترکیبی از داستان‌های درگیر‌کننده و تصاویر هنری چشم‌نواز است که نه‌تنها مخاطبان را سرگرم کرده، بلکه مثل داروی آرام‌بخش عمل می‌کند.

انیمه Aria the Animation تجربه‌ای متفاوت از ژانر علمی تخیلی بوده که در مریخ جریان داشته و فاقد شلوغی‌های آثار فضایی است. محوریت این اثر نه نبرد بین فضا‌پیما‌ها، بلکه زندگی روزمره یک کارآموز گوندولا است. انیمه مذکور روی جنبه‌های ساده زندگی و برقراری روابط به بهترین شکل تمرکز دارد. انیمه Aria the Animation از این طریق بستری برای آرامش و تامل فراهم می‌کند. چنین انیمه‌هایی راهکاری برای کاهش فشار‌های روانی بوده و به مخاطبان کمک می‌کند تا با پاکسازی ذهن و آرامش، با قدرت بیشتری با مشکلات زندگی واقعی مواجه شوند.

انیمه شمشیری دو لبه

اهمیت رعایت تعادل بین تماشای انیمه و زندگی واقعی

انیمه‌ها می‌توانند موضوعات روان‌شناختی مختلفی را به تصویر کشیده و به بینندگان همدلی با افراد درگیر را بیاموزد. آگاهی از مشکلات روانی شخصیت‌های انیمه می‌تواند درک عمیق‌تری را در مخاطبان به وجود بیاورد. نتیجه چنین رویکردی، شکل‌گیری یک جامعه آگاه از مسائل مربوط به سلامت روان و قادر به حمایت از دیگران است. با وجود آن که انیمه می‌تواند آرامش‌بخش باشد، اما تماشای این آثار خطراتی هم دارد که باید از آن‌ها مطلع باشید. مطالعات مختلفی نشان داده که اگر افراد بیش از حد وقت خود را به انیمه اختصاص دهند، مشکلات روانی مثل اضطراب شدید و دوری از اجتماع را تجربه خواهند کرد.

گرایش بیش از حد به انیمه به طور کلی رفتار سالمی نیست و کلید رهایی از آن رعایت تعادل است. به عنوان مخاطب انیمه، همواره باید خود را زیر نظر داشته باشید تا برای فرار از مشکلات روزمره، به شکل غیر‌قابل کنترلی چنین آثاری را تماشا نکنید. مسائل سلامت روان در انیمه‌ها با این هدف نمایش داده می‌شوند که بستری برای تفکر، همدلی و تسلی باشند. انیمه‌ها این موارد را با بیشترین دقت به تصویر می‌کشند تا باعث شوند مخاطبان درباره آن‌ها تحقیق کرده و با یکدیگر صحبت کنند. نکته مهم این بوده که باید آگاهانه به تماشای آثار مختلف پرداخت و آن را ابزاری برای رشد فردی در نظر گرفت، نه راهی برای فرار از واقعیت.

نظر شما در مورد پرداختن به سلامت روان در انیمه‌ها چیست؟ چه انیمه‌هایی را می‌شناسید که به واسطه آن‌ها می‌توان بیشتر با بهداشت روانی آشنا شد؟ تا‌کنون انیمه‌ای توانسته به شما در مواجه با مشکلات کمک کند؟ نظرات خود را با ما در میان بگذارید.

عضویت در تلگرام عصر ترکیه عضویت در اینستاگرام عصر ترکیه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا