در هشتادوششمین سالروز درگذشت مصطفی کمال آتاتورک، بنیانگذار جمهوری ترکیه، رئیس جمهور این کشور در مراسمی با حضور در آرامگاه آتاتورک در آنکارا به او ادای احترام کردند .
به گزارش عصر ترکیه به نقل از آناتولی، در این مراسم که با حضور رئیس مجل، اعضای دولت، روسای احزاب سیاسی و مردم برگزار شد، رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه با اهدای تاج گل، به آتاتورک ادای احترام کرد.
اردوغان همچنین در دفتر یادبود مقبره آتاتورک نوشت: «آتاتورک عزیز، ما بار دیگر در هشتاد و ششمین سالگرد سفرتادای احترام به آتاتورک به جهان ابدی از تو با رحمت یاد می کنیم.ما با تمام قوا تلاش می کنیم تا جمهوری ترکیه را که امانت شما و شهدای ماست، در همه زمینه ها تجلیل و تقویت کنیم و با وجود بحران های پیرامون، آن را در ثبات و امنیت رشد دهیم. با هدف دوباره ترکیه ای بزرگ و چشم انداز قرن ترکیه، به عنوان 85 میلیون نفر با یک قلب و یک دست، سفر پر برکت خود را از گذشته باشکوه ،به آینده ای روشن با گام های استوار ادامه می دهیم. ما بدون توقف به راه خود ادامه خواهیم کرد تا زمانی که ترکیه ای را بسازیم که در آن صلح، آرامش، عدالت، توسعه و برادری در هر وجب از وطن حاکم باشد. روحت در آرامش باد.”
آتاتورک که بود؟
مصطفی کمال آتاتورک در سال 1881 در سلانیگ(شهری در غرب یونان کنونی) به دنیا آمد. تحصیلات ابتدایی خود را در مکتبخانه آغاز کرد و سپس برای ادامه تحصیل به دبیرستان نظامی سلانیگ رفت و تحصیلات خود را در این مدرسه ادامه داد. در این مدرسه، معلم ریاضیاش، کاپیتان مصطفی افندی، برای تمایز قائل شدن میان چند مصطفی در کلاس، به وی نام «کمال» را به عنوان نام دوم داد.
پس از اتمام مدرسه نظامی سلانیگ، مصطفی کمال به مدرسه نظامی مناستیر(درمقدونیه شمالی امروزی) رفت و در آنجا با رتبه دوم فارغالتحصیل شد و در کنار آموزش نظامی، زبانهای خارجی را نیز آموخت. در سال 1899، آتاتورک وارد مدرسه جنگ استانبول شد و در سال 1902 با درجه ستوان فارغالتحصیل شد. او در سال 1905 نیز از دانشکده جنگ با درجه کاپیتان ستاد فارغالتحصیل و بهعنوان افسر ستادی به سوریه فرستاده شد. آتاتورک در سال 1907، به ستاد ارتش سوم در ماناستیر منصوب شد و در این دوره با ارتشهای مختلف در سطحهای مختلف همکاری کرد.
در سال 1909، در جریان سرکوب شورش 31 مارس در استانبول و در سال 1910، در سرکوب قیام آلبانی حضور داشت و در 1911، بهعنوان فرمانده در طبرق(لیبی) در برابر نیروهای ایتالیایی مبارزه کرد. همچنین، در جنگهای بالکان در سالهای 1912-1913 بهعنوان سرهنگ در بازپسگیری ادیرنه (در غرب ترکیه فعلی) از نیروهای بلغارستان مشارکت داشت.
هنگامی که جنگ جهانی اول آغاز شد، آتاتورک به خواست خود به جبههها رفت و در سال 1915، در نبرد گالیپولی (چاناققلعه) بهعنوان فرمانده تیپ 19 در برابر نیروهای متفقین پیروز شددر ادامه، در جبهههای مختلف جنگ جهانی اول، بهویژه در جبهه شرقی و جبهه فلسطین و سوریه به خدمت پرداخت و در آنجا نیز موفقیتهای زیادی کسب کرد.
پس از جنگ جهانی اول، بهویژه در شرایط دشوار سیاسی و نظامی، آتاتورک شروع به برنامهریزی برای نجات کشور از اشغال متفقین کرد. در 19 مه 1919، بهعنوان فرمانده، به سامسون رسید و از آنجا به ابلاغ «اعلامیه آماسیه» پرداخته و مردم را از خطرهای پیش روی کشور آگاه ساخت.
آنگاه با رهبری و هدایت جنبش ملی، مجلس ملی ترکیه را در 23 آوریل 1920 در آنکارا تأسیس کرد وبهعنوان رئیس مجلس و رئیس دولت برگزیده شد. پس از پیروزیهای نظامی بزرگ در جنگ استقلال ترکیه و با امضای قراردادهای مهمی چون قرارداد لوزان در 24 ژوئیه 1923، ترکیه بهعنوان یک دولت مستقل و حاکمیت ملی شناخته شد.
در 29 اکتبر 1923، جمهوری ترکیه اعلام شد و آتاتورک بهعنوان اولین رئیسجمهور این کشور انتخاب گردید. او در طول دوران ریاستجمهوری خود توانست انقلابهای گستردهای در زمینههای مختلف سیاسی، اجتماعی و اقتصادی انجام دهد. آتاتورک، که نهتنها بهعنوان یک فرمانده نظامی بزرگ در تاریخ ترکیه شناخته میشود، بلکه بهعنوان یک سیاستمدار در جهان نیز مطرح است.او در تاریخ 10 نوامبر 1938 در سن 57 سالگی در کاخ دولما باغچه در استانبول درگذشت.
پیکر او در 16 نوامبر 1938 از استانبول به آنکارا منتقل شد و پس از یک مراسم بزرگ تشییع در 21 نوامبر 1938 در جایی که امروز به “آنیت کابیر” معروف است به خاک سپرده شد.