اختلاف دمای ۶ درجه تنها در فاصله ۳ کیلومتری؛ آسمانخراشها چگونه جزیرههای گرمایی ایجاد میکنند؟
این گزارش بار دیگر اهمیت توجه به طراحی شهری، استفاده از فضای سبز و جریان مناسب هوا در مناطق شهری را برای کاهش اثرات پدیده جزیره گرمایی و مقابله با گرمایش شهرها یادآور میشود.

در حالی که استانبول یکی از داغترین روزهای تابستانی خود را تجربه میکند، مناطق دارای آسمانخراش با پدیدهای به نام «جزیره گرمایی» دمای هوا را بهطور محسوسی افزایش میدهند.
به گزارش عصرترکیه به نقل از سی ان ان ترک، در این شرایط، تفاوت دمایی تا ۶ درجه سانتیگراد تنها در فاصلهای کمتر از ۳ کیلومتر میان مناطق شهری و جنگلی ثبت شده است.
گزارشگران از دو منطقه متفاوت، یکی منطقه پرساختمان ماسلاک و دیگری ناحیهای جنگلی، وضعیت دما را اندازهگیری و مقایسه کردند. در حالی که دما در ناحیه جنگلی ۲۸ درجه سانتیگراد گزارش شد، در ماسلاک – یکی از مناطق پر از آسمانخراش استانبول – دماسنجها عدد ۳۴ درجه را نشان دادند.
اثر «جزیره گرمایی» چیست؟
به گفته پروفسور دکتر اورهان شن، مشاور هواشناسی، جزیره گرمایی زمانی رخ میدهد که مناطق شهری – بهویژه مناطقی با تراکم بالای ساختمانهای شیشهای و بتنی – به دلیل بازتاب شدید نور خورشید، کاهش جریان باد و افزایش ذخیره گرمایی، دمای بالاتری نسبت به مناطق اطراف خود تجربه میکنند.
به گفته او، در مناطقی که آسمانخراش وجود دارد، بهدلیل نمای شیشهای ساختمانها، پرتوهای خورشیدی به شکل طولموجهای کوتاه و بلند بازتاب داده میشوند و همین امر موجب افزایش محسوس دما میشود. از سوی دیگر، در این مناطق بهدلیل تراکم ساختمانی، جریان هوای طبیعی و باد بسیار کم میشود که حس گرما را تشدید میکند.
پروفسور شن افزود:اگرچه امروز دما در بسیاری از مناطق استانبول حداکثر ۳۴ درجه پیشبینی شده است، اما دیروز برخی محلهها حتی دمای ۴۲ درجه را نیز تجربه کردند. با این حال، تفاوت دمایی میان مناطق شهری و مناطق سبز همچنان محسوس است و بهویژه در نواحی آسمانخراشها تا ۶ درجه اختلاف دما مشاهده میشود.
این گزارش بار دیگر اهمیت توجه به طراحی شهری، استفاده از فضای سبز و جریان مناسب هوا در مناطق شهری را برای کاهش اثرات پدیده جزیره گرمایی و مقابله با گرمایش شهرها یادآور میشود.