آیا نتانیاهو در دیدار با ترامپ به آنچه که میخواست رسید؟
نتانیاهو که همچنان مخالف هرگونه مذاکره با ایران است، از تهدیدات جدید آمریکا علیه ایران بهرهبرداری کرده بود. اما ترامپ در پاسخ به سوالی درخصوص درخواست مذاکره با ایران، اعلام کرد که در آینده نزدیک با ایران مذاکرات «بسیار عالی» خواهند داشت. این نشان میدهد که نتانیاهو نتوانسته ترامپ را به موضعگیری سختگیرانهتری در برابر ایران وادار کند.

عصرترکیه– بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل که کشتارهای غزه را با تمام وحشیگری ادامه میدهد، پس از سفر رسمی به مجارستان، به منظور ملاقات با رئیسجمهور آمریکا، دونالد ترامپ، در تاریخ 3 آوریل به ایالات متحده رفت. این سفر یک روزه به گفته ترامپ به شکل «ورود و خروجا» انجام شد. ترامپ در تاریخ 3 آوریل اعلام کرده بود که به زودی با نتانیاهو دیدار خواهد کرد. این نشان میدهد که سفر به طور ناگهانی برنامهریزی شده و نتانیاهو به سرعت راهی واشنگتن شده است.
نتانیاهو سفر خود را پس از صدور حکم جلب توسط دیوان بینالمللی کیفری (ICC) آغاز کرد و پس از آنکه مجارستان اعلام کرد که تصمیم دیوان را اجرا نخواهد کرد و از این دیوان خارج خواهد شد، به آمریکا رفت. در حالی که اسرائیل به حمایت از کشتارهای غزه ادامه میدهد، آمریکا هم از دیوان بینالمللی کیفری پیروی نمیکند. نتانیاهو برای اینکه در کشورهای دیگر گرفتار نشود، مسیر سفر خود را از ایسلند و هلند تغییر داد و به جای آن از کرواسی، ایتالیا و فرانسه به آمریکا سفر کرد. از آنجایی که آمریکا به کنوانسیون رم که دیوان بینالمللی کیفری را تأسیس کرده است نپیوسته، حمایت از اسرائیل در کشتارهای غزه ادامه دارد.
نتانیاهو که به واشنگتن رسید، با چهرهای خسته و ناامید از این ملاقات که نتایج دلخواهش را به همراه نداشت، به نظر رسید. این سفر پس از امضای فرمان اجرایی ترامپ در تاریخ 2 آوریل، که تعرفههایی جدید برای 185 کشور به ویژه اسرائیل اعمال کرده بود، انجام شد.
یکی از مسائل اصلی در این دیدار، کشتارهای غزه و موضوع اسرای اسرائیلی بود. ترامپ در تاریخ 3 آوریل وضعیت غزه را «یک مشکل بزرگ» توصیف کرده و گفته بود که «در مورد آن صحبت خواهیم کرد، این یکی دیگر از مسائلی است که باید حل شود». اگرچه آمریکا به طور مداوم از اسرائیل در کشتارهای غزه حمایت کرده، ولی پیامهای اخیر آمریکا نشان میدهد که حتی این حمایت نیز محدود است. نتانیاهو که 50 هزار نفر را قتلعام کردهه، با کشاندن اسرائیل به باتلاق غزه آشکارا در حال تضعیف حمایتهای بینالمللی است.
59 اسرائیلی هنوز در غزه به عنوان اسیر نگهداری میشوند. خانوادههای اسیران در نامهای به ترامپ خواستار اعمال فشار بر نتانیاهو برای پایان دادن به جنگ و بازگرداندن اسرای خود شدند. ترامپ در واکنش به این نامهها اعلام کرد که در تلاش است تا اسرای اسرائیلی را آزاد کند. همچنین گروه حماس برای ادامه تبادل اسیران، آزادی اسرای فلسطینی از زندانهای اسرائیل و پایان دادن به حملات اسرائیل به غزه را شرط گذاشته است.
ترامپ در خصوص مذاکرات با حماس گفت: ما برای آزادی اسیران بسیار تلاش میکنیم و به دنبال آتشبس هستیم، باید ببینیم چه پیش خواهد آمد. این در حالی است که سایر ابتکارات منطقهای مانند نشست اتحادیه عرب برای یافتن راهحلی در مورد غزه همچنان ادامه دارد. رئیسجمهور فرانسه، امانوئل ماکرون، در سفر به قاهره اعلام کرد که کشورش و عربستان سعودی به دنبال برگزاری جلسات برای حل مسئله اسرائیل و فلسطین به شیوهای دو دولتی خواهند بود. این نشان میدهد که سیاستهای نتانیاهو در غزه در سطح بینالمللی مورد پذیرش قرار نگرفته است.
یکی دیگر از دلایل سفر ناگهانی نتانیاهو به واشنگتن، مسأله ایران بود. نتانیاهو که همچنان مخالف هرگونه مذاکره با ایران است، از تهدیدات جدید آمریکا علیه ایران بهرهبرداری کرده بود. اما ترامپ در پاسخ به سوالی درخصوص درخواست مذاکره با ایران، اعلام کرد که در آینده نزدیک با ایران مذاکرات «بسیار عالی» خواهند داشت. این نشان میدهد که نتانیاهو نتوانسته ترامپ را به موضعگیری سختگیرانهتری در برابر ایران وادار کند.
در نهایت، نتانیاهو در سخنانی اعلام کرد که هیچ کشوری، از جمله ترکیه، نباید از سوریه برای حمله به اسرائیل استفاده کند. این در حالی است که وزیر خارجه ترکیه، هاکان فیدان، در سخنانی مشابه اظهار کرده بود که ترکیه نمیخواهد در سوریه با اسرائیل روبهرو شود. ترامپ نیز در واکنش به این مسئله تاکید کرد که اگر نتانیاهو منطقی باشد، اسرائیل و ترکیه میتوانند مسائل خود را در سوریه حل کنند. اما این سخنان نتانیاهو نشان میدهد که او همچنان در پی رویکردی تهاجمی در سوریه است.
منبع:آناتولی
ترجمه اختصاصی و بازنویسی:عصرترکیه