آیا طوفان خبر از زلزله میدهد؟
در روزهای اخیر و با وقوع همزمان وزش بادهای شدید و زلزلهای خفیف در برخی نقاط کشور، بار دیگر شایعهای قدیمی در فضای مجازی دستبهدست شد؛ اینکه «طوفانها ممکن است باعث زمینلرزه شوند.» گرچه این فرضیه در نگاه اول برای برخی باورپذیر بهنظر میرسد، اما از نظر علمی هیچ پایه و اساسی ندارد و پژوهشهای زمینشناسی آن را رد میکنند.

زلزله چگونه رخ میدهد؟ برخلاف طوفان یا باران که در جو زمین و در نزدیکی سطح زمین اتفاق میافتند، زلزله حاصل حرکت و جابهجایی صفحات تکتونیکی در اعماق زمین است. این صفحات که پوستهی زمین را تشکیل میدهند، بهصورت مداوم و بسیار آهسته در حال حرکتاند. در نقاطی که این صفحات به یکدیگر برخورد میکنند یا از هم فاصله میگیرند، انرژی زیادی در سنگهای زیرزمینی انباشته میشود. زمانی که این انرژی آزاد میشود، لرزشهایی در سطح زمین بهوجود میآید که ما آن را بهعنوان زلزله احساس میکنیم.
به گزارش خبرآنلاین، از سوی دیگر، وزش باد حتی طوفانهای سهمگین فقط هوای متحرک در سطح جو است و هیچ تأثیری بر اعماق پوسته زمین ندارد. گرچه برخی پژوهشها تلاش کردهاند اثرات فشار جوی یا بارشهای سنگین را بر زلزلههای کوچک بررسی کنند، اما تاکنون هیچ مطالعهای نتوانسته رابطهی مستقیم و معناداری میان وزش باد و زلزله اثبات کند. متخصصان زمینشناسی و هواشناسی نیز بر این باورند که هرگونه همزمانی میان این دو پدیده، صرفاً تصادفی است.
بنابراین، برخلاف برخی شایعات فضای مجازی، طوفانها زلزلهزا نیستند. زلزلهها ریشه در ساختار زمین دارند، نه در حرکت بادها. در مواجهه با اینگونه اطلاعات، بهتر است به منابع علمی و معتبر مراجعه کنیم تا از گسترش شایعات بیاساس جلوگیری شود.