آیا زلزله بزرگ استانبول نزدیکتر شده است؟کارشناسان چه میگویند؟
با وجود دیدگاههای متفاوت، همه کارشناسان در یک نکته همنظرند: زمینلرزههای اخیر نشانهای جدی از تحرک گسلهای دریای مرمره است و استانبول همچنان در معرض خطر زمینلرزه قرار دارد.

در پی زلزله ۶.۲ ریشتری روز چهارشنبه در نزدیکی سیلیوری در دریای مرمره، بحثها درباره زلزله بزرگ و مورد انتظار استانبول دوباره داغ شده است.
به گزارش عصرترکیه به نقل از سی ان ان ترک، برخی کارشناسان معتقدند این زمینلرزه، زلزله بزرگ را هم از نظر زمانی و هم مکانی به استانبول نزدیکتر کرده، اما برخی دیگر بر این باورند که حتی احتمال دارد زلزله بزرگتری رخ ندهد. این زمینلرزه ۱۳ ثانیه به طول انجامید و پسلرزههایی در پی داشت. کارشناسان بر این نکته تأکید دارند که این گسلها تنها پسلرزه تولید نمیکنند، بلکه نشانههایی مهم برای پیشبینی زلزلههای آینده نیز هستند.
پروفسور دکتر سلیمان پامپال، رئیس مؤسس مرکز تحقیقات زلزله دانشگاه قاضی، گفت که شکست ایجاد شده در گسل کومبورغاز در منطقه مرمره میانی، زمینلرزه بزرگ را به استانبول نزدیکتر کرده است. او افزود: احتمالاً شکست دوم در بخش شرقی این گسل رخ خواهد داد، که این یعنی زمینلرزه ای با بزرگی کمتر از ۷ ریشتر، اما در نزدیکی نواحی اروپایی استانبول از جمله چکمجه و آوجیلار. با توجه به خاک سست این مناطق، خطر زمینلغزه نیز بالاست.
در مقابل، پروفسور شنر اوشومزسوی معتقد است: چیزی بهنام زلزله بزرگ استانبول وجود ندارد. این زلزله فشار را تخلیه کرده و انتظار زلزلهای با شدت بالا نمیرود. شکست دوم نیز احتمالاً به بزرگی ۶.۲ ریشتر خواهد بود.
پروفسور اووغون احمد ارجان، مهندس ژئوفیزیک، نیز گفت: زمینلرزه بزرگ مورد انتظار، زلزلهای در شمال مرمره است و ممکن است در سالهای ۲۰۴۵ تا ۲۰۶۵ در نزدیکی کوچوکچکمجه یا سیلیوری رخ دهد. زلزله اخیر تنها بخشی از انرژی را آزاد کرده و باعث جلو یا عقب افتادن زمینلرزه بزرگ نخواهد شد.
او همچنین گفت: گسل تنها به سمت شرق شکسته شد و به سمت غرب یعنی شارکوی گسترش نیافت. این شکست یکطرفه، مشابه با آنچه در زمینلرزه ششم فوریه دیده شد، پدیدهای تعجببرانگیز است.
پروفسور ضیاءالدین چاکر از دانشگاه فنی استانبول نیز اظهار داشت: حدود ۱۰ تا ۱۵ کیلومتر از گسل شکسته شده اما ۵۰ کیلومتر آن باقی مانده است. محل بحرانی بین کومبورغاز و تنگه استانبول است و احتمال دارد گسل تا جزایر نیز گسترش یابد.
با وجود دیدگاههای متفاوت، همه کارشناسان در یک نکته همنظرند: زمینلرزههای اخیر نشانهای جدی از تحرک گسلهای دریای مرمره است و استانبول همچنان در معرض خطر زمینلرزه قرار دارد.